Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2024 május

Kedves Olvasóink!

 

Hungarikumoktól visszhangzott az iskola

 

Április 15-énLakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a Magyar Turisztikai és Területfejlesztési Egyesület a Pedagógusok a Tehetséges Gyermekekért Egyesülettel közösen tartotta meg kiállításmegnyitóját.

 

A kiállítás két témakört, azaz két hungarikumot ölelt fel: az egyik az Aggteleki-karszt barlangrendszere, míg a másik a bükkaljai kőkultúra és a kaptárkövek világa. Az általános iskola tanulóiból álló ifjú közönség a két hungarikumról a kiállított anyagból, és a kihelyezett nyomtatott kiadványokból számtalan – alföldi emberek számára különösképen érdekes - információhoz juthatott.

 

A megnyitón résztvevők érdekfeszítő rövid előadásokat hallhattak a két bemutatott hungarikumról.A rendezvényt a Mentés Másként Együttesszínvonalas közreműködése gazdagította. A játékos kedvű nebulók vetélkedőn mérettették meg magukat, melynek témája természetesen a hungarikumokhoz kapcsolódott. A vetélkedőt táncház követte, ahol szintén egy újabb hungarikum, a táncház módszer mint a szellemi - kulturális örökség átörökítésének magyar modellje került népszerűsítésre.A táncházat a Számfira Máté Junior Príma Díjas táncművész, a népművészet ifjú mestere vezette. A szellemi vetélkedőn a három legjobb eredményt elért versenyző hazánk nevezetességeit bemutató könyvet kapott ajándékba. Az ünnepélyes eredményhirdetést szeretetvendégség követte. A lakiteleki rendezvény az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

 

A SzínesKerthez kötődően, iskolánkban diákvállalkozást mentorálunk. Diákjaink valós körülmények között ismerkednek meg a körkörös gazdasággal.Ennek lényege az, hogy a termékek életciklusát minél jobban meghosszabbítsuk és ezáltal lehetővé tegyük a minél kisebb új anyag- és energiaráfordítást.A gyermekek saját termesztésű növényből terméket állítanak elő. A tavasz folyamán Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény kézműves vásárán és Lakitelekena majálison találkozhattak növényi tintáikkal. Az érdeklődők május 13-án a tőserdei "Muzsikál az erdő" rendezvényén ki is próbálhatták ezeket a természetes festő anyagokat.

 

A szegediTehetség Egyengetők Tudományos Társaságávalmár évek óta van kapcsolatunk. Rendszeresen pályázunk hozzájuk, hogy érdekesebbnél-érdekesebb foglalkozásokat tarthassuk tanítványainknak. Rengeteg új ismeret mellett, rengeteg élmény jut a pályázati foglalkozásokon és kirándulásokon – kezdi beszámolóját Vargáné Darabos Márta tanító néni.

 

Nagyon sok új ismeretet szerzünk és közben jól érezzük magunkat együtt. A projekt végén három kirándulás is vár a résztvevőkre. Május 10-én került sor az elsőre, ahová Antal Attiláné, Olga és Hajagos Nagy Ágnes is elkísért

 

A madarak és fák napján először Szomolyára érkeztünk, egy szép természetvédelmi területre. Erős indítás volt: Egy jó kis gyalogtúra a tanösvényen, a kaptárköveknél. " A kaptárkövek olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak. Ezek a földtani alakzatok az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti értéket is képviselnek." Majd felsétáltunk a kilátóhoz is, ahonnan gyönyörű volt a kilátás. A szép, napos időben messzire el lehetett látni. A szőlősorok, a völgyek és hegyek látványa lenyűgöző volt.

