Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2018. áprilisi hírek

Kedves Olvasóink!

 

Szeretettel gratulálunk Ripp Zsuzsanna kolléganőnknek, aki április 7-én fogadott örök hűségetBodó Richárdnak. Házasságukra Isten bőséges áldását kérve kívánunk nékik sok örömöt, boldogságot!

 

Április 2. az autizmus világnapja. Ebből az alkalomból A Lakiteleki Auti Alapítvány„Érts meg, hogy el tudj fogadni!” címmel interaktív előadást tartott a Szivárvány Óvoda és Bölcsődében. A rendezvényről Kozmáné Vincze Éva tanárnő számolt be:

 

Az összejövetelen szép számban jelentek meg vendégek: szülők, nagyszülők, óvónők, pedagógusok, a téma iránt érdeklődők. Az előadás valóban interaktív volt, ugyanis az animátorok ténylegesen bevonták a közönséget azokba a játékokba, gyakorlatokba, feladatokba, amelyek arra szolgáltak, hogy az érdeklődők kicsit jobban megismerhessék az autista emberek világát.

 

Az előadás során sok új ismeretet szerezhettünk, tapasztalatokat gyűjthettünk arról, hogyan érzékelik az autista emberek társaikat, a környezetüket, milyen nehézségekkel találkoznak folyamatosan egész életükben a mindennapok során. A rendezvény végén közösen meghallgattuk az autizmus dalát, mely a közönség nagy részét szó szerint könnyekig meghatotta:

 

Néha oly nehéz a szó: szeretlek! Ez a szó néha oly fojtogató.

Meglehet, hogy nem hiszed, ha rossz is vagyok,

én mindent megteszek, hogy jó legyek.

Holnap majd, hogyha megölelsz, és én elfordulok,

szívem mélyéről üzenem:Te vagy az én fénylő csillagom,

a kéklő remény, a fényes napom, ha a felhők fölé ér.

Nélküled én úgy sem élhetnék, így kérlek, ne add fel még!

 

Nagy örömünkre Csányi tanár bácsiék egykori házában, a Dózsa György úton elkészült az Auti Alapítvány tanodája. A napokban költöznek a gyermekek a gyönyörűen felújított épületbe. Az átadásról következő számunkban tudósítjuk olvasóinkat.

 

Április első napjaiban számos érdekes, izgalmas esemény részesei voltak diákjaink és pedagógusaink:

A tavaszi hadjárat legnagyobb győzelmére, az isaszegi csatára emlékező hadijátékon Heinrich Gábor parancsnok úr vezetésével a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző Egyesület kis vitézei a csatatéren szagolhattak puskaporfüstöt.

 

Ismét volt lakiteleki döntőse a Szép magyar beszéd országos versenynek. A 8.a osztályos Dobecz Richárd képviselte iskolánkat. Ricsi így emlékezett a történtekre:

A versenyt április 6-7-8án rendezték meg Kisújszálláson. A zsűritagok egyetemi, főiskolai tanárok, nyelvművelők voltak. A megnyitót követően, az első napon a szabadon választott szövegünket kellett felolvasni. Itt derült ki, hogy az általános iskolások között hetvennél is több versenyző volt. Nagyon izgultam, mert korábban nem szerepeltem ilyen nagy versenyen. A három napon nagyon sok szép és érdekes programon vettünk részt, kirándulás, városnézés színesítette a vetélkedőt. A kötelező szöveg elég nehéz volt, de úgy érzem, megértettem a mondanivalóját. Végül a Kazinczy-érem bronz fokozatát kaptam.

A szép eredményhez örömmel gratulálunk Richárdnak és tanárának, Olajosné Kádár Ilonának!

 

Április 5-6-7-én rendeztük meg a Lakiteleki Népfőiskola, a Keresztény Élet Szerkesztősége és a Lakiteleki Eötvös Iskola közös Kárpát-medencei történelmi versenyének elődöntőit és döntőit a Népfőiskolán. A téma idén – az Áprilisi törvények kiadásának 170. évfordulójára emlékezve - Kossuth Lajos élete és kora volt. A csapatok remekül felkészültek, nagyon sok érdekes, izgalmas kérdést jártak körül a három írásbeli forduló során is. Az általános iskolások versenyéna tatabányai Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola Reformerek csapata végzett az első helyen, a második a makói Kálvin téri Református Általános Iskola Viktória csapata lett, a harmadik pedig ugyanennek az iskolának a Csanád csapata. A középiskolások versenyét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Passzív ellenállás csapata nyerte. Második lett a szintén ciszterci Okidoki csapat, a harmadik pedig a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium Hírnökök csapata. Mindkét kategória öt legjobb csapata részese lesz annak a Kossuth Lajos életútját bejáró nyári zarándoklatnak, melyet Lezsák Sándor képviselő úr vezet.

 

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép és Alapfokú Művészeti IskolájaParafrázis 2018. című Országos Festészeti versenyének döntőjébe 3grafikás növendékünk is bejutott. Ez a verseny rangos esemény a művészeti iskolák életében, kétévente rendezik meg. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Faragó Bianka (2.a), Kerekes Bence (3.b) és Simonyi Dániel (4.c) osztályos tanulók alkotásait is méltónak ítélte a szakmai zsűria továbbjutásra. A döntőt április 13-14-én, pénteken és szombaton rendezték Egerben. Itt újabb alkotást készítettek a versenyzők, s a két mű összpontszáma alapján alakultak ki a végleges sorrend. Diákjaink közül Faragó Bianka 2. helyezett lett. Szeretettel gratulálunk néki, és felkészítő tanárának, Szelesné Kása Ilonának!

