Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

EFOP 3.9.2-16-os és 1.5.3-16-os UNIOS pályázat

Az EFOP 3.9.2-16-os és 1.5.3-16-os UNIOS pályázatban egy minta-módszer alkalmazásával segíteni kívánjuk az Önkormányzat, az iskola és a lakosság, a gazdasági szereplők összefogásával a település, a helyi gazdaság felemelkedését. A negyven tanuló és öt pedagógus (Balog Erika, Bodóné Ripp Zsuzsanna, Peszeki Anita, Szekeres János Zsoltné és Váradi Erika) közreműködésén alapuló, szabadidőben végzett tevékenységen keresztül  a cél az élményközpontú tanulás útján szerzett ismeretszerzés a tábor, kertészkedés az iskolakertben, baromfitartás, ifjú farmerek klubja, kirándulások által.

 

Programjaink már a nyár folyamán elkezdődtek. 2018 augusztusában öt napot töltöttünk el az Autóskempingben, az olvasótáborban. Nemcsak a gyerekek, mi is nagy izgalommal készültünk. Igyekeztünk színes, érdekes, változatos és szórakoztató programokat összeállítani.

 

 • tánctanulás
 • közös sütögetés a szülők bevonásával
 • karaoke
 • csónakázás
 • strand, kalandpark
 • Mezőgazdasági Múzeum, Future Park
 • kempingben töltött közös éjszaka
 • éjszakai bátorságpróba
 • Vitabox üzemlátogatás

A tábor minden szempontból elérte a célját:

 • közösséget építettünk,
 • együttműködési, elfogadó, alkalmazkodókészséget fejlesztettünk,
 • a gyerekek az elvártaknak megfelelően viselkedtek a tábor ideje alatt.

 

A résztvevő gyerekek az első pillanattól kezdve nagyszerűen érezték magukat. A feladatok során segítették egymást. Igyekeztek a képességeiknek megfelelően teljesíteni.

 

A tábor ideje alatt voltak olyan feladatok, melyekben csoportokban dolgoztak a gyerekek. Vegyes csoportokat alakítottunk ki, melynél figyelembe vettük a korosztály és a nemek eloszlását. A későbbiek során is ezekben a csoportokban fogunk együttműködni.

 

A közös programok során összekovácsolódtunk. Nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon örülünk, hogy a gyerekek azóta is emlegetik, akárhol találkozunk, milyen jó volt a tábor, milyen finomakat ettünk és milyen jól szórakoztunk. Tetszett nekik a sok új játék és foglalkoztatási eszköz, melyekkel a kevés szabadidejükben szívesen játszottak (foci, pelota, tollaslabda, fa játékok). Köszönetet mondunk mindazoknak, akik hozzájárultak a tábor sikeres lebonyolításához, valamint külön köszönetet mondunk:

 • a Lakiteleki Önkormányzatnak
 • Tasi Péternek a fuvarozásért
 • a Vitabox Kft-nek
 • Pappné Icunak a friss szőlőért.

 

Az új tanévben szeptember hónapban mindenki el volt foglalva az iskolakezdéssel, így csak októberben kezdtük a foglalkozásokat. Október 5-én délután kukoricatörésre mentünk a Motoros Tanyára, majd október 12-én  az iskolakertbe látogattunk el, ahol levendulát ültettünk, megtekintettük a cukkini ültetvényt, valamint a 300 db csirke életébe is betekintést nyertünk. Köszönjük Csikós Mihálynak és kedves családjának a szíves vendéglátást mindkét programon!

 

Október 26-án délután az iskola ebédlőjébe tökfaragásra, tökgolyó készítésre hívtuk a tanulókat. A Laki-Konyha Kft. biztosította a szükséges eszközöket, valamint az általa megsütött tökökből is lakmározhattunk. Köszönjük szépen!

 

November 15-én gyárlátogatáson voltunk aPoliol PET PackagingKft.-nél (műanyag csomagolóeszköz gyártásával foglalkozik). A gyerekek tátott szájjal hallgatták Szabó Béla előadását, és nagyra nyílt szemekkel figyelték a gépeket és a PET palackok gyártását. Köszönjük szépen a lehetőséget a gyár megtekintésére, köszönjük Szabó Bélának, hogy fogadott bennünket és érdekes előadást tartott a két csoport számára!

 

Az utolsó programunk november 28-án  Násztor József merített papír műhelyében  egy kreatív foglalkozás volt (Kapásfalu- Tőserdő között). A tanulók számára nagyon érdekes volt  az, hogy hogyan készül ez a papírfajta, majd gyártottak  könyvjelzőket is  mikulásos és karácsonyi díszítéssel, amit haza is vihettek ajándékba.

 

Végül köszönetet szeretnénk mondani Polgármester Asszonynak, hogy gyermekeink a pályázat keretein belül részt vehettek ezeken a programokon, rengeteg élménnyel gazdagodtak.