Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2024 április

Kedves Olvasóink!

 

Művészeti iskolánk nyárlőrinci citera tanszakosainál a tavaszi szünetben sem a pihenésé volt a főszerep, hiszen a felsőbb éves növendékekből alakult Pöszméte citerazenekar 2024. április 2-án és 3-án jó hangulatú minitáborban vett részt, ahol bodrogközi dallamokkal ismerkedhettek meg.

 

A péntek délutánokat sokszínűvé varázsoljuk a nebulók számára, mert ilyenkor tényleg jó iskolába járni – írta Paulin-Kovács Hajnalka tanító néni. A sportjátékok, társasjátékozás, kézműveskedés, mozizás mellett most a testmozgást a művészettel kötöttük össze. A 2-es és 6-os napközis csoport a nyárias időben elsétált a Mákvirág galériába, ahol a gyerekek nemcsak a helyes múzeumi viselkedést gyakorolhatták, de vidáman vehették szemügyre autizmussal élő társaik ötletes alkotásait. Nekünk (Olga néni és Hajni néni) is elnyerte tetszésünket a remekművek látványa. Köszönjük a vizuális élményt és további sok sikert kívánunk az ügyes kezeknek!

 

Művészeti iskolánkból 2 tanuló, Dányi Gyöngyvér Abigél és Pacsika Barnabás műve jutott be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum által meghirdetett Parafrázis 2023. - Országos Festészeti Verseny DÖNTŐJÉBE, melyet 2024. április 26-án rendeznek meg Egerben.Gratulálunk tanulóinknak és felkészítő tanáruknak, Szelesné Kása Ilonának! Sok sikert kívánunk az országos versenyhez!

 

Április 10-én második alkalommal láttuk vendégül az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetsége Mellett Működő Általános Iskolaés Gimnázium pedagógusait és diákjait. A mintegy hatvan fős delegációt Alekszej Mihajlovics Akszjonov igazgató úr vezette. A fiatalok a művelődési házban adtak nagysikerű műsort diákjainknak. Bemutatóikat művészeti iskolásaink és néptáncosaink fellépésével köszöntük meg.

 

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet Szerkesztősége és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola 2005-ben hirdetett először Kárpát-medencei történelmi versenyt általános iskolás és középiskolás korú diákok számára. Az elmúlt negyedszázadban a magyar történelem minden korszakát, sok-sok jeles személyiségének életét feldolgoztuk a játékok során. Ebben az esztendőben Az első magyar szent család, Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre élete és kora volt a témánk.

 

A versengő csapatok számára a Keresztény Élet című katolikus hetilapban tettük közzé a játék három írásbeli fordulójának kérdéseit. Hagyományaink szerint ezt követően a 20 legjobb eredményt elérő csapatot hívjuk Lakitelere a Népfőiskolára a középdöntőre, ahonnét a legügyesebb 12 csapat jut a döntőbe.

 

A verseny fő védnökei Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője. A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem professzora, tagjai Péterné Fehér Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa, Harmatos Áronné, a Lakiteleki Eötvös Iskola nyugalmazott igazgatója és Olajosné Kádár Ilona, az általános iskola munkaközösségvezetője voltak. A zsűri munkáját Dr. Olajos Éva segítette.

 

Idén 88 csapat játszott velünk. A döntő legjobbjai a következő csapatok voltak:

 

Az általános iskolás korosztályban:1. Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola Tatabánya - Csipet csapat - felkészítő tanáruk: Mátraháziné Domján Erzsébet2. Kálvin Téri Református Általános Iskola Makó - Csanád csapat - felkészítő tanár: Kovácsné Bodzsár Zsuzsanna3. Bácskai Általános Iskola Bácsbokod - Árpád gyermekei - felkészítő tanár: Sági Zsuzsanna

 

A középiskolások versenyében mindhárom dobogós helyezett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium csapata volt, felkészítő tanáruk Dr. Kovács Örs1. Los Bastardos, 2. András és az Aranybullák, 3. Dunai konföderáció.

 

Nagyon hálásak vagyunk a Népfőiskola Alapítvány és a Keresztény Élet Szerkesztősége támogatásáért! Bízunk benne, hogy jövőre is együtt szervezhetjük a vetélkedőt.