 

Eger várához sok osztálykirándulásos, tábori és olvasmányélmény kötődik. Remélem, kis harmadikosaim isszívesen emlékeznek vissza arra, hogy milyen hősök nyomán jártunk. Látták a vastag falakat, bástyákat, az ágyúkat, fegyvereket, a kutat, a vár alatti folyosókat, a börtönmúzeumot...Olvashatták a hősök nevét. Tiszteletüket tették Gárdonyi Géza sírjánál.Megnézték a Panoptikumban a viaszszobrokat. Együtt mondtuk Dobó esküjét. Egy kisfilmmel átélhettük a csatazajokat és a küzdelmet is. Láthattuk, hogy a leomlott várfalakon, a köveken harcolni sem lehetett egyszerű. Megismerkedhetek a régi kor néhány jellegzetes ruházatával, fegyverével, és volt egy hatalmas díszlövés a győztes csata emlékére. Milyen szörnyű hangok és nagy füst lehetett ott hajdanán! És sebesültek, halottak... A nagyobbak más kiállításokat (fegyvereket, történelmi és néprajzi emlékeket) is megnéztek.Nagyon tartalmas és élményekben gazdag kirándulás volt!

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Tavaszköszöntő természetismereti vetélkedőjén iskolánkból a hatodik, a hetedik és a nyolcadik évfolyam csapatai indultak. A 3 fordulós versenyre 159 csapat nevezett. Tanulóink szép eredményt értek el: 5-6. o. korosztályában: 8. hely: Paulin Viola, KakóVillő, Egeresi Eszter (6.a) 7-8. o. korosztályában: 15. hely: Tóth Dorina, Budai Benjámin, Borbély-KalóczTamara.(8.a)

 

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola által szervezett Kistérségi Természetismereti Versenyen a 7-8. évfolyamos csapatok között a 8. b osztály csapata (Tóth Dorina, Verebély Emese Márta, Tóth Andrea Gabriella, Kozma Katalin) 4. helyen, az 5-6. évfolyamos csapatok között a 6. a osztály csapata (Egeresi Eszter, Kakó Villő, Farkas Kitti, Paulin Viola) a 7. helyen végzett – számoltba Busáné Kiss Anita tanárnő. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáruknak!

 

A 6. Okoska matematika verseny eredményei:

  1. osztályI. Kasza Remény Berfin 2.bII. Kutasi Máté 2. cIII. Pacsika Barnabás 2. b3. osztályI. Harmatos Réka 3. aII. Kardos Zselyke 3. bIII. Trecsák László 3. c4. osztályI. Pacsika Lili 4. aII. Major Dominik 4. aIII. Bíró Bella 4. a

A XII. Arany János Regionális Matematika versenyre 13 iskolából érkeztek diákok Kecskemétre. A több száz versenyző között derekasan állt helyta 2.b osztályból Kasza Remény Berfin, akiIII. helyezést ért el.Gratulálunk neki, és tanárának, Tóthné Varga Andreának!

 

Medve Matek versenyen jártunk a felsősökkel – írta Móczáné Erdei Anna tanárnő. Április 26-án délután iskolánk tanulói ismét részt vettek a Medve Matek tavaszi szabadtéri csapatversenyen. Az előző évekhez hasonlóan a diákok Kecskemét főterén kereshették fel a virtuális állomásokat, ahol gondolkodtató, logikai feladványokat oldottak meg két-három fős csapatokban. A versenyen kilenc ötödik osztályos, három hatodikos, négy hetedikes és három nyolcadikos gyermek képviselte iskolánkat. A kétórás, izgalmas vetélkedő nem csak szellemileg, hanem testileg is lefárasztotta a gyerekeket.  Pontos eredményekről a következő számban tudunk beszámolni.

 

Majális nincs zeneszó nélkül – írta Balog Erika igazgatóhelyettes asszony. Művészeti iskolásaink két helyen is zenéltek a majális alkalmából. Helvécián a nyárlőrinci citerások szórakoztatták az érdeklődőket, Lakiteleken pedig a Lakiteleki Ifjúsági Fúvószenekar egy traktor pótkocsiján ülve fújta az ébresztő zenét a falu különböző helyszínein.

 

Köszönjük a munkáját Léczné Urbán Bernadettnek, Szerencsi Zsuzsinak és Zrínyi Apornak! Köszönjük a fellépést növendékeinknek és tanáraiknak!

 

Anyák napi koncertMűvészeti iskolásaink május 7-én és 8-án anyák napi műsorral kedveskedtek az Idősek Otthonában lakó édesanyáknak, nagymamáknak, az otthonban dolgozóknak és a művelődési házban a Nyugdíjas Klub tagjainak. A zenészek hangszeres játékát, az énekeket, táncokat és a grafikások által készített képeslapokat tapssal, mosolygó arccal köszönték meg. A művelődési házban az ünnepséget közös süteményezés zárta.

 

Május 4-én családi körben tartották az anyák napi ünnepséget az Idősek Otthonában. Iskolánkból Sáfár Nelli Mariann 2.b osztályos tanuló és Szőnyi Barbara 4.a osztályos tanuló verssel köszöntötte az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat.

 

Május 4-én művészeti iskolánk nyárlőrinci citerásai, a Pöszméte Citerazenekar a VII. Tulipánosláda Népzenei Találkozón vett részt. A zenekar tagjai Kecskemét főterén, a Helyi Termékek Ünnepén is zenével szórakoztatta az érdeklődő közönséget.

 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum által meghirdetettParafrázis - Országos Festészeti Verseny döntőjét április 26-án rendezték meg Egerben. Grafikásunk, Dányi Gyöngyvér Abigél 2. helyezést ért el. A verseny háromfordulós volt, az egyes fordulók pontszámainak összegéből jött ki a végeredmény.Gratulálunk Abigélnek és felkészítő tanárának, Szelesné Kása Ilonának!

 

Május 9. és 11. között rendeztük meg az V. Gyergyó hétvégét. A Kecskeméten és Lakiteleken élők is bepillantást kaptak a Gyergyói-medence dalaiból, táncaiból, kézműves remekeiből. Diákjaink bábelőadáson, rendhagyó zeneórán, a székelyek harcairól szóló előadáson vehettek részt, s nagy élmény volt a szombati gálaműsor, amelyen néptáncosaink és citerásaink is felléptek. Köszönjük a szervezést, a közreműködést Csüllög Edinának, Vadas Lászlónak és minden kedves támogatónknak!

 

A Hungarikum Ligetben rendezték meg idén is aBuzánszky Labdarúgó tornát. 5 település kapott meghívást a versenyre, Bocsa, Izsák, Szentkirály, Nyárlőrinc és Lakitelek. Minden iskola 7 alsó tagozatos és 7 felső tagozatos diákkal képviseltette magát.

 

Iskolánkat az alsó tagozatosok között Nagy Balázs, Heinrich György Ede, Haraszty Károly, Egeresi Sebestyén, Hotváth Zsombor, Malicsek Milán, Paulin Bertalan képviselték. Ügyesek voltak a gyerekek, az utolsó pillanatig küzdöttek, s végül a 4. helyen végeztek. A csapat legjobb játékosa címet Nagy Balázs kapta.Az alsósokvégeredménye: 1. Nyárlőrinc2. Izsák3. Szentkirály4. Lakitelek5. Bócsa

 

Felső tagozaton Tóth Bence, Budai Benjámin,Riczu Regő,Szendrei László, Nagy László Szabó Botond és Szabó Attila alkották a lakiteleki csapatot. A fiúk fantasztikus akarattal és felkészültséggel küzdöttek, ennek és a fegyelmezett játéknak meg is lett az eredménye: első helyen végeztek. Nagy öröm volt, hogy a torna legjobb kapus díjat Budai Benjámin kapta. A csapat legjobb játékosa pedig Nagy László lett.A felső tagozatosok végeredménye: 1. Lakitelek2. Izsák3. Nyárlőrinc4. Szentkirály5. Bócsa

 

Köszönjük a meghívást a kétnapi sportszerű és színvonalas rendezést és ellátást – fejezte be beszámolóját Rusvai Melinda tanárnő. Mi is gratulálunk diákjainknak és tanáraiknak!

 

Május 13-án 66 digitális jegyzetfüzet (notebook) érkezett intézményünkbe. Az állami beszerzésben, pályázati keretben megvalósuló beszerzések nyomán hetedik osztályosaink után ötödikes és hatodikos diákjaink is ingyenesen juthattak számítástechnikai eszközökhöz. A gépek kiosztása a programok feltelepítése után történik.

 

Siker a Nemzeti értékek versenyén

A Nemzeti értékek versenyén Lakileső csapat néven indult nyolc 5. osztályos tanulónk: Berényi Bence, Biró Bence, Harmatos Zorka, László Zita, Markovics Milán, Mócza Csenge, Pesir Zoltán és Szabó Lara. Az első két fordulóban kvízkérdésekre válaszoltak a csapatoknak. Ezt követően helyi, települési értéktárba való felvételre kellett javaslatot tenniük a diákoknak. A döntőbe jutáshoz kreativitásra is szükség volt: meglátogattuk Bánföldi Ferenc fazekasmestert Tiszakécskén, s filmet készítettünk a találkozásról.

A Ballószögön megrendezett megyei döntőbe jutva a nyolc diákbólnégy főre kellett szűkíteni a csapatot: Biró  Bence, László Zita, Markovics Milán ésPesir Zoltán vállalták a felkészülést. A mezőny legfiatalabb csapataként kiválóan szerepelve a3. helyezést érték el.László Zita, a döntős csapat taja így nyilatkozott a megmérettetésről:„Nagyon jó volt a verseny. Öt izgalmas feladat volt: feladatlapok kitöltése, kirakós, mutogatós és reklámkészítési próbák. Kaptunk ebédet és ajándékokat is.Köszönjük Bánföldi Ferencnek, hogy vendégül látott bennünketImre Károlynak, hogy segített a felkészülésben,Biró Tamás és Pongrácz Márta szülőknek az utaztatást, az iskolavezetésnek a támogatást– zárta értékelőjét Sörös Anitafelkészítő tanár. Gratulálunk a csapattagoknak és Anita néninek a remek szerepléshez!

 

Május 15-én „Bringás reggelivel” várták diákjainkat a parkolóban. Madari Róbert polgármester úr és munkatársai az országos kezdeményezés lakiteleki programjában a kerékpárral érkező gyermekeket fogadták gyümölcslével, apró ajándékokkal.

 

A 2024-2025. tanévben 73 első osztályosunk lesz. Az óvónénikkel április 23-án egyeztettünk az óvoda-iskola átmenet munkacsoportban a DIFER eredményekről, a gyermekek eddigi munkájáról. A három első osztály tanítói terveink szerint Echbauer Dóra; Almási-Nagy Mónika és Kissné Nagy Krisztina, valamint Antal Attiláné és Gőgösné Bársony Teréz lesznek.

Május 3-án tartottuk tavaszi nevelési értekezletünket. A negyedéves magatartás-szorgalom értékelések, a napi programok egyeztetése mellett Mohai Dorottya és Horváth Gabriella gyógypedagógusok tartottak előadást az autizmussal élő gyermekek nevelésével, oktatásával kapcsolatban.

 

A 2024-25. tanévre megnyílt a művészetoktatás beiratkozási lehetősége is. Szeretettel várjuk zenei, grafikai képzésüket folytatni akaró növendékeinket és új jelentkezőinket is! Jelentkezni lehet a művészeti tanároknál és Balog Erika igazgatóhelyettes asszonynál az iskola titkárságán.

 

            A Lakiteleki Iskoláért Alapítvány Kuratóriuma nevében hálásan köszönjük a 2021. évi adóelszámolásokból a 2023. évben felajánlott 1%-ot, amely 404 841 Ft támogatást jelentett alapítványunknak. Az összeget a gyermekek jutalmazására, az osztályközösségek, tanulócsoportok munkájának támogatására fordítottuk. Tisztelettel kérjük 1%-os felajánlásaikat erre az esztendőre is. Adószámunk: 18346644-1-03

 

 


18