Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Hírek, pályázati és versenyeredmények

,,Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján”…


Március 12-éhez, Gergely-napjához kapcsolódóan hagyomány az óvodában a Gergely-járás. Ennek időpontja ebben az évben március 10-e volt a Lakiteleki Szivárvány Óvodában. Az első osztályos tanulók köszöntőikkel, dramatikus játékaikkal, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola citerásai által kísért énekeikkel verbuválták az iskolába az első osztályba  készülő nagycsoportosokat. Ezután a óvodások jelképesen felkötötték szalagjaikat az iskola botjára, jelezve, hogy ősztől iskolába mennek. Végül a szereplők megvendégelésével zárult az esemény.

 

 

 


 

2023 január 22-én, A magyar kultúra napján emlékeztünk arra, hogy Kölcsey Ferenc 200 esztendővel ezelőtt tisztázta le nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát. A művelődési házban zenei tanszakosaink muzsikájával, szavalóversenyünk győzteseinek versmondásával, a Himnusz közös szavalásával köszöntöttük a kerek évfordulót.

 

 

 

 Zeneiskola


Július 26-27-28-án hat koncertet adott a Minizenekar az NMI felkérésére a Művelődési Házban, ahol az ország minden megyéjéből, kb.70. településről voltak hallgatói a koncerteknek, és mindnyájan elismeréssel nyilatkoztak a zenekar színvonalas előadásáról.

 

Augusztus 4-7-ig  zenei táborban tanult új darabokat, a fellépéseken már elő is adták.

 

-Augusztus 6-án Szentkirályon, szeptember 10-én Jakabszálláson, szeptember 24-én Kunszálláson, október 1-én Rákóczifalván adott színvonalas koncertet a Minizenekar.

 

Október 12-én a Lakiteleki Községi Könyvtárban Agócs Sándor könyvbemutatóján klarinétosaink kamara együttesének műsora varázsolta el a közönséget.

 

Pöszméte Citerazenekar a Buzás Iskola avató ünnepségén színvonalas koncertet adott.

 

Jokhel Mónika Lili kürtös növendék a II. Országos Online Kürtversenyen a 6. korcsoportban „Különdíjban részesült, Mócza Réka pedig III. helyezést ért el.

 

Január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából Földvári Korina fuvolán adta elő Bartók: Este a székelyeknél című művét a művelődési házban, valamint Major Dominik, Major Máté és Kammerer Erick zongorázott ezen az ünnepségen.

 

Grafika


-Kiemelt Különdíjasok lettünk az „Állatok hónapja” regionális versenyen, melyen több, közös munkával jelentünk meg.

 

-„Alpári rét” területi versenyen minden korosztályban hoztunk el kiemelkedő díjat


-Kültéri órákat tartottunk a SzínesHázban, amíg az időjárás engedte

 

-Félévi online kiállítás a művészetis napon

 

-Fialka Boglárka alkotása került a decemberi, helyi újság címlapjára

 

-Japánba 4 diákkal pályáztunk a nyáron. Üdvözlő levelet és naptárt kapott decemberben: Tamási Gréta, Dobecz Bese, Németh Lili, Miski Márkó


-Tőserdei, vezetéses, jutalom kiránduláson vettünk részt 20 fő grafikással

2022 júliusi hírek

 

Az V. Rózsatáborról Léczné UrbánBernadett tanárnő küldött élménybeszámolót:

 

2022. július 4-től 9-ig az Eötvös Lóránd Általános Iskola és Zeneiskola nyárlőrinci Buzás János Tagintézményének Pöszméte Citerazenekara sok élménnyel és tudással gazdagodott a már ötödik ízben megrendezett Rózsatábor- Citerás és Kézműves táborban.

 

A tábor helyszíne a Lakitelek-tőserdei Kontyvirág Erdei Iskola volt, mely felnőtteket és gyermekeket is lenyűgöz csodálatos környezetével. A citerát tanulni vágyók tudásszintjüknek megfelelően délelőttönként hat kiscsoportban ismerték meg a hangszer rejtelmeit. Varga Julcsás dalok, somogyi dallamok, baranyai kapkodós játéktechnika, bácskai dallamok, szilágysági