Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Közlekedés, KRESZ, Sport (napközis tábor)

A tanév második felétől folyamatosan dolgoztunk az EFOP-os pályázat által meghirdetett tábor előkészítésén, melyet 25 fő 2. évfolyamos gyermekkel bonyolítottunk le érintve a sport, egészséges életmód és közlekedés témaköröket. A tábor helyszínét iskolánk biztosította.

 

A hétfői napunk a tábor helyszínének elfoglalásával, a tábor szabályainak megbeszélésével és a téma bevezetésével kezdődött. Ezen a napon osztottuk ki a tisztálkodáshoz szükséges csomagot, illetve a kulacsot, sapkát, esőkabátot és sok mást tartalmazó hátizsákokat, melyek nagy boldogságot okoztak.

 

Mint minden másik napot, ezt a napot is egy reggeli frissítő tornával indítottuk, majd megnyitottuk az úgynevezett „Nagy játékos könyvet”, ami a hét minden napján végigkísérte tevékenységeinket. Ennek borítóját minden gyermek saját maga tervezte meg, kapcsolódva a tábor témájához. A nyitó oldalára mindenki megfogalmazhatta, mit vár a tábortól, milyen élményekkel szeretne gazdagodni általa. Ezen a napon kezdtük meg a táboros közös táncunk megtanulását is, amely jól összekovácsolta a csapatot. A nap számottevő részében ismerkedő játékokat játszottunk és elkészítettük a táborunk közös címerét is.

 

Kedden a reggeli torna után a Tiszakécsei Egészségfejlesztési Irodától látogattak el hozzánk és leptek meg minket jobbnál jobb programokkal. Kis csoportokba rendeződve indulhattak a gyermekek egy-egy állomásra, ahol többek között megismerkedhettek az elsősegély rejtelmeivel, az egészséges táplálkozással kapcsolatos kísérletekkel, az oxigén fontosságával, mozgásos játékokkal. Vendégeink még egy rajzversenyt is hirdettek az egészséges életmód jegyében, melyre a gyermekek buzgón készítették  rajzaikat. A nap végét a másnapi kimozdulással kapcsolatos játékokkal, megbeszélésekkel zártuk.

 

Szerdán elérkezett a gyermekek által legjobban várt esemény. A Kerekdombi Termálfürdőbe látogattunk, ahol egy csodás napot töltöttünk el együtt. A gyerekek nagyon élvezték a csúszdázást, a flamingómatracon való utazást és a strandolás minden percét.

 

A csütörtöki nap egy egész napos vetélkedő volt, ahol a gyermekek fejtörő és ügyességi feladatokban mérettettek meg egymással. Csoportokba rendeződve teljesítették a feladatokat, melyek között szerepelt többek között a hét témájával kapcsolatos totó, keresztrejtvény, szólások, közmondások párosítása és KRESZ puzzle. Az ügyességüket például kapura rúgással, kosárra dobással, pingponglabda pattogtatással kellett bizonyítaniuk. A vetélkedőn pontozásra került továbbá egy-egy csapat által készített reklámplakát is, amelyen minden csoportnak egy meghatározott terméket kellett úgy bemutatnia és azt prezentálnia, hogy az mindenki számára megnyerő legyen. Meglepődésünkre a gyermekek nagyon kreatívan, precízen készítették el a hirdetéseket és vettek rá minket, hogy miért az ő biciklijüket, fogkrémjüket vagy vitaminjukat válasszuk, ha vásárolni megyünk. A vetélkedő feladataiban szerepelt még egy Activity, ahol sporttal, táplálkozással, közlekedéssel kapcsolatos szavakat kellett csapattársaiknak elmutogatniuk. Olyan „számháborút” is játszottunk, ahol a fejpántjainkon egy-egy sporteszköz képe szerepelt. Az állomásokon szerzett pontokat a csapatok által készített menetlevelekbe adminisztráltuk. A nap végén kihirdettük az eredményeket és mindenki egy-egy oklevéllel térhetett haza.

 

A hét záró napján, pénteken délelőtt az olimpiai játékokat ismerhettük meg közelebbről, akadálypályán mentünk végig kerékpárral, rollerrel vagy akár görkorcsolyával, volt lehetőség zsákban ugrálva versenyezni, plüssfelkapós játékot játszani. Ebéd után tartottunk egy záró körbeszélgetést, ahol mindenki elmondhatta, hogyan érezte magát, mi tetszett neki a legjobban a héten vagy esetleg mit hiányolt. Minden gyermek ragyogó arccal mondta el, mennyire jól érezte magát és ez minket is nagyon boldoggá tett. Ezt követően készültünk a szülők fogadására, akiknek előadtuk a héten jól begyakorolt közös táncunkat, elmeséltük nekik, mik történtek velünk a hét folyamán és megleptük őket egy képekből összeállított zenés videóval. A gyermekeknek búcsúzóul osztottuk ki az édességcsomagokat, melyeknek hasonlóan örvendeztek, mint a hét elején kapott ajándékoknak. A napot egy közösen elkészített gyümölcssalátával és annak közös elfogyasztásával zártuk.

 

A feladatok lebonyolításában nagyon nagy segítségünkre volt iskolánk szociális segítője, Tamási-Hegedűs Rita, aki önkéntesként vett részt a táborban. Sikerült jól összedolgoznunk, kölcsönösen segítenünk egymást. Összességében egy nagyon eseménydús, élményekkel teli hetet tudhatunk a hátunk mögött.

 

Táboroztató pedagógusok: Kapuváry Krisztina, Győri Piroska