Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2020 hírek szept.-okt.

„Mi az a SzínesKert?”– teszi fel a kérdést iskolakerti mentortanárunk, Szelesné Kása Ilona.

 

Lehet, hogy Ön is találkozott az elmúlt hónapban olyan diákokkal, akik ugyanezt kérdezték a faluban a járókelőktől? Azért kérdezősködtek, mert kisfilmet készítettek a kültéri tanterem, a SzínesHáz hivatalos átadójára, mentorkerti ünnepünkre. Sokat készültünk az ünnepségre és vártuk azokat, akik segítettek a kültéri építmény megvalósulásában: az Agrárminisztérium-, az Iskolakert Hálózat-, az építő Modern Home Hungary Kft-, a Kecskeméti Tankerület képviselőit. Az ünnepség a vírushelyzet miatt elmaradt…

 

A szeptember hónap azonban sok meglepetést és örömöt tartogatott számunkra.

 

-          Járt nálunk a Petőfi Népe újságírónője, Vajda Piroska, aki hírünket messze vitte. Az alábbi linken olvasható a cikk:

https://www.baon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/sajat-vallalkozasba-kezdtek-a-lakiteleki-tanulok-3023113/

-          Egész hónapban kedvező volt az időjárás a kültéri tanuláshoz. A vizuális kultúra-, grafika-, kézműves és SzínesKertes órák a kertben illetve a nyitott faházban voltak. Ezzel a vírus terjedését is csökkentettük.

-          A Humusz Maximusz Egyesület jóvoltából szerves hulladékot feldolgozó compastor gilisztákkal gyarapodott a kertünk.  A telepítés során az egyesület vezetője, Pásztor József megismertette a diákokkal a technológia lényegét. A SzínesKert szakkörösök folyamatosan gondozzák az állományt, például azzal is, hogy péntek délutánonként, a felsős tantermekből a komposztnak valót összegyűjtik és a gilisztakomposztálóba helyezik.

-          Az Iskolakert Hálózat 2 oktatófilm készítéséhez kért fel segítségként minket. Egy folyamatot mutattunk be „földtől a termékig” és a festőnövények felhasználását. A filmben szereplőként 20 felsős diákunk vett részt.

-          A Technika és tervezés, 5. osztályos tankönyvben szerepelnek a SzínesKertesek.

-          A Kossuth Rádió, lakiteleki, élő műsorában kaptunk néhány percet, ahol bemutathattuk a SzínesKert mintaprojektet

-          Megújítottuk a SzínesKert Diákvállalkozásunk. Új lendülettel új gazdasági év (=egy tanév) előtt vagyunk.

-          Pályáztunk a „Terápiás elemek az iskolakertben” című pályázatra, melyet az Iskolakert Hálózat írt ki.

Nekünk a SzínesKert felüdülés. Tanárnak, diáknak egyaránt

 

Október 6-án az aradi vértanúkra emlékeztünk iskolánkban. Emlékbeszédet Heinrich Gábor, a Muraközy János Hagyományőrző Egyesület vitézeinek parancsnoka mondott, majd megkoszorúztuk az iskola kertjében álló kopjafát.

 

Lelkes természetjáró iskolánk 8.a osztályos tanulója, Raisz Albert. Édesapjával sétálva kutyatejszender hernyójára találtak, amit befőttes üvegben kikeltettek. Albi a gyönyörű lepkéket az iskolába is elhozta biológia órára, aztán szabadon engedték azokat.