Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2023 április - május

Kedves Olvasóink!

 

Április 15-én, szombaton a Petőfi irodalmi délutánon zeneiskolásaink is szerepeltek a művelődési házban. Petőfi Sándor Fa leszek, ha… című versét adták elő megzenésítve. Kerekes Jázmin és Paulin Bertalan zongorázott, Szőnyi Vivien, Forgó Dénes, Tasi János gitározott, Buda Rebeka énekelt.Felkészítő tanáraik, Somogyi Károly zongorán, Spirkó Károly gitáron kisérték őket. Ugyanezen a napon nyárlőrinci citerásaink Budapestre a Papp László Sportarénába látogattak, aholtáncháztalálkozón vettek részt.

 

A Tudásvadász országos honismereti tanulmányi versenyen két első helyezést szereztek diákjaink. Felföldi Boglárka (3.c) és bátyja, Felföldi Ákos Vazul (5.b) is aranyérmet nyertek munkáikkal. Szeretettel gratulálunk kiváló eredményükhöz!

 

A magyar Dinoszaurusz Alapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi KarŐslénytani Tanszékének védnökségével és szakmai támogatásával indult a National GeographicMagyarország pályázata, az Össznépi Szaurusz Parádé. Az 1055 beküldött pályamunkából a zsűri 10alkotást jutalmazott - köztükdiákunk, a 6.b osztályos Bódor Imola munkáját is. Jutalma egyéves NationalGeographic Magyarország előfizetés. Gratulálunk Imolának, és tanárának, Szelesné Kása Ilonának!

 

A XXIII. Buzás János emlékversenyen Nyárlőrince Baukó Ferenc tanár úr vezetésével diákjaink remek eredményeket értek el: A 15 fős lakiteleki csapat dobogós és dobogó közeli eredményei: Farkas Kitti 1 km első helyezés, Paulin Bertalan 1 km második helyezés, Paulin Viola 3 km második helyezés, Szendrei László 3 km második helyezés, Csontos Mónika 10 km 3. helyezés, Balláné Falusi Andrea 10 km, Baukó Ferenc 10 kmnegyedik helyezés, Paulin Cecília ovi futam 200 méter 5. helyezés. A csapat többi tagjának:Tamási Ábelnek,Tamási Áronnak,Szabó Abigélnek,Kakó Villőnek,Szabó Bencének,Polyák Renátának is hálásak vagyunk kitartásukért. Mindannyiuknak gratulálunk!

 

A Csongrád és Térsége Általános Iskola Bokrosi Általános Iskolája idén 150 éves. Ennek alkalmából került megrendezésre a „150 éves a Boksuli!” programsorozat, melynek zárásaként került sor a "Csongorádi gulyajárás…" I. Országos Népzenei Tehetségkutató Versenyre. A szervezők célja a Csongrád-Bokroshoz és környékéhez kapcsolódó néphagyományok és a népzenei örökség megőrzése és továbbadása volt a következő nemzedékek részére. A verseny alkalmat teremtett fiatal tehetséges népzenészek és népdalénekesek bemutatkozására is.

 

A nívós zsűri: Sebestyén Márta, Szerényi Béla és Virágvölgyi Márta szerintdiákjaink kiemelkedően szerepeltek a megmérettetésen. Szabó Soma szóló ének kategóriában arany minősítést ért el.A Pöszméte Citerazenekar csoportos hangszer kategóriában ezüst minősítést, Szécsényi Doroti szóló ének kategóriában bronz minősítést kapott.

 

Gratulálunk a gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak, Csikós Molnár Boglárkának és Léczné Urbán Bernadettnek!

 

Április 25-én rendezte meg a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola a hagyományos kistérségi természetismereti versenyét. Az előzetes feladatok megoldása után korcsoportonként 6-6 csapatot hívtak a megmérettetésre. A játékos, modern technikai eszközök használatán alapuló vetélkedőn az 5-6. osztályos korcsoportban 3. helyen végzett Balla Flóra, Bari Bella, Csille Vivien és Hajagos Hunor 6. a osztályos tanulók csapata. Negyedikek lett az 5. a-sok: Paulin Viola, Farkas Kitti, KakóVillő, Egeresi Eszter. A 7-8. évfolyamos kategóriában 3. helyezett lett Magyari Roland, Major Máté, Mócza Zsófia és Széchényi Doroti 7. a osztályos tanulók csapata,  5. helyezett pedig a 7. b-sek közül Milbich Zsombor, Tóth Dorina, Nagy Norbert és Kozma Katalin. Gratulálunkk a gyerekeknek és felkészítő tanáruknak, Busáné Kiss Anitának!

