Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Erasmus+ pályázat

Erasmus +

2017. nyarán nagy örömmel értesültünk arról, hogy a tavasszal beadott 2 Erasmust pályázatból az egyik: 2017-1-ROQ1-KA219-037345-5 Environmental Education Through STEAM elnevezésű projekt, kedvező elbírálásban részesült. A projekt koordinátora Románia, partneriskolái Litvánia, Dánia, Olaszország és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI, Magyarország. Az elmúlt tanévben Olaszországban, Martina Francában vettünk részt az első projekthéten, majd áprilisban iskolánk adott otthont a második találkozónak. A harmadik mobilitásra 2018. október 7-től 13-áig került sor Iasiban, Romániában, ahol az Erasmus+ szakkör tagjai közül 6 tanuló: Belicza Panna 8.C, Eckschmidt Zorán 8.B, Illés Janka 8.A, Kotvics Dominik 8.B, Péter Márk László 8.B és Varga Ádám 8.A vett részt. Köszönöm a résztvevő diákok példamutató magatartását, aktív részvételét a tanulási és azon kívüli programokban, mellyel méltón képviselték iskolánkat e nemzetközi környezetben. Munkámat kísérőtanárként Kozmáné Vincze Éva kolléganő segítette, melyet ezúton is köszönök neki.

 

Tigyi Julianna Mária
projektkoordinátor

 

Románia, 2018

 

Romániába, azon belül Iasiba 2018. október 7-én, vasárnap indultunk. Bécsig egy kis busszal mentünk, onnan pedig repülővel. Közülünk többen életükben először utaztak repülővel, úgyhogy még izgatottabban vártuk az utat.

 

Vasárnap, mikor megérkeztünk a városba, rögtön a családokhoz mentünk, illetve a délutánt is velük töltöttük. Elmentünk a Pallasba, ami egy elég híres hely, a legtöbb gyereket és felnőttet ide hozták el a vendéglátók.

 

A hét további napjain különböző oktató jellegű órán vettünk részt, amelyek sokat segítettek mind az angol nyelv megértésében, használatában, mind a környezetvédelemmel kapcsolatban. A megnyitó ünnepség és csapatépítő játékok után minden ország bemutatta az előzetesen elkészített, közlekedési eszközökről szóló powerpoint előadását, hajtogattunkpapírrepülőket és hajókat, voltak kémiai kísérletek és a robotok programozását is kipróbálhattuk. Egy-egy gyerek kiélhette magát a legózásban is; míg a csapattársai egy távirányítós autót raktak össze, addig neki egy Forma 1-es pályát kellett létrehoznia más-más csapatok pályaépítésre kijelölt tagjaival. Egyidegenvezető által kommentált körúttal megtekinthettük a város szépségét is, utazhattunk retro villamossal, majd egy nagyobb kirándulás során egy régészeti helyszínre, Cucutenibe is ellátogattunk. Ezek után egy művészeti telepen agyagból készítettünk vonatot. A feladat az volt, hogy mindenki a saját ötlete szerint készítsen egy vagont, amelyeket a legvégén egymás mögé helyeztünk. Ebből született meg az Erasmus+ vonat, amit a tervek szerint kiégetnek és kiállítanak az OtiliaCazimir iskolában.

 

Az ételek nagyon finomak voltak, bár az észrevétel az volt, hogy a levesek többsége eléggé savanyú. Nagyon sokat sétáltunk, melynek során megtapasztalhattuk e hatalmas nagyváros közlekedését is, ami legtöbbször kaotikusnak látszott, ráadásul az ottani sofőrök folyamatosan nyomják a dudát, ami meglepő és ijesztő is egyben.

 

            Ez a program egy kiváló lehetőség arra, hogy a környezetvédelemről tanuljunk, fejlesszük az idegen nyelvi tudásunk, illetve hogy más országokból barátokat szerezhessünk. Nagyon élveztük az elmúlt hetet. Sok olyan diák volt a résztvevők között,akikkel már megismerkedtünka lakiteleki projekthéten, mellette pedig sok új emberrel is találkozhattunk.