 

Április 11-én, a Költészet napján Csüllög Edina, Belicza András és Vadas László újonnan megalakult együttese adott remek koncertet iskolánkban. Jeles magyar költők megzenésített verseit énekelték diákjainknak.

 

A 2018-2019. tanévben tanköteles korba érő gyermekek április 12-13-án iratkoztak be iskolánkba. Összesen 55 új diákunk lesz a következő tanévben, köztük négyen autista kisgyermekek. A sajátos nevelési igény miatti számított létszám 69 fő. Reméljük, hogy a tankerület hozzájárulásával három osztályt tudunk indítani. Ebben az esetben az osztályfőnökök Dantesz Ágnes, Egeresiné Szűrszabó Anikó és Dr. Varga Sándorné lesznek.

 

Nagyon jól sikerült április 14-én a Szülői Közösség által szervezett „Tavaszi zsongás” sportos délután a művelődési házban. A közönség remek produkciókban gyönyörködhetett. Felléptek a Zafira Tánccsoport táncosai és mazsorettjei, a nagymama korú tácosok, a 6.b osztályosok, a Tölgyfa Sportegyesület birkózói, s a lakiteleki szinkronúszó válogatott érdemdús tagjai. Nagyon szépen köszönjük minden szervező, a tombolatárgyakat felajánlók, a közreműködők munkáját! A befolyt összeget az emeletes iskola udvarának rendbetételére fordítjuk.

 

A 2019. évi pedagógus minősítési eljárásra való jelentkezés határideje május 16-án járt le. A lakiteleki iskolából Balog Erika, Benei Anett, Csató Tamás, Dantesz Ágnes, Mága Iván, Nagypál Katalin és Pálinkás Donát vállalták a megmérettetést, sok sikert kívánunk nékik!

 

Április 15. és 22. között az ERASMUS+ program lakiteleki rendezvényeit tartottuk iskolánkban. Dániából, Litvániából, Olaszországból, Romániából harminc tanárt és diákot láttunk vendégül. A témahét minden napján a környezettudatos életmód, a megújuló energiaforrások köré csoportosultak a foglalkozások. A lakiteleki és a hozzánk látogató diákok együtt kísérleteztek, készítettek Wikipédia szócikket, látogattak el a Pálinkaházba, ahol napelemes hajót, papírsárkányt barkácsoltak. Tájékoztatást kaptak a Népfőiskolán megvalósuló fejlesztésekről. Budapesten a Parlament, a Csodák palotája volt úticéljuk, Kecskeméten pedig a Neumann János Egyetem vendégei voltak. A nagyon komoly szervezőmunka, a vendéglátás lelke Tigyi Julianna tanárnő volt, nagyon szépen köszönjük éjt nappallá tevő szorgalmát, fáradhatatlan munkáját! A vendégek közül sokan könnyek között búcsúztak a lakiteleki családoktól, annyira jól érezték magukat községünkben. Szeretném megköszönni minden vendégfogadó család, a program megvalósításában részt vevő kollégák, segítők munkáját. Gyönyörű hetünk volt! Arról, hogyan élték meg diákjaink ezt a hetet, következő lapszámunkban olvashatnak.

 

Április utolsó napjaiban zárul a tankönyvrendelés. Ahogyan idén, úgy a következő tanévben is az 1-9. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja majd meg a tankönyveket.

 

Április 23-án a Népfőiskola által szervezett úszóversenyen nyárlőrinci, szentkirályi és lakiteleki diákok küzdöttek az érmekért. Mellúszásban az I-II. korcsoportosok versenyén Krizsány Sarolta (3.a) második, Barta Bulcsú (4.a) első, Erdős Boldizsár (4.a) második, Géró Milán (3.a) harmadik helyezést értek el. A III. korcsoportban Balla Dani (5.b) másokik, Heinrich Zalán 7.a harmadik lett. A IV. korcsoportban Kiss András (8.a) harmadik lett. Gyorsúszásban a III. korcsoportban Tálas Regő (6.b) nyerte meg a versenyt, Balla Dani (5.b) lett a második. A IV: korcsoportban Csikóz Zoltán (8.a) győzött, Kiss András (8.a) pedig a második helyen végzett. Gratulálunk nékik és testnevelőinknek, Rusvai Melindának, Kővágó Miklósnak, Pálinkás Donátnak!

 

 

Kedves Olvasóink!

Tisztelettel köszönjük azok támogatását, akik adójuk 1 %-ával az elmúlt esztendőkben a Lakiteleki Iskoláért Alapítvány munkáját segítették. A befolyt összeget a Lévai iskolánál épült játszótérre, a zeneiskola hangszerállományának bővítésére, a gyermekek jutalmazására fordítottuk. Kérjük Önöket, hogy ebben az esztendőben is támogassanak bennünket! Adószámunk: 18346644-1-03.