Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2023 november

Kedves Olvasóink!

 

Gazdag programmal várta és várja diákjainkat iskolai könyvtárunk a tanév elejétől. Dr. Olajos Éva tanárnő vezetésével Benedek Elek születésnapja, A népmese napjához kapcsolódóan az 5. évfolyamosok mesét olvastak az 1-2. évfolyamosoknak.Könyvtári délutánokat tartottak októberben és novemberben az alsós napközis csoportoknak, melyeken Az okos lány című szicíliai népmese, Csukás István: PomPom meséi - A civakodó cipellők és A Radírpók c. mesék, Adamik Zsolt: Ördögbőr grófja és más kalózmesék - Kiskartács kapitány c. meséje köré szerveződtek a foglakozások.

 

Október az iskolai könyvtárak hónapja. Ennek keretében valósul meg a nemzetközi könyvjelzőcsere program, amelyhez öt osztályunk, az 1.c, 2.b, 2.c, 6.b, 7.a, illetve egy napközis csoportunk, a 4. csoport - Tercsi néni diákjai csatlakoztak. Erdélyi, horvát, szlovén, litván és portugál gyerekeknek küldünk könyvjelzőket, cserébe az ottani iskolásoktól kapunk hasonló ajándékot. A 2.c osztályosokhoz már meg is érkeztek a könyvjelzők az EB1/JI AntónioNobre iskolából Lisszabonból.

 

Október 12-én a Szülői Munkaközösség által szervezett Sulizsák programban 2601 kg ruhaneműt gyűjtöttek diákjaink. Az ezért kapott 130 ezer Ft-ot a résztvevő gyermekek fogják megkapni.

 

Október 19-én pályaválasztási szülői értekezletre hívtuk hetedikes, nyolcadikos diákjainkat és szüleiket. A környező városok mintegy húsz középiskolája képviseltette magát a rendezvényen. A továbbtanulás előtt álló gyermekek képet kaptak a jövőre induló képzésekről, a középiskolák által támasztott követelményekről, a nyílt napok időpontjairól. Nyolcadikosaink az ezt követő héten, október 27-én Kecskeméten, a Messzi István sportcsarnokban pályaválasztási kiállításon tekinthették meg a vármegye középfokú oktatási intézményeinek színes bemutatóját.

 

Az Oktatási Hivatal internetes felületén már elérhetők a központi felvételi vizsga megírásának helyszínei, a felvételi jelentkezési lapok. Ezek kitöltéséről az osztályfőnökök és pályaválasztási felelősünk is tájékoztatták a gyermekeket és a szülőket, s természetesen szívesen segítünk mindenkinek a jelentkezésben. Bízunk abban, hogy az eddigi esztendőkhöz hasonlóan ebben a tanévben is sikeres lesz a beiskolázás.

 

Október 19-én a Békéscsabai Kolbászfesztiválra volt hivatalos iskolánk „Lakiteleki hurkalandorok” csapata. A 7. a osztályos Hentz Lajos, Pekár Attila, Sváb-Kovács Kolos, és Szendrei Lászlóképviselték a versenyen intézményünket.A gyerekek Kolos szülei, Sváb-Kovács Lajos és MagyarRita irányításával készítették el remekművüket, amellyel különdíjban részesültek. Gratulálunk a szép eredményhez!

 

Lakiteleken hagyományosan a forradalom kitörésének előestéjén, október 22-én tartottuk az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezést. Idén Dr. Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója volt ünnepi szónokunk. Az ünnepi műsort nyolcadikosaink, valamint énekkarosaink szolgáltatták. Köszönjük nékik és felkészítő tanáraiknak, osztályfőnökeiknek Busáné Kiss Anitának, Olajosné Kádár Ilonának, Szekeres Jánosnénak és Kővágó Miklós Lajosnak a tartalmas előadást!

 

Októberi SzínesKert nyílt napunkon a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda (Kiskunfélegyháza) 6.évfolyamos diákjai tettek látogatást a SzínesKertben. Kerti tintatannal, bizalom és kötődés játékkal, gyógyteával vártuk az érdeklődő gyermekeket, akik az élmények mellett festőnövényeink magvait is magukkal vihették.

 

SzínesKert szakköröseink célja az is, hogy pormentessé tegyék az iskolaudvart, s esőkerteket építsenek. A permakultúra, valamint az esőkertek iránt érdeklődő olvasóinkat szeretettel várják diákjaink és Szelesné Kása Ilona tanárnő a szakköri foglalkozásokra.

 

A Pöszméte Citerazenekar fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte, s ebből az alkalomból október 28-án jubileumi koncertet adtak nyárlőrinci tagintézményünk tornatermében.

 

A zenekart Léczné Urbán Bernadett tanárnő alapította. Tagjai a Lakiteleki Eötvös Iskola művészeti iskolájában tanuló nyárlőrinci citerás növendékek. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, ahol a gyermekek megismerkednek a népi kultúrával, ahol a sok elektronikus szerkezet helyett a citerára és az együtt zenélés örömére összpontosíthatnak.

 

Kezdetben 8-9 fővel működtek,mára már 15 fővel gyönyörködtetik a közönséget az iskolai rendezvényeken, falusi ünnepségeken, fesztiválokon. Fontos kiemelni azt is, hogy a zenekar tagjai minden évben a nyári szünetben megrendezett Rózsatáborban is gyarapítják tudásukat, és gálaműsor keretében mutatják meg a közönségnek, hogy milyen új népzenei elemekkel gazdagodott repertoárjuk.

 

Nagy öröm mindannyiunknak, hogy a területi népzenei találkozókon és minősítéseken arany fokozatot értek el, majd az országos népzenei versenyen ezüst fokozattal tüntették ki őket.

 

A jubileumi koncerten Boros Kornél, a nyárlőrinci tagintézmény vezetője, Pénzváltó István, Nyárlőrinc polgármestere, és Balog Erika, a Lakiteleki Eötvös Iskola intézményvezető helyettese,méltattáka kiváló eredményeket és mondtak köszönetet a fellépésekért.

 

A koncert első részében meghívott zenekarok adtak műsort. Mátészalkáról a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola citerazenekara nyitotta meg a koncertet. Vezetőjük a Rózsa tábor szakmai irányítója, Nauner-Agárdi Éva. A második fellépő, a kecskeméti Vadhajtás zenekar volt, ők Léczné Urbán Bernadett felnőtt citerásai. Köztük van Almási Lenke, aki a Pöszméte zenekarban kezdett játszani, s most mind a két együttesnek oszlopos tagja. A harmadik zenekar az inárcsi Tremoló volt. Fellépett a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport is Sallai András és Sallainé Győri Csilla vezetésével. Velük is nagyon jó kapcsolatot ápolnak a nyárlőrinciek, mert vannak közöttük olyanok, akik nem csak táncolnak, hanem citeráznak is. A koncert második felében a „Kis” Pöszméte mutatta meg magát egy műsorszámmal majd a „Nagy” Pöszméte műsoraaratott méltó elismerést a nagyszámú közönség körében.További sikereket kívánunk a zenekarnak! Reméljük, együtt ünnepelhetjük majd 10, 15 vagy a 20 éves fennállásukat is!

 

A 2023/24-es tanévben az első évfolyamos diákok minden hónapban közlekedésbiztonsági órán vesznek részt – kezdi beszámolóját Paulin-Kovács Hajnalka osztályfőnök. A „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogram keretein belül, a diákok, már az iskolapadban megtanulják a helyes közlekedés szabályait. Ezeken a rendhagyó foglalkozásokon mind az osztályfőnökök, mind Heinrich Gábor, rendőr zászlós, körzeti megbízott jelen van, s segít a gyerekeknek a helyes, biztonságos, balesetmentes közlekedést elsajátítani. Hónapról hónapra izgatottan várják a kicsik a különböző dalokat, mondókákat, játékokat, és szituációs feladatokat, melyek közelebb hozzák számukra a KRESZ alapjait. Az interaktív órák egész tanévben folytatódnak, s ezekbe az elkövetkező években felmenő rendszerben az általános iskola további évfolyamai is bekapcsolódnak.

 

November 10-én a Művelődési házban Márton napi vigasságot szerveztek, amelynek kedves színfoltja volt néptáncosaink műsora és az általuk szervezett táncház. Köszönjük felkészítő tanáraik, Sallainé Győri Csilla és Sallai András, valamint a táncosok munkáját!

 

November 11-én gálaműsorral zárult az az ünnepi hét, amelyen arra emlékeztünk, hogy községünk művelődési házát 60 esztendejeadták át a nagyközönségnek. A jeles évforduló alkalmából egész héten bemutatók, kiállítás, vetítések várták az érdeklődőket. A gálaműsorban felléptek diákjaink is. Az est fő szervezője kolléganőnk, Vargáné Darabos Márta volt, aki osztálytanítói munkája mellett több mint egy évtizeden át vezette a művelődés házat is.

 

November harmadik és negyedik hetében rendezzük meg iskolánkban az Anyanyelvi hét vetélkedőit. Ezek eredményéről következő számunkban adunk hírt olvasóinknak.

 

December 9-én, szombaton ismét kaput nyit az Adventi udvar.Szeretettel várunk minden érdeklődőt finom ételekkel, süteményekkel, kézműves remekekkel, gazdag programkínálattal. A jótékonysági délután bevételét az iskolai alapítvány céljaira fordítjuk.


8