 

Belicza Panna 8.C, Illés Janka 8.A

 

 

 

 

 

 

 


 

 

2017. nyarán nagy örömmel értesültünk arról, hogy a tavasszal beadott 2 Erasmust pályázatból az egyik: 2017-1-ROQ1-KA219-037345-5 Environmestal Education Through STEAM elnevezésű projekt, kedvező elbírálásban részesült. A projekt koordinátora Románia partneriskolái Litvánia, Dánia, Olaszország és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI, Magyarország.

 

A „Környezetvédelmi oktatás a tantárgyakon átívelő tanítási módszereken keresztül” témát melyhez kapcsolódóan heti 2 órában Erasmust Club szakkör indult , 16 tanuló tartotta vonzónak, aki közül kiválasztottam  munkájuk, felkészülésük és igyekezetük alapján azt a 6 diákot, akik az első projekt héten részt vehettek s ezáltal képviselete iskolánkat 2017. december 10-17. között Olaszországban Martina Francában:

 

- Anka Gyula Benedek 8.c

- Bódi Réka 7.a

- Heinrich Zalán 7.a

- Lingurár Virág Petra 8.a

- Szénási Bertalan 8.c

- Varga Sándor 8.c

 

Tigyi Julianna Mária

koordinátor

Lakiteleki Eötvös Loránd

Általános Iskola és AMI

 

 

 

Egy hét cserediákként Olaszországban

 

   2017. szeptemberében lehetőségünk adódott arra, hogy kijussunk 2017. december 10-én Olaszországba, Martina Francába egy hétre.

 

Ennek az esélynek a feltétele volt, hogy járjunk egy erről szóló („Erasmus”) szakkörre és ott mindent beleadjunk. Később, októberben kiderült, hogy az között a 6 szerencsés gyerek között vagyok, akik mennek 2017. december 10-én Martina Francába. Mikor Julcsi néni mondta, hát akkor hihetetlenül boldog voltam.

 

    2017. 12. 10-én vasárnap reggel 7:00-kor néhány szülő segítségével elindultunk Budapestre a repülőtérre, ahonnan 10:35-kor indult a repülőnk Olaszországba, Bariba. A repülőutunk szerencsére zökkenőmentes volt és épségben megérkeztünk Bariba, onnan a dánokat, románokat és minket, magyarokat 3 külön 9 személyes autóval vittek Martina Francába, ahol vártak minket az olasz fogadócsaládok Vasárnap este még elmentünk sétálni a családdal. Hétfőn már az iskolában töltöttük a napot. Reggel első órára mi is mentünk a fogadóinkkal. Délután voltak közös programok. Kedden Parco Comunale Bosco delle Pianelle-nél voltunk. Ott egy idegenvezető segítségével túráztunk. Szerdán csoportokat alkotva Pover Pointot kellett csinálni. Délután pedig Alberobelloba látogattunk el, ami gyönyörű volt. Csütörtökön az országokat keverve vegyes csoportokban dolgoztunk. Délután egy farmra látogattunk, ahol rengeteg meseszép lovat láttunk és sok-sok érdekességet hallhattunk. Pénteken együtt ebédeltünk mi magyarok. Szombaton a dán és a litván csoportok hazautaztak. Később ellátogattunk a gyönyörű tengerhez, majd Locorotondo, ahol kicsit szétnéztünk. Este a fogadócsaláddal elmentünk Tarantoba, ahol Európában van az egyetlen híd, ami máshogy nyílik és csukódik, mint a többi, majd szétnéztünk a gyönyörű városban. Vasárnap reggel könnyes búcsút kellett venni a családtól, majd utazni Bariba, ahonnan 12:40-kor indult a repülőnk Budapestre. Az utunk itt is zökkenőmentes volt.

    Nagyon élveztem ezt az egy hetet Olaszország déli részén. Nagyon szépen köszönöm ezt az élményt Julcsi néninek és Erika néninek.

 

                                                                                  Lingurár Virág Petra 8.a osztályos tanuló