Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

CSSP-NEPZENE_2018-0187

BESZÁMOLÓ


Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alap keretében benyújtott CSSP-NEPZENE_2018-0187 azonosítószámú, „Határtalan gyergyói muzsika! – A Boróka Zenekar szakmai továbbképzése és közösségfejlesztése” c. pályázatomhoz kapcsolódóan.

 

A Boróka Zenekar egységes, művészeti iskolai színvonalon történő oktatása nem volt megoldott és rendkívül nagy nehézséget jelentett az alapítvány számára. Ám a pályázati segítségnek köszönhetően ez a probléma megoldásra talált. A zenekar tagjai igen tehetséges és lelkes népzenészek.

 

A zenekar eddigi szakmai előmenetele során is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a népzenét autentikus módon, kellő szakértelemmel és alázattal szólaltassa meg hangszerein, azonban jelen program keretében, ez a törekvése még erőteljesebb irányt képvisel. Ennek megfelelően a sokszínűen felépített népzenei paletta és a nagy közönségsikert arató népzenei feldolgozások világából kilépve a zenekartagok egyöntetű döntése és érdeklődése alapján egy nagyon mély szakmai specifikáció vette kezdetét 2018. szeptember 1. és 2019. június 30. között, mely során a méltán kedvelt és rengeteg szakmai kihívást magában hordozó gyergyói citerajáték került feldolgozásra a témában elismert szakemberek vezetésével.

 

A programnak három nagy alappillére volt:

 

 -Az intenzív napközi kurzus keretében a gyergyói népzenében jártas előadók kerültek meghívásra. Név szerint: Dsupin Pál Népzenész, Népzenekutató,Vojtonovszki Sándor Népzenész, Népzenetanár  és Csüllög Edina Népzenész, Népzenetanár. Ők mindhárman régóta foglalkoznak a Gyergyó-medence népzenéjével, hagyományaival. Saját gyűjtőmunkát is végeztek a térségben. Előadásaikra a tanév második felében került sor. A Boróka Zenekar tagjai új ismeretanyaggal gazdagodtak a velük töltött időnek köszönhetően.

 

-Az intenzív hétvégéket megelőzően, minden héten, heti 2 órában megbízott oktató gondoskodott,a gyergyói citerás népzenei anyagának átadásáról, elmélyítéséről, a közösség egységes szakmai tudásának megteremtéséről, a felzárkóztatásról és a tehetséggondozásról. Az oktatási alkalmak hetente (figyelembe véve az ünnepi alkalmakat) az egy év során összesen 40 alkalommal kerültek megvalósításra. A foglalkozásokat négy  ciklusra osztottuk fel, így voltak olyan hetek, amikor többször is alkalmuk nyílt  találkozni.

 

 A rugalmas órabeosztásra azért volt szükség, hogy a zenekarból minél többen jelen tudjanak lenni.

 

Az oktatói feladatokat Vadas László Népzenész, Népzenetanár látta el, aki korábban is tanította már a Boróka Zenekar tagjait. Saját és a fent említett, neves kollégái gyűjtései alapján építette fel az elsajátítandó anyagot.

 

Megfigyeltette az adatközlők játékstílusát, játéktechnikáját, majd azt felhasználva számos dallamot tanultak meg énekelni és citerázni. Nagyon sok csárdás, gyorscsárdás, marosszéki dallamot muzsikáltak nyomóval, valamint ujjakkal. Ebből a dallamkincsből került kiválasztásra a Gálaműsor összeállításainak anyaga. Az önálló zenekari számok mellett, a gyergyói táncok zenei kíséretét is kipróbálhatták az együttes tagjai.

 

- Csüllög Edina és Vadas László további két alkalommal, 6-6 órában intenzív szakmai alkalom keretén belül, mélyítették el az addig megszerzett tudásanyagot és segítették növendékeiket a felkészülésben.

 

-A program zárásaként, nagyszabású Gálaműsor keretében kerültek bemutatásra tanultak.

 

  Előre ugyan nem volt betervezve, de hatalmas büszkeséggel számolhatunk be arról a szép kezdeményezésről, hogy a Lakiteleki Iskoláért Alapítvány és a Tisza-Folk Alapítvány közös szervezésében megrendeztük az első Gyergyó Hétvégét Lakitelken 2019.május 10-12 között. Az Intenzív kurzusok egy része is ekkor lett megtartva, valamint a Gálaműsor is. Vendégül láthattuk Gyergyóremete küldöttségét: Laczkó-Albert Elemér Polgármester Urat, Szabó Csaba Alpolgármestert, valamint a Remetei Citerazenekart, és a Hagyományőrző néptáncosokat. Büszkék vagyunk arra, hogy testközelbe hozhattuk nem csak a Boróka Zenekar tagjainak, hanem az ide látogatóknak is Gyergyó zenéjét, táncát, ízeit, népművészeti alkotásait és gyergyói emberek hitvilágát, gondolkodásmódját, értékeit. A rendezvény főszervezője Csüllög Edina és Vadas László voltak.

 

  További büszkeségünk, hogy a zenekar néhány tagja részt vett az első Gyergyóremetei Citera Táborban, 2019 júniusában.

 

Jelen pályázat jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Boróka Zenekar szakmai továbbfejlődése biztosítva legyen.

 

Az autentikus népzene hiteles közvetítése és átadása számukra és intézményünk számára is nagyon fontos, ezért hálásak vagyunk, hogy ennek az egy térségnek a zenei hagyományaiban ilyen alapossággal elmerülhettek zenészeink!

 

A pályázattal és a projekttel kapcsolatos beszámolót és fotósorozatot, feltöltöttük a lakiteleki iskola honlapjára, mely a www.eotvosiskola.hu web-helyen tekinthető meg.

 

 Szívből mondunk köszönetet a támogatásért! Bízva a további sikeres együttműködésben, kívánok minden jót!

 

Üdvözlettel:

Olajos István

 

A Lakiteleki Iskoláért Alapítvány Elnöke