Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Erasmus+ projekttalálkozó Lakiteleken

Erasmus+ projekttalálkozó Lakiteleken

 

2017. nyarán nagy örömmel értesültünk arról, hogy a tavasszal beadott 2 Erasmust pályázatból az egyik: 2017-1-ROQ1-KA219-037345-5 Environmental Education Through STEAM elnevezésű projekt, kedvező elbírálásban részesült. A projekt koordinátora Románia, partneriskolái Litvánia, Dánia, Olaszország és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI, Magyarország.

 

2018. április 15-22. között a Lakiteleki Eötvös Iskola adott otthont a nemzetközi projekttalálkozónak. A „Környezetvédelmi oktatás a tantárgyakon átívelő tanítási módszereken keresztül” témához kapcsolódóan a mi feladatunk a Föld megújuló és nem megújuló erőforrásainak a megismertetése és megismerése volt a tudományos tantárgyak és az informatika segítségével, mérnöki és művészeti tevékenységek végzése során és matematikai feladatok megoldásával.

 

A hét során bemutattuk iskolánk sokszínűségét a zeneiskolások, a Lakiteleki Arabeszk Tánc és Mazsorett Csoport és a Tűzoltózenekar segítségével, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatban alkalmazott megoldásainkat (szelektív hulladékgyűjtés, napelemek, szürkevíz felhasználás, faelgázosító). Modelleztük a szennyvíztisztítást, többek között kiszámoltuk és összehasonlítottuk a hagyományos izzók, a kompakt fénycsövek és a led izzók teljesítményét, fogyasztását, költségeit, Wikipedia oldalt készítettünk a megújuló és nem megújuló energiaforrásokról, bemutattuk a festőnövényekben rejlő lehetőségeket és nemezeltünk, napelemes hajót építettünk PET palackokból és papírsárkányt készítettünk.

 

Meghallgattunk egy előadást a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Járműtechnológia tanszékén a napelemes autókkal kapcsolatban, melyeket tüzetesen meg is vizsgálhattunk. Egy budapesti kirándulás során megtekintettük a Parlamentet, sétahajóztunk a Dunán, valamint kiélveztük a megújult Csodák Palotájában az interaktív tudományos játszóteret.

 

Természetesen nem maradhatott ki a programból a Lakiteleki Népfőiskola bemutatása sem. Egy finom ebéd után körbejártuk a Népfőiskolát egy angol nyelvű előadást követően, mely során megismerkedhettünk az ott alkalmazott energiatakarékos megoldásokkal, a megújuló energiaforrások felhasználásával. Ezután térítésmentesen igénybevehettük a Gyarmati Dezső tanuszodát és termálfürdőt a gyermekek nagy örömére.

 

Lovaskocsikáztunk és lovagoltunk a Tőserdőben, majd ámulattal figyeltük a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport előadását, melyet táncház és disco követett frenetikus sikerrel. A nehéz és könnyes búcsú azzal a biztos tudattal jött el, hogy nem végleges, hogy találkozunk még, és hogy vendégeink hihetetlenül jól érezték magukat Lakiteleken, sok új dolgot tanultak a megújuló és nem megújuló energiaforrásokról és szép emlékekkel tértek haza.

 

Nagyon köszönöm a sok segítséget és támogatást Olajos István igazgató úrnak, Balog Erika és Káré Gáborné Marika igazgatóhelyetteseknek, a Titkárság dolgozóinak, valamint a tantestület valamennyi tagjának, különösen Csató Tamásnak, Csupor Antalnak, Fodorné Olajos Juditnak, Nagyné Nádudvari Ilonának, Pálinkás Donátnak, Szelesné Kása Ilonának és a zenetanároknak.

Külön köszönet illeti a külföldi vendégeket fogadó családokat, diákokat, akik feledhetetlenné tették a külföldi gyerekek itt tartózkodását és a programokat.

Nem sikerülhetett volna a projekthét megvalósítása támogatóink, segítőink nélkül, melyet ezúton is köszönök mindannyiuknak!

Faragóné Német Zsuzsa

Földvári Trans - Földvári Dezső és Hárai Katalin

Jutka Bolt - Víglási Imre

Kocsis Józsefné

Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány

Lezsák Sándor

Magyar Vándor-Ló Hagyományőrző Egyesület

Molnár Gábor

Neumann János Egyetem Járműtechnológiai Tanszék - drBagány Mihály és Kutasi Zoltán

Petőfi Sándor Művelődési Ház - Galgóczy Zsolt és Kökény Imre

Sallai András és Sallainé Győri Csilla és a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport

Szentesi Sándor

Tiszaug Község Önkormányzata - Káré Gábor polgármester

Tőserdei Pálinkaház Kultúrművek - Honti Attila és Lendvai Edit

Vargáné Tari Irén

 

Tigyi Julianna Mária
projektkordinátor