Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Iskolakert

 

 


 

 

 


 

Beszámoló 2019. szeptembertől- Lakiteleki Eötvös Általános Iskola és AMISzínesKert –mentorkert

 

Az iskolakert mentorkertté fejlesztését az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram tette lehetővé 2019-ben, mobil kerti építmény biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

 

Mentorkertté válásunknak sok pozitív hozadéka van.

1.Csatlakozott a programhoz kollégám, Lászlóffy Béla tanár és két támogató szülő,Murai Gabriella ésHajagos-Nagy Ágnes, a szülői munkaközösség agilis vezetője. Lászlóffy Béla résztvett az „Iskolakerti alapok–továbbképzés ökológiai szemléletű iskolakertek kialakításához és fenntartásához” 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésen.

2. Az Agrárminisztérium és az Iskolakertekért Alapítvány támogatásával mobil kerti építmény létrehozására kaptunk lehetőséget közel 1.000.000 Ft értékben, ahol kerti szerszámainkat, eszközeinket tudjuk tárolni; a kert terményeit feldolgozni, tárolni. A tervezési folyamatokban Honti Attila építész és Dr. Fekete Albert, egyetemi tanára Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karvezetőjeis segítségünkre volt.

 

A kerti építmény a kert egyik sarkában kapott helyet. Onnan fás növényeket kellett átültetni az iskolaudvar szabad területére. Az átültetésekben segítetteka SzínesKert szakkör tagjai; felsős diákok és iskolánk karbantartói. Az építkezést akadályozó faágakat Lakitelek Önkormányzatának dolgozói távolították el. A kerti építmény fogadására alkalmas, beton alap anyagi hátterét a Kecskeméti Tankerület biztosította, iskolánk karbantartói pedig elkészítették azt. A Modern Home Kft vállalta az építmény kivitelezését. A bekerülési összeg  1.000.000 Ft fölé eső részét szponzorként ajándékozza számunkra.

Minden közreműködőnek, támogatónak hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni.

3. Szeptembertől heti két órában folytattuk a nyári fenntartást, a klíma okos, fenntartható kertészkedést a szakkörrel. Ünnepi keretek között lezártuk a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat  által támogatott Kiskertem programot, Olvasófát ültettünk a Könyvhónap alkalmából.Madárbarát kertünk érdekében etetőket készítettek a diákok. Gondoskodtunk a madarak eleségéről, rendszeres feltöltéséről.Vizuális kultúra órákon és a szakkörön  a kert növényeiből tintát készítettünk, kísérleteztünk a gyapjú, nemez és hímestojás növényi festésével.

SzínesKerti tevékenységeinkre nagy hatással lett a mentorkertté válásunk.Új lendületet adott a diákoknak és kertvezetőnek egyaránt. Bátran belefogtunk a Színeskert Diákvállakozásba, amelynek törvényi hátterét, támogatását a Junior Achievement Magyarország Alapítvány biztosítja. A diákvállalkozásunk célja a kertben termett festő és egyéb növények feldolgozásaháztartási, kézműves, művészeti termékekké. Valamint a szolgáltatás irányába-hímes tojásfestés és nemezelés tanítása,-is tettünk lépéseket. A markerting felépítésébe, a SzínesKert brand kidolgozásábabevontuk iskolánk felsős évfolyamait vizuális kultúra órákon, valamint a grafika tanszakos tanulókat. Sok-sok jó ötlet született logó és felirat terén. Használatukról végleges döntés nem született, a folyamatot a világjárvány megszakította.

A digitális iskolakert során létrehoztuk a SzínesKert Google Classroom-ot és ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot a SzínesKert szakkörösökkel. Otthoni feladatuk többnyire a kerttel kapcsolatos. Például: https://docs.google.com/presentation/d/1Pov8vxzBzw9ZFNRaJj3Vil4L1nWewAMZddcKzou9OGQ/edit?usp=sharing

Mint mentorkert, a SzínesKert szakkörösökhetenkénti feladatait megosztom az Iskolakert Hálózat fenntartójával. Legutóbbi olvasható az Iskolakertekért Alapítvány honlapján http://www.iskolakertekert.hu/files/Online_iskolakert_6_het_04_27_N_I__A.pdf

Folytatjuk a megkezdett munkát, amint lehetséges.

 

 

Lakitelek 2020. 04.30.

Szelesné Kása Ilona

SzínesKert-mentorkert

 


 

A Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI SzínesKert szakköre levélrátétes hímesekkel bejutott a XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. 21 db hímes 21 féle növényi színben. A hímesek színező anyagát, a festő növényeket, maguk a szakkörösök termesztették az iskolában, öko gazdálkodással, fenntartható módon.

 A Regionális megmérettetés Békéscsabán volt. A kiválasztott alkotásokból 2019. november 15-én nyílik kiállítás Debrecenben.

Szakkör vezető: Szelesné Kása Ilona művésztanár