 

            A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet szerkesztősége és a Lakiteleki Eötvös Iskola Kárpát-medencei történelmi versenye2023-ban Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek életét és a XX. század történelmének sorsfordító esztendeit vette górcső alá.

 

A verseny fő védnökei Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője. A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem professzora, tagjai Péterné Fehér Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa, Harmatos Áronné, a Lakiteleki Eötvös Iskola nyugalmazott igazgatója és Olajosné Kádár Ilona, az általános iskola munkaközösségvezetője voltak. A zsűri munkáját Dr. Olajos Éva segítette. Köszönjük Csinger Andrea, a Hungarikum Liget programszervezőjének közreműködését, aki a középdöntő és a döntő lebonyolításában volt segítségünkre.

 

Az általános iskolás korosztályban a győztes a makói Kálvin téri Református Általános Iskola Makorikum csapata lett, felkészítő tanáruk Kovácsné Bodzsár Zsuzsanna. Második helyen a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola Aranybulla csapata végzett, felkészítő tanáruk Merle Tamás. Harmadik helyezett lett a Tatabányai triumvirátus, a Dózsakerti Általános Iskola csapata, felkészítőjük Mátraháziné Domján Erzsébet.

 

A középiskolás korosztályban a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói a dobogó mindhárom helyét magukénak tudhatták ráadásul úgy, hogy az első helyen azonos pontszámmal két ciszterci csapatot, a Vörös rózsák és a Doktor úúúr tagjait köszönthettük. Második helyen végeztek a Dilemmák csapat tagjai, a harmadikon pedig a Chrish Kő csapat diákjai. Mindannyian Dr. Kovács Őrs tanár úr tanítványai.

 

            Művészeti iskolásainkanyák napi koncertet adtak a művelődési ház aulájában. Közönségünk a nyugdíjas klub tagjai és a szereplő gyermekek szülei és nagyszülei voltak. Az édesanyákat, nagymamákat köszöntő szöveg után Vargáné Darabos Márta verse következett, majd zeneiskolásaink muzsikáltak, énekeltek.Végüla Szelesné Kása Ilona grafikásai által készített könyvjelzőket kapták ajándékul vendégeink.

 

            Diákjaink felléptek műsorukkal a gondozási központban is, ahol édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat köszöntöttek. Itt Vargáné Darabos Márta versei adták a műsor keretét. Fúvós, pengetős, billentyűs hangszereink zenéje mellett énekszóval és Szelesné Kása Ilona grafikásai által készített könyvjelzőkkel szereztünk örömet az időseknek és a dolgozóknak.

 

Köszönjük Krokavecz András, Somogyi Károly, Lakatos Bence, Spirkó Károly, Polyák Albertné, Arnold Flóra, Zrínyi Apor és Csikós Molnár Boglárka felkészítő munkáját!

 

A Magyar Tűzoltó Szövetségországos elismeréseket átadó ünnepi rendezvényén lépett fel 2023. április 28-án, pénteken a "Lakiteleki ifjúsági tűzoltózenekar" - azaz a Minizenekar.

 

A zenekar tagjai: Hencz Lajos, Sváb-Kovács Kolos, Jokhel Mónika, Anka Domonkos, Herczeg Vivien, Parádi Viktória, Mócza Zselyke, Csille Vivien, Mócza Csenge, Rózsa Hanna.

 

Köszönjük a felkészítést tanáraiknak, Arnold Flórának és Zrínyi Apornak!

 

            Zongoratanárunk, Somogyi Károlyelőadássorozatot indított 6. és 7. osztályosaink számára. Az első rész a zongora történetéről,a hangszerszerkezetéről mesélt, és érdekes kisérlettel mutatta meg a felhangok megjelenését.

 

            Május 11-én a Petőfi emlékév keretében meghirdetett tiszaugi alkotópályázat kiállításának megnyitóján zeneiskolásaink is műsort adtak. Paulin Bertalan énekelt, Kerekes Jázmin és tanára, Somogyi Károly zongoráztak, Molnár Kolos és Tasi János pedig gitároztak.

 

Büszkék vagyunklakiteleki grafikásainkra is, hiszen sok pályamunkával szerepeltek a kiállításon.Köszönjük a felkészítést Csikós- Molnár Boglárkának, Szelesné Kása Ilonának, Somogyi Károlynak és Spirkó Károlynak!

 

Az ünnepségen részt vettek 2. c osztályosaink. Osztályfőnökük, Vargáné Darabos Márta így írt a történtekről: A Petőfi emlékév jegyében felavatták Tiszaug első köztéri szobrát. A Petőfi Sándort ábrázoló szép szobor Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő ajándéka és Lantos Györgyi szobrászművész alkotása. Az ünnepségen még több érdekességet tudtunk meg a költőről. Hallhattunk szép népdalt, Petőfi verseket, még megzenésítve is. Ugi osztálytársaink helyezték el az osztályunk koszorúját a szobor lábánál.

 

Az Eötvös Iskola diákjai között sok tiszaugi gyermek tanul. A mi osztályunkból többen is. Így e jeles alkalom kapcsán szívesen vettünk részt a szoboravatón és az önkormányzat által kiírt Petőfi 200 kiállításon. A Szivárvány Óvoda óvodásai, iskolánk alsótagozata, a grafika tanszakosok, a zeneiskolások és felsős ugi diákjaink is örömmel készültek erre az eseményre.

 

Nagyon jó érzés volt, hogy szeretettel fogadták az osztályunkat mindenhol. Káré Gáborné, Marcsi néni, nyugalmazott igazgatóhelyettesünk, az osztálytársaink szülei és a tiszaugi emberek egyaránt azon voltak, hogy egy szép napot töltsünk náluk. Kinyitották nekünk a nemrég felújított Tájházat, ahol egy volt lakiteleki diák édesapja, OlarMircea kalauzolt végig bennünket. Velünk töltötte a délutánt a Holt-Tisza partján. Rengeteget tud a temészetről! Gyönyörű időben, szabadban fogyasztottuk el a Laki-Konyha által készített ebédet. A szervezőktől kaptunk szép mézeskalácsokat is emlékbe! A kiállításon kapott emlékplakettet és az oklevelet a többi osztálynak is elhoztuk. Emlékezetes, szép nap volt ez! Köszönjük!

 

Május 13-án, szombaton SzínesKert-mentornapvolt iskolánkban, amelyről Szelesné Kása Ilona tanárnő így számolt be:

 

Mentornapunkon, csapatmunkában megalkottuk Lakitelek első, épített esőkertjét Farkas-Barta Kata permakultúra tervező irányításával. A gyakorlat során választ kaptunk arra, hogyan alakíthatjuk át kertünket a vízmegtartás maximalizálására, és hogyan építsünk esőkertet a már meglevő növényzet megtartása mellett. A gyakorlatban is kipróbálhattuk, milyen jól dolgoztunk, hiszen a következő három napban 1100 liter esővízzel tudtuk táplálni kertünket. A további teendőket, a növények folyamatos beültetését, gondozását a SzínesKert szakkörösök végzik.

 

Immár hatodik nyílt napunkon, 28 fő vett részt: 17 fő helybéli, Kecskemétről 6 fő, Tiszaugról 1 fő, Tiszakécskéről 1 fő és Budapestről 3 fő. Köszönjük szépen a finom ebédet, amit a nyugdíjas klubosok készítették el nekünk bográcsban: Verzár Csabáné Marika, JandrasitsnéValika, Lévai Tóth Anna és Nyitrai Margit. A Kecskeméti Tankerületet dr. Szálku-Fazekas Kinga képviselte.Köszönjük mindenki munkáját!

 

Támogatóink a SzínesKert Alapítvány, Lakitelek Önkormányzata, Országos Iskolakert-Fejlesztési Program és az Agrárminisztérium voltak.

 

            Május 13. és 15. között rendeztük meg V. Gyergyó hétvége programunkat. Csüllög Edina tanárnő szakmai vezetésével, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával Kecskeméten és Lakiteleken megvalósuló programok a Gyergyói-medence táncaival, népzenéjével ismertették meg az érdeklődőket. A program része volt az a rendhagyó énekóra is, amelyet Csik János tartott zenésztársaival iskolásaink számára. A számos program, a szombati gálaest egyedülálló élménye mindannyiunk számára emlékezetessé tette ezt a hétvégét. Köszönet a szervezőknek, a fellépőknek, a vendégekről gondoskodó lakiteleki családoknak!

 

            A 2022-23. tanév utolsó tanítási napja június 16. lesz. A ballagást és a tanévzárót június 24-én tartjuk. Szeretettel várjuk diákjaink családtagjait az ünnepségekre!


            A Lakiteleki Iskoláért Alapítvány Kuratóriuma nevében hálásan köszönjük a 2021. évi adóelszámolásokból a 2022. évben felajánlott 1%-ot, amely 350 ezer Ft támogatást jelentett alapítványunknak. Az összeget a gyermekek jutalmazására, az osztályközösségek, tanulócsoportok munkájának támogatására fordítottuk.


13