Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2024 január - február

Kedves Olvasóink!

 

Iskolánk 5.a osztályos tanulói és szüleik példás összefogásról tettek tanúbizonyságot. Karácsony előtt a szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány Szeretetcsoki 2023 nevű jótékonysági akciójában vettek részt, mely elsődlegesen kórházban fekvő, beteg gyerekeknek nyújt segítséget, szerez örömet. Az összegyűjtött, hihetetlen mennyiségű csoki, rajzeszköz, színező, gyurma, játék mellett minden tanuló egy kedves kis rajzos üzenetet is küldött a kis betegeknek, melyben boldog ünnepeket és mielőbbi gyógyulást kívántak nekik. Az Alapítványoklevéllelköszönte meg az osztályközösség önzetlen segítségét. Mi is köszönjük Orsi néni és diákjaink munkáját!

 

Január 22-ét, A magyar kultúra napját hagyományosan a művelődési házban ünnepeltük diákjainkkal. A Szabados Zoltán által rendezett megemlékezés után közösen szavaltuk a Himnuszt. Jó volt együtt lenni!

 

Madárlesen. A 3.c diákjai osztályfőnökük irányításával maketteket készítettek, s a Hungarikum Ligetbe látogatva megnézték annak kicsinyített mását is. Baglyok telelnek ott a fákon - sikeres volt a bagolyles is - írta Márti néni. A növényekről tanultunk - folytatta, ezért is volt nagy az öröm, hogy az üvegházi kertészetben megnézhettük, hogyan fejlődnek.

 

A HEBE levelezős versenyein kiválóan szerepeltek diákjaink. Kissné Nagy Krisztina és Dr. Varga Sándorné így számoltak be tanítványai munkájáról:

 

Az első félévben a 4. b osztályból minden gyermekkel beneveztünk különböző témájú csoportos projektversenyekbe.Az Űrkutatás tárgykörébe tartozó vetélkedő több részből – elmélet, kutatás, tevékenykedés- tevődött össze. A maximálisan elérhető pontszám minden feladatlapra 100 volt. A gyermekek hosszú hetek kemény munkájával készítették el a feladatlapokat és az azokhoz tartozó űrszemét takarító robotokat, napórákat. Mindezt a háztartásokban fellelhető hulladékok felhasználásával.A verseny nagyon szoros volt, rengeteg szép, igényes munka született. Soderbech Bence, Csikós Milán és Miskolczi Zalán csapata 88 ponttal zárt, Barczi Richárd, Nagy Balázs csapata: 95 pontot ért el, Heinrich György Ede és Mészáros Ádám párosa 100 pontos feladatlappal remekelt, mellyel az országos versenyen 1. helyezést értek el.

 

Aföldrajzi témájú Szeresd a Földet vetélkedőn2. helyezett lettKalló Andrea és Török Eszter, 3. helyezett pedig Bugyi Hanna Róza és Keskeny Izabella.

 

A 2.c osztályos Raffai Panna az Űrkutatás-Csillagközi kalandok c. országos projektversenyen az 1-2.osztályos korcsoportban 1.helyezést ért el. Panni elméleti tudására, ismereteire és alkotó képzeletére, fantáziájára egyaránt szükség volt a projekt megvalósításában. A mellékelt képen látható űrruhát is ő tervezte unikornisának. Mindvégig lelkesen, önállóan, precízen dolgozott. Jól megérdemelten kapott 1.helyezést.

 

Gratulálunk a gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak!

 

A Hungarikum Ligetben február 2. és 4. között rendezték meg a Hagyományunk Kösöntyű Találkozója néptáncfesztivált. Az ezernél is több résztvevő között színpadra léptek Sallainé Győri Csilla és Sallai András ifjúsági tánccsoportjának tagjai is, akik méltán arattak sikert műsorukkal. Köszönjük Csilla és András munkáját, akik ebben a tanévben 108 gyermekkel foglalkoznak a hagyományőrző néptáncoktatásban.

 

Február 9-én jelmezesek felvonulásával, Télbanya égetéssel, a Szülői Munkaközösség által szervezett farsangi sokadalommal búcsúztattuk a teletiskolánkban. Köszönjük szépen az alsós osztályokba járó gyermekek szüleinek a sok-sok finomságot, a jelmezek készítésében való ötletességet, az osztályok támogatását. Hálásak vagyunk az iskolai SZMK tagok munkájáért, amellyel emlékezetessé tették a délutánt a gyermekek számára. Köszönjük a Nyugdíjas klub, az Önkormányzat támogatását, a táncház szervezését, a művészeti iskolások és a segítő szülők közreműködését!

 

Február 12-én hivatalosan is átvették iskolánk új „okostantermét” a Klebelsberg Központ munkatársai a helyiségben nagyképernyős kivetítő egy osztálynyi számítógép, 3D nyomtatók, lézervágó készülék, és más infokommunikációs eszközök segítik diákjaink számítástechnikai ismereteinek gyarapodását.

 

Február 13-án negyedikeseink Nagykőrösre látogattak, ahol a Pesti Művész Színház előadásában nézték meg a Rumini a Ferrit szigeten című előadást. Mindhárom osztályunkban tanítási órákon dolgozzák fel a gyermekek Berg Judit meseregényét – most a színpadon is viszontláthatták a kedves történetet.

 

Január 25-én írták a Lotz János szövegértési és helyesírási verseny megyei fordulóját a továbbjutó gyerekek: Felföldi Boglárka (4.a, felkészítője: Almási-Nagy Mónika), Tamási Gréta, Kakó Dorka, Rózsa Hanna (7.b, felkészítőjük: Kozmáné Vincze Éva), valamint Major Máté és Riczu Regő (8.a, felkészítőjük: Olajosné Kádár Ilona). A legjobb eredményt Tamási Gréta érte el, aki országosan az 55. lett.

 

Február 8-án rendezték meg a Szép magyar beszéd verseny területi fordulóját a kecskeméti Corvin Kertvárosi Általános Iskolában. Iskolánkat az iskolai szépolvasó verseny győztesei képviselték: Paulin Bertalan (5.a), Paulin Viola (6.a), Rózsa Hanna (7.b), Csató Dávid (8.b), felkészítőik Sörös Anita és Kozmáné Vincze Éva voltak

 

Folytatódtak az alsó tagozatosok könyvtári órái az iskolai könyvtárban. A 2.a osztály január végén a mesék témakörét összefoglalva oldott meg rejtvényeket, a 3.a pedig februárban a szótárhasználatot és a szólásokat gyakorolta. Mindkét osztály nagyon ügyesen dolgozott.

 

február 9-től 11-ig a nyári Rózsatábor folytatásaként intenzív mini táborában vettek részt nyárlőrinci citerás növendékeink Mátészalkán, ahol Léczné Urbán Bernadett és Dr. Kurucz Attila két tájegység dallamaival ismertette meg a táborozókat.

 

Január második felében és február elején megtartottuk a zeneiskolás vizsgakoncerteket. Nagyon örülünk, hogy sok szülő megtisztelte jelenlétével a diákokat és a felkészítő tanárokat a fúvós, zongorás, citerás, gitáros vizsgák során.

 

Február 13. és 20. között 10-17 éves fiatalok és kisérőik Kínából, Pekingből, Sanghajiból és Shenzhenből érkeztek Magyarországra. Programjaikról, szállásukról a Hungarikum Liget gondoskodott. A csoport tagjai február 15-én iskolánkba is ellátogattak. Hat csoportban egy-egy tanítási órán vettek részt, majd a művelődési házban adtak ízelítőt diákjainknak a kínai kultúrából. A gyerekek klasszikus kínai táncokban, énekben, versben, s a kínai írásjegyekben is gyönyörködhettek. A műsornak hatalmas sikere volt, ahogyan a lakiteleki néptáncosok, zeneiskolánk növendékei és zeneiskolai tanáraink műsorának is. Grafika tanszakosaink által készített, az Önkormányzat és a Hungarikum Liget által felajánlott ajándékokkal köszöntöttük a kínai vendégeket, akiktől az ő diákjaik által készített kézzel írott könyveket, dísztárgyakat kaptunk viszonzásként. A programról az interneten, Bács-Kiskun vármegye híroldalán fényképes beszámolót olvashatnak a https://www.baon.hu/helyi-kultura/2024/02/kinai-vendegek-a-lakiteleki-iskolaban-egymas-kulturajaval-ismerkedtek-a-gyerekek-galeriaval-videoval elérhetőségen.

 

Február 16-án harmincöt diákunk és kisérőik élvezhették a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vendégszeretetét. A teátrum felajánlásából a lakiteleki és a vármegye minden részéből érkező diákok ingyenesen tekintették meg a Pinokkió című előadást. Köszönjük a színház vezetésének a lehetőséget, és önkormányzatunk segítségét is, akik a gyermekek szállításáról gondoskodtak.

 

A Parafrázis 23. Országos Festészeti Verseny II. fordulójába hat grafikás tanulónk jutott be: Dányi Gyöngyvér Abigél, Kovács Dóra, Oláh Fanni, Pacsika Barnabás, Németh Lili, Tóth Zsófia.

 

Gratulálunk  a  versenyzőknek és Szelesné Kása Ilonának, felkészítő tanáruknak!

 

Sikeres felkészülést kívánunk a II. fordulóra is.

 


10