Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2018. júniusi hírek

Kedves Olvasóink!

 

Örömmel osztjuk meg Önökkel a következő levelet:

 

A Bács- Kiskun Megyei Rendőr- főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága gyermekrajz pályázatot hirdetett óvodások, valamint alsó és felső tagozatos diákok részére biztonságos, szabályos kerékpárközlekedés témában.A kiírásra közel 500 pályamű érkezett , amelyeket a főkapitányság aulájában állítottak ki.

 

A megyei forduló legjobb rajzainak készítőit - kategóriánként 6-6 gyermeket -2018. május 9-én a főkapitányság épületében ünnepélyes keretek között megjutalmazták. A díjakat Bóbis Attila rendőr alezredes , a Bács- Kiskun Megyei Rendőr- főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője adta át. Köszönetét fejezte ki a szülők , pedagógusok iránt , mert nélkülük , az ő támogatásuk nélkül nem jött volna létre a sok-sok beküldött kreatív munka A közlekedés szabályait már gyermekkorban ismertetni kell gyermekeinkkel!Nem elég elmondani nekik, a legjobb ha leírják, ebben az esetben pedig lerajzolták mi a biztonságos , szabályos kerékpárközlekedés a gyermekek szemében .

 

Nagy öröm számunkra, hogy Tóbi Krisztina 3/b osztályos tanuló képviselhette a Lakiteleki Eötvös Lóránt Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát az országos mérettetésen.

Köszönjük mindazon lakiteleki pedagógusok segítségét , akik tudásukkal elősegítették ezt az eredményt !

 

Köszönettel :Tóbi Család 

 

A Lakiteleki Népfőiskolán rendezett Buzánszky Labdarúgó Tornaversenyen kitűnően szerepeltek, és második helyen végeztek felső tagozatosaink Pálinkás Donát testnevelő vezetésével. Végig izgalmas mérkőzéseket vívtak egymással a csapatok, és az utolsó találkozón dőlt el a kupa sorsa. Csikós Zoltán 8.a osztályos tanuló lett a torna gólkirálya 4 góllal. A csapat tagjai Balla Dániel, Varga Sándor, Olar Alexander, Szénási Bertalan, Anka Benedek, Dobecz Richárd, Csikós Zoltán, Faragó Martin voltak.

Az alsó tagozatosok egy győzelemmel és három egygólos vereséggel az ötödik helyen végeztek. A csapat tagjai Eckschmith Bence, Papp Kálmán, Csikós Richárd, Csikós Csanád, Simonyi Dániel, Erdős Boldizsár, Révész Márk, Herczeg Dávid, vezetőjük Kővágó Miklós volt. Gratulálunk diákjainknak, testnevelőinknek!

 

Május és június fordulóján több alkalommal is zsúfolásig telt a színházterem a művelődési házban az Eötvös Iskola rendezvényein. Május 24-én zeneiskolásaink tanévzáró koncertjében gyönyörködhettek a nézők, 25-én a citerások és a néptáncosok remek műsora kapott sok-sok tapsot, június 9-én és 10-én az Indul a bakterház című produkció részesei voltak iskolánk egykori és mai diákjai, a tanév utolsó hetében pedig Molnár Gergely – Mr. Jupiter – bűvész világbajnok adott műsort a gyermekeknek.

 

Hetedik évfolyamunk 50 diákja és osztályfőnökeik, Csupor Antal, Szelesné Kása Ilona és Tigyi Julianna Mária sikeresen pályáztak a Határtalanul program keretében egy 4 napos erdélyi kirándulásra, melyre 2018. május 30 és június 2. között került sor.Az utazásról Belicza Panna, Erdős Jázmin és Németh Réka beszámolóját olvashatják lapunkban:

Határtalanul – Erdélyben jártunk

 

2018. május 30-án Erdélybe indultunk a Határtalanul pályázat keretein belül. A pályázat célja, hogy megismerjük a trianoni béke által elcsatolt magyar területeket. Az első napon hosszú utazást követően, fáradtan érkeztünk meg célállomásunkra, Székelyudvarhelyre. Útközben két helyre tettünk kitérőt, Aradon és Nagyszebenben is jártunk. Az első megállónál megtekintettük az aradi vértanúk emlékművét, ahol koszorúztunk is. Nagyszebenben a régi szász várost jártuk be. Székelyudvarhelyen a Lagúna és a Hintó Panziókban voltunk elszállásolva, melyek mindössze 3 percnyire voltak egymástól.

A második napon is rengeteg programunk volt: meglátogattunk a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolát, majd Szovátára utaztunk, ahol körbejártuk a Medve-tavat. Ezután Parajdon lementünk a sóbányába, amit egy séta követett a sószorosban, majd Korondra és Farkaslakára látogattunk.

A harmadik napot a Madarasi-Hargitával kezdtünk, amelynek 1801 méteres csúcsát félútig traktor vontatta szekereken, majd gyalogosan hódítottuk meg. A lenyűgöző kilátást, és a nemzeti színű szalagokkal, koszorúkkal díszített kopjafák és keresztek tömkelegét az egyik legemlékezetesebb programnak tartottuk. Ezen a napon Szejkefürdőre tettünk még kitérőt. Koszorúztunk Orbán Balázs sírhelyén, ahova 15 székelykapu vezetett. Nagyon mély benyomást tett ránk az a sok gyönyörű kapu. Miután visszaértünk a szállásra, a Boróka néptáncegyüttes tartott nekünk nagyon szórakoztató tánctanítást. Hihetetlenül élveztük!

Az utolsó napra már mindenki nagyon fáradt volt, de még várt ránk pár megálló és a végtelennek tűnő utazás haza. Magálltunk Petőfi feltételezett sírjánál Fehéregyházán. Furcsának tartottuk, hogy egy autópálya mentén volt. Ezután Segesvárra mentünk, ahol a városnézés mellett volt lehetőségünk vásárolgatni is. A város nagyon szép volt és nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg történelméről. Még a határ előtt megálltunk a Király-hágón, ahonnan visszatekinthettünk Erdélyországra. A kilátás és a táj mesés volt. Útunk során az utolsó megállónk Nagyváradon volt, ahol hatalmasat sétáltunk. A táj és az épületek itt is nagyon tetszettek. Ezután már csak a hazaérkezés várt ránk, és boldogan gondoltunk vissza a sok szép helyre és a rengeteg élményre.

A kirándulás hosszadalmas és fárasztó volt, de megérte, mivel rengeteg, a magyarság számára fontos településen járhattunk, megismerhettük történelmünk jelentős helyszíneit, valamint az erdélyi magyarságot.

 

Az Eötvös Iskola idegennyelvi munkaközössége angol és német versenyt hirdetett, ennek eredményei a következők:

Angol

5. évfolyam

1.         Pusztai Virág

2.         Kiss Hanga

3.         Tóth Zsuzsa

 

6. évfolyam

1.      Tálas Regő

2.       Kakó Hanna

3.       Olár Alexander

 

7. évfolyam

1.      Péter Márk László

2.      Deli Bence

3.      Belicza Panna

 

8. évfolyam

1.         Kósa Richárd

2.         Könyves Gergő,  Balla Boglárka

3.         Nagy Árpád

 

Német

5. évfolyam

           

1.         Balla Bániel

2.         Krizsány Endre

3.         Heinrich Gyögyvér

           

6. évfolyam    

1.         Faragó Lilien

2.         Vass Fanni

3.         Jánosi Levente

           

7. évfolyam

1.         Sári László

2.         Gyenes Fanni

3.         Erdős Jázmin

           

8. évfolyam

1.         Babita Tamás

2.         Turza Dániel

3.         Molitor Lajos

 

A Frühling in der DACH Landerországos német nyelvi levelező versenyen az alábbi eredményeket értük el:

5. oszt. 19 hely : Balla Dániel, Pap Loretta, Tasi Berta

6. oszt. : 9 hely: Pusztai Benedek, Nádudvari Szabolcs, Faragó Lilien, Vas Fanni

7. oszt: 8 hely: Erdős Jázmin, Gyenes Fanni, Vincze Szilvia

Gratulálunk a gyermekeknek, valamint Peszeki Anita és Bodóné Ripp Zsuzsanna tanárnőknek!

 

Iskolánk részt vesz az EFOP-1.4.4-17 számú BARI SHEJ - NAGYLÁNY – FÁTĂ MÁRÉ pályázatban. A pályázatot a szegedi Csillag-Ász Regionális Alapítvány nyújtotta be és nyerte meg„Tanulással határtalan a csillagos ég” címmel. Mi megvalósítóként vagyunk jelen ebben a projektben – írja Boros Józsefné szakmai vezető.

 

Iskolánkból 20 leány és négy mentorpedagógus ,Bodóné Ripp Zsuzsanna, Boros Józsefné, Peszeki Anita, Oláh Lajosné tevékenykedik a programban, melynek megvalósítása 2019. november 30-ig tart.

 

A programba kerülés feltétele volt, hogy a 10-14 év közötti leányokrendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesüljenek.

 

Feladatunk a projekt megvalósítása során:Megakadályozni a korai iskolaelhagyást, rámutatni, hogy tanulással lehet csak elérni a céljainkat. A célcsoport hátrányos helyzetének felszámolása, vagy legalábbis enyhítése, kulturális elszigeteltségének feloldása, munkaerő-piaci esélyeinek növelése, tudásbéli lemaradásának csökkentése.

 

A mentoráltak családjával is folyamatosan kapcsolatot tartunk, illetve ők is részt vehetnek minden programunkon. Sok sikert kívánunk a további munkához!

 

Június 2-án, a Népfőiskolán a Tűzoltózenekarok Kárpát-medencei Találkozóján iskolánk diákjai is részesei voltak a kiváló programnak, hiszen rézfúvós növendékeink legjobbjai már a felnőttekkel együtt muzsikálnak.

 

Június 4-én, a Nemzeti összetartozás napján Szabados Zoltán irányításával diákjaink adtak műsort az országzászlónál tartott megemlékezésen.

 

A Szülői Munkaközösség szervezésében az óvoda és az iskola dolgozói a Népfőiskolára voltak hivatalosak a pedagógusnapi rendezvényre. Méltó környezetben gyönyörködtünk a gyermekek műsorában, köszöntünk el nyugdíjba menő vezető óvónő kollégánktól, Sütő Lászlónétól, köszöntöttük kismamáinkat, s beszélgettünk a finom vacsora mellett. Hálásak vagyunk a kitűnő szervezésért!

 

Június 11-én éppen 11. alkalommal rendeztük meg az Eötvös napot. Köszönjük az önkormányzat támogatását, melynek révén diákjaink a nyárlőrinci iskolásokkal együtt a Tősfürdőben tölthették a délelőttöt.

 

Június 11-én a Mákvirág Drogéria Galériában nyílt meg grafika tanszakosaink évzáró kiállítása. Köszönjük, hogy Lendvainé Erki Mária főgyógyszerész asszony jelképesen Szelesné Kása Ilona tanárnőre és növendékeire bízta a kiállítótermet néhány hétre.

 

Június 12-én HeinrichnéCzilling Orsolya és Heinrich Gábor iskolarendőr tartottak filmvetítéssel kisértelőadást diákjainknak a nyár örömeiről és veszélyeiről.

 

Június 15-én a nyolcadik osztályosok Tiszaugon, az ottani önkormányzat jóvoltából ingyenesen tarthatták meg hagyományos kenu-témanapjukat. Köszönjük szépen a támogatást!

 

A búcsúzó nyolcadikosok bankettjére június 14-én, ballagására június 16-án került sor. A hetedik évfolyamos diákok, szüleik és osztályfőnökeik idén is kitettek magukért. Köszönjük a nagyon szép díszítést, a finom süteményeket, szendvicseket, Belicza András és barátai kiváló hangulatot teremtő zenéjét, énekét, a ballagás remek előkészítését!

 

Végzős diákjaink közül 21gyermek tanul tovább gimnáziumban, 18 szakgimnáziumban, 16 pedig szakközépiskolában. A nagyon gondos és sokrétű felvételi előkészületeknek is köszönhető, hogy majd minden diákunkat az első helyen bejelölt intézménybe vettek fel, s több mint kétharmad részük érettségit adó intézménybe jelentkezett.

 

A ballagás alkalmával idén is átadtuk a Lakiteleki Eötvös Iskola kiváló tanulója díjat, melyet a tantestület egyhangú szavazatával a 8.b osztályos Tóth Réka érdemelt ki nyolc éven át kitűnő bizonyítványával, közösségi munkájával, tanulmányi versenyeken, néptánc és modern tánc bemutatókon való kiemelkedő szerepléseivel. A díszoklevél és a plakett mellé Réka Lakitelek Önkormányzata ajándékát, egy laptopot is átvehetett.

 

Az ünnepségen számos elismerő oklevelet, ajándékkönyvet kaptak diákjaink. Külön is szeretném kiemelni Bajáki Kartal és Bajáki Vazul szorgalmát, kitartását, akik a Nemzeti Lovas Színház számos produkciójában lépnek fel az ország sok-sok településén, s emellett tanulmányi eredményük is kiemelkedő volt.

 

Példásan helytállt a tanulásban a 8.c osztályos Varga Sándor is, aki közösségépítő tevékenysége, tanulmányi és sportversenyeken való kiemelkedő szereplése mellett a nyolc esztendő során egyetlen alkalommal kapott csak négyes osztályzatot, a többi eredménye végig kitűnő volt.

 

A ballagók tarisznyájába került az a válogatott bölcsességeket tartalmazó könyvecske is, amelyet Lezsák Sándor országgyűlési képviselő úrtól kaptak diákjaink.


Az Eötvös Iskolától harangszóval búcsúzó fiataljainknak sok sikert, örömöt, további vidám iskolaéveket kívánunk!

 

A tanévzárón köszöntünk el iskolánk két remek pedagógusától. Pádár Erzsébet tizenkilenc esztendőt tanított Lakiteleken. Nagy türelemmel, sok-sok szeretettel vezette be a gyermekeket a betűk, a számok, a természet világába. Kis tanítványai jövőre ötödikesek lesznek. Elköszönve tőlük Kecskeméten gyógypedagógusként folytatja pályafutását. Szarvák András biológiát tanított Lakiteleken, Nyárlőrincen és Szentkirályon is. Kiválóan felkészült, jó pedagógust ismertünk meg benne. Jövőre egy budapesti egészségügyi középiskola tanára lesz. Mindkettőjüknek köszönjük a lakiteleki éveket, a gyermekekkel való törődést. Munkájuk folytatásához sok örömöt kívánunk!

 

A ballagás és a tanévzáró alkalmával köszöntöttük igazgatói és miniszteri elismerésben részesülő kollégáinkat is. Kiemelkedő pedagógiai, valamint a nevelő-oktató munkát segítő tevékenységét megköszönve igazgatói dicséretet kapott Ádám Ibolya, Balog Erika, Csordásné Czina Angelika, Faragó Józsefné és Tigyi Julianna. Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere elismerő oklevelében részesültek: Antal Attiláné, Káré Gáborné, Kocsis Józsefné, Nagyné Nádudvari Ilona, Dr. Olajos Éva, Olajosné Kádár Ilona, Sallainé Győri Csilla, Szelesné Kása Ilona és Vargáné Darabos Márta. Szeretettel gratulálunk! További munkájukhoz sok sikert, sok örömöt, jó egészséget kívánunk!

 

Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy iskolánk egykori tanára, Rácz Miklós bácsi úgy döntött, Lakiteleken, az Eötvös Iskola tanévzáróján szeretné átvenni vasdiplomáját, melyetelső diplomájának 65. jubileumára a tanítóképző jogutóda, a Neumann János Egyetem állított ki.

 

Miklós bácsi legendás pedagógus családból származik. Bízom benne, hogy a fiatalabbak is tudják, a csatorna partján lévő iskolát róluk nevezték el. Rácz tanár úr így vall pályafutásáról:

 

1953-ban szereztem tanítói oklevelet Kecskeméten. Gyakorlati évem Ágasegyházán töltöttem, majd 10 év tanyai iskolai tanítás után hazakerültem Bugacpusztáról. Édesapám azt mondta: „Előbb kezdjed egyedül a munkát, ismerd meg a feladatot, majd később, ha lesz alkalom, akkor gyere haza!” Egy tanyából kialakított iskolában kezdtem tanítani annakidején, négy osztályból összevont tanulócsoportot oktattam 42 gyerekkel.

 

1964. augusztus 16-án kaptam meg az áthelyezésről az értesítést. Akkor ürült meg a „régi családi fészek”, hazaköltöztem családommal. 3. osztályt kaptam, a gyerekek közül sokan voltak, akiknek a szüleivel együtt jártunk iskolába.

 

Később, mint fiatalt újabb és újabb feladatokkal bíztak meg az iskola vezetői: helyettesítés Felsőalpáron, Kapásfaluban, osztálytanítás Felsőalpáron és Árpádszálláson.

 

1969-ben a TSZ vezetősége kérte az iskola igazgatóját, hogy szervezzen napközi otthont. Ez az intézmény az I. számú (Rácz) iskolában valósult meg. Segítséget is adtak az épület átalakításához, segítettek az ebéd szállításában és egy alkalmazottat is fizettek a konyhai munkák elvégzéséhez. Akkor még délelőtti-délutános váltásban tanultak az alsó tagozatosok, így a napköziben is a csoport kialakítása, működtetése ennek megfelelően történt. 13 különböző tanulócsoportból tevődött össze a napközis gyereksereg. Reggel már sokszor hat órakor jöttek az első fecskék és délután öt órakor mentek el a délutánosok.

 

A napköziotthon megszervezésén túl Miklós bácsinak köszönhetjük a gyakorlati foglalkozások alkalmával használatos szaktanterem és a gyakorlókert megvalósítását is. Nyugdíjas éveiben pedig hatalmas munkát elvégezve összeállította a lakiteleki iskolák történetét. A könyvben pontos életrajzi adatokkal emlékezve sorolja fel mindazokat a pedagógusokat, akik a község egykori és mai iskoláiban tanítottak, tanítanak.


Kedves Miklós bácsi! Isten éltesse sokáig erőben, egészségben!

 

A tanév során végig mellettünk voltak, támogattak bennünket a szülői munkaközösség tagjai, vezetői. Szeretném megköszönni remek ötleteiket, a rendezvényszervezések, a hétköznapok óriási munkáját, a kiváló programokat és az anyagi támogatást is, amelyet tőlük kaptunk. Isten fizesse meg bőségesen fáradozásukat!


Minden diákunknak, iskolánk dolgozóinak, a takarító néniknek, a karbantartóknak, technikai dolgozóinknak, tantestületünk minden tagjának a lakiteleki családoknak nagyon jó pihenést, vidám nyári szünidőt kívánunk!