Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2019 októberi hírek

Október 1-jén, a Zene világnapján fúvós kamarazenekarunk tagjai Szőke Ferenc karnagy úr vezetésével Tiszaalpáron a Jótanács anyja templomban adtak koncertet az ottani diákoknak. A bemutató és a hozzá kapcsolódó műfaji, zenetörténeti rendhagyó óra nagy tapsot kapott.

 

Az aradi vértanúk tiszteletére minden év október 5-én akadályversenyt szervez iskolánk hagyományőrző egyesülete. Heinrich Gábor és csapatának tagjai idén hat állomáson várták a diákokat, akiknek ügyességi és az évfordulóhoz kötődő feladatokat kellett megoldaniuk. Köszönjük szépen a szervezést mindannyiuknak! Az alsó tagozatos versenyt a 4.b osztályosok nyerték, a második helyet a 3.b-sek, a harmadikat a 2.a-sok szerezték meg. A felsősök versenyében a 6.c osztályosok győztek, második lett a 7.c, a harmadik pedig a 6.a osztály csapata. Gratulálunk minden résztvevőnek, s köszönjük a nyolcadikosok munkáját, akik az alsó tagozatos osztályok kisérésében serénykedtek!

 

Idén harmadik alkalommal voltak részesei diákjaink az Operakaland pályázatnak. Eddig a Bánk bán és a Figaro házassága című műveket láthatták a gyermekek a budapesti Erkel Színházban, október 11-én pedig Erkel Hunyadi Lászlójában gyönyörködhettünk. Délelőtt hetedikeseinkkel és nyolcadikosainkkal a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállításait tekintettük meg, ahol remek tárlatvezetést kaptunk. Beleéltük magunkat a fogadók és kávéházak, a szatócsüzletek és az áruszállító munkások mindennapjaiba. Délután ellátogattunk a Fiumei úti sírkertbe. Felkerestük Arany János, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Jókai Mór, Ady Endre, Blaha Lujza sírját, s tiszteletünket tettük iskolánk névadója, Eötvös Lóránd sírjánál is.

 

Az alsós udvar mászókája alá közel 50 négyzetméternyi ütéscsillapító talajt tudtunk vásárolni jutányos áron a Tankerület támogatásával. Köszönjük szépen SZMK vezetőségi tagunknak, Hegyi Andreának, hogy a több mint két tonnányi szállítmányt ingyen hazahozták Ócsáról.

 

Öröm volt együtt lenni minden emlékezővel az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelgő lakiteleki ünnepségen október 22-én, a Templom téren a kopjafánál. A honvéd hagyományőrzők életképét Heinrich Gábor parancsnok úr álmodta meg, hetedik osztályosainknak a műsort Kozmáné Vincze Éva tanárnő tanította be, az énekkarosokat pedig Szekeres Jánosné tanárnő készítette fel. Köszönjük szépen mindannyiuk munkáját!

 

A Bari shej – Nagylány pályázaton a szegedi Csillag-Ász Regionális Alapítvánnyal közösen vettek részt iskolánk diákjai. A pályázatot Boros Józsefné koordinálta intézményünkben. A záró foglalkozásra október 24-én került sor. A két esztendeig tartó időszakban családi napok szervezésével, szűrővizsgálatokkal, iskolakezdési támogatással, színházlátogatásokkal, táborozásokkal, kirándulásokkal, pályaválasztási tanácsadással voltak segítségére a szervezők a résztvevő gyermekeknek. A záró rendezvényen vendégeink voltak a szegedi alapítvány képviselői, köztük Baksa József elnök úr is.

 

Papírgyűjtést szervezett Szülői Közösségünk október 25-én, pénteken és 26-án, szombaton. Az osztályok maguk döntik el, hogy a befolyó összeget a gyűjtésben résztvevők kapják, vagy közösen fogják felhasználni.

 

Mozgalmas hetek vannak SzínesKert szakköröseink mögött, akik Szelesné Kása Ilona tanárnő vezetésével izgalmas kísérletbe fogtak. a JAM (Junior Achievement Magyarország) keretein belül diákvállalkozást hoztak létre. A program olyan hosszú távú, egész tanéven átívelő kezdeményezés, melyben az általános- és középiskolás diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást. Valós környezetben megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, a vezető pozíciók betöltésével járó felelősségeket, a pontos adminisztráció és a határidők betartásának fontosságát, a munkavállalók jogait, és kötelességeit. A program során a szervező, tervező, előadó, döntéshozó, információ-feldolgozó, elemző képességeik mellett szükségük lesz a kreativitásukra, kritikai gondolkodásukra, nyitottságukra is. Az Információs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott szerveződés idáig mintegy ötszáz iskola nyolcvanezer diákjához jutott el más és más témákban. A program különlegessége, hogy Magyarországon egyedülálló módon a diákok valós pénzforgalmat bonyolíthatnak, nyugtát állíthatnak ki termékeikről és szolgáltatásaikról. Erre a NAV és a JAM közötti keret megállapodás ad lehetőséget.

 

A lakiteleki diákvállalkozás célja alapító nyilatkozata szerint: Növénytermesztés ökológiai módszerekkel. Az így termesztett növények feldolgozása, értékesítése. Kézműves tevékenységek tanítása, népszerűsítése. Alapító tagjai: Nagy János, Németh Sándor, Murai Dominik, BabitaMelissza, Tigyi Zsanett, Németh Csenge, SzéberBelián. Sok sikert kívánunk működésükhöz!

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kiskertem pályázatán a lakiteleki-tiszaugi gyermekek mellett tiszakécskei, szentkirályi és tiszaalpári fiatalok is részt vettek. Az október 25-én iskolánkban tartott értékelésen a három lakiteleki csoport százezer forintos díjat vehetett át a megyei önkormányzat képviselőitől. A gyerekek gyümölccsel, bioszörpökkel kedveskedtek a vendégeknek.

 

Ökotudatos tojásdíszítés – az országos pályázatról Szelesné Kása Ilona beszámolóját olvashatják: IskolánkSzínesKert szakkörének tagjailevélrátétes hímesekkel vettek részt a XIII. Országos gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázaton. A gyermekek 21 db hímese 21 féle növényi színben készült. A tojások színező anyagát, a festőnövényeket maguk a szakkörösök termesztették az iskolában, ökogazdálkodással, fenntartható módon. A regionális megmérettetés Békéscsabán volt. A kiválasztott alkotásokból 2019. november 15-én nyílt kiállítás Debrecenben.

 

Nyolcadikosaink egyre közelebb kerülnek a továbbtanulási lapok kitöltéséhez. Október 25-én diákjaink pályaválasztási kiállításon vehettek részt Kecskeméten, november 7-én pedig közel húsz környékbeli középiskola képviselői tiszteltek meg bennünket a pályaválasztási szülői értekezleten való részvétellel. A családok számára nagy segítség a lehetőségek közötti eligazodásban az intézmények nyílt napjainak meglátogatása. Novemberben és decemberben folyamatosan szervezik ezeket az iskolák, érdemes személyesen érdeklődni, és az interneten is utánajárni az időpontoknak.