Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Erasmus

ERASMUS

 

 

2017. nyarán nagy örömmel értesültünk arról, hogy a tavasszal beadott 2 Erasmust pályázatból az egyik: 2017-1-ROQ1-KA219-037345-5 Environmestal Education Through STEAM elnevezésű projekt, kedvező elbírálásban részesült. A projekt koordinátora Románia partneriskolái Litvánia, Dánia, Olaszország és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI, Magyarország.

A „Környezetvédelmi oktatás a tantárgyakon átívelő tanítási módszereken keresztül” témát melyhez kapcsolódóan heti 2 órában Erasmust Club szakkör indult , 16 tanuló tartotta vonzónak, aki közül kiválasztottam  munkájuk, felkészülésük és igyekezetük alapján azt a 6 diákot, akik az első projekt héten részt vehettek s ezáltal képviselete iskolánkat 2017. december 10-17. között Olaszországban Martina Francában:

- Anka Gyula Benedek 8.c

- Bódi Réka 7.a

- Heinrich Zalán 7.a

- Lingurár Virág Petra 8.a

- Szénási Bertalan 8.c

- Varga Sándor 8.c

 

Tigyi Julianna Mária

koordinátor

Lakiteleki Eötvös Loránd

Általános Iskola és AMI

 

 

 

Egy hét cserediákként Olaszországban

 

   2017. szeptemberében lehetőségünk adódott arra, hogy kijussunk 2017. december 10-én Olaszországba, Martina Francába egy hétre.

Ennek az esélynek a feltétele volt, hogy járjunk egy erről szóló („Erasmus”) szakkörre és ott mindent beleadjunk. Később, októberben kiderült, hogy az között a 6 szerencsés gyerek között vagyok, akik mennek 2017. december 10-én Martina Francába. Mikor Julcsi néni mondta, hát akkor hihetetlenül boldog voltam.

    2017. 12. 10-én vasárnap reggel 7:00-kor néhány szülő segítségével elindultunk Budapestre a repülőtérre, ahonnan 10:35-kor indult a repülőnk Olaszországba, Bariba. A repülőutunk szerencsére zökkenőmentes volt és épségben megérkeztünk Bariba, onnan a dánokat, románokat és minket, magyarokat 3 külön 9 személyes autóval vittek Martina Francába, ahol vártak minket az olasz fogadócsaládok Vasárnap este még elmentünk sétálni a családdal. Hétfőn már az iskolában töltöttük a napot. Reggel első órára mi is mentünk a fogadóinkkal. Délután voltak közös programok. Kedden Parco Comunale Bosco delle Pianelle-nél voltunk. Ott egy idegenvezető segítségével túráztunk. Szerdán csoportokat alkotva Pover Pointot kellett csinálni. Délután pedig Alberobelloba látogattunk el, ami gyönyörű volt. Csütörtökön az országokat keverve vegyes csoportokban dolgoztunk. Délután egy farmra látogattunk, ahol rengeteg meseszép lovat láttunk és sok-sok érdekességet hallhattunk. Pénteken együtt ebédeltünk mi magyarok. Szombaton a dán és a litván csoportok hazautaztak. Később ellátogattunk a gyönyörű tengerhez, majd Locorotondo, ahol kicsit szétnéztünk. Este a fogadócsaláddal elmentünk Tarantoba, ahol Európában van az egyetlen híd, ami máshogy nyílik és csukódik, mint a többi, majd szétnéztünk a gyönyörű városban. Vasárnap reggel könnyes búcsút kellett venni a családtól, majd utazni Bariba, ahonnan 12:40-kor indult a repülőnk Budapestre. Az utunk itt is zökkenőmentes volt.

    Nagyon élveztem ezt az egy hetet Olaszország déli részén. Nagyon szépen köszönöm ezt az élményt Julcsi néninek és Erika néninek.

 

                                                                                  Lingurár Virág Petra 8.a osztályos tanuló