 

Eötvös Loránd sírjának megkoszorúzása

  1. április 12-én diákjaimmal, 8 órakor autóval indultunk Budapestre a Fiumei úti sírkerthez megkoszorúzni iskolánk névadójának, a 105 éve elhunyt Eötvös Lorándnak a sírját – írta beszámolójában Csató Tamás tanár úr. Iskolánkat rajta kívül Rózsa Hanna, Lángos Daniella és Kovács Gergő képviselték.

A megemlékezésen az Eötvös Loránd nevét viselő iskolák, egyesületek, a tudós tisztelői, magánemberek helyezték el koszorúikat és virágaikat. Így helyeztük el mi is koszorúnkat, a szalagján iskolánk nevével.

 

Ki is volt Eötvös Loránd? Fizikus, feltaláló, politikus, akadémikus, egyetemi tanár, hegymászó, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 1889-től 1905-ig; Magyarország kultuszminisztere 1894–1895-ben; a Matematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke. Legismertebb találmánya a nevét viselő torziós inga. Rengeteget tett a magyar tudomány fejlődéséért is. Einstein is nagyra becsülte, a „fizika fejedelmének” nevezte őt.

 

Az ünnepség után tiszteletünket tettük több magyar híresség, a magyar kultúra és történelem meghatározó alakjainak sírjánál. Többek között Kossuth, Batthyány, Deák, Arany, Ady, Semmelweis, Munkácsi, Babits, Jókai, Kandó síremlékét tekintettük meg, és ellátogattunk a Természet Tudományi Múzeumba is. A beporzók szerepét bemutató időszaki kiállítás igazán lenyűgöző volt.

 

Egy kicsit fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk vissza Lakitelekre délután fél 5 körül.

 

A napokban jelent meg A jövő iskolakertje című kiadvány. A Gránit Bank és az Iskolakertekért Alapítvány közös pályázatának legjobb alkotásaiból született füzet kiadói arra kerestek választ, milyennek látják a gyermekek az elkövetkezendő évek, évtizedek iskolakertjeit, hogyan képzelik el a jövőt. A nagyon szép kiállítású kiadványba Szelesné Kása Ilona tanárnő grafika tanszakának, valamint Tóthné Varga Andrea és Kakó Andrea 2.b osztályosainak munkái is belekerültek. Gratulálunk a gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak!

 

Kecskeméten, a Katona József Nemzeti Színházban idén is megrendezték a Gyermekek a gyermekekért gálaestet. Az április 15-én tartott bemutatón művészeti iskolánkat a Pöszméte citerazenekar képviselte nagy sikerrel. Köszönjük Léczné Urbán Bernadett és a zenekar tagjainak a remek műsort!

 

A „Mindent a macskákról” c. országos projektversenyen a 2.c osztályból 3 csapat indult: Török Fruzsina, Kovács Dóra, Takács Levente, továbbá Tóth Eliza Zselyke, Kullai Anna Rékaés Oláh Fannivalamint Hajagos Elizabet Linett, Babita Dzsenifer, Rahman Sugár Samira Édua csapata. A megoldandó feladatsorban kreativitást igénylő feladványok, illetve elméleti tudást feltételező kérdések egyaránt szerepeltek. Korcsoportjában mindhárom csapat első helyen végzett!  Szorgalmas, precíz munkájukhoz szeretettel gratulálok – írta Dr. Varga Sándorné, Réka néni.

 

Április 13-14-én került megrendezésre a Lakiteleki Nimród Sportegyesület szervezésében a Nimród Football-Golf Kupa a Hungarikum Ligetben. Iskolánk 8. évfolyamos diákja, Riczu Regő 2. helyezést ért el junior kategóriában, ezzel kvalifikálta magát a júliusban ugyanitt megrendezésre kerülő világbajnokságra. Iskolánk történetében ez az első eset, hogy egy diákunk még iskolai évei alatt egy sportágban saját korosztályában a világbajnokság résztvevője lehet. Sok sikert kívánunk a felkészüléshez!

 

            A Lakiteleki Iskoláért Alapítvány Kuratóriuma nevében hálásan köszönjük a 2021. évi adóelszámolásokból a 2023. évben felajánlott 1%-ot, amely 404 841 Ft támogatást jelentett alapítványunknak. Az összeget a gyermekek jutalmazására, az osztályközösségek, tanulócsoportok munkájának támogatására fordítottuk. Tisztelettel kérjük 1%-os felajánlásaikat erre az esztendőre is. Adószámunk: 18346644-1-03

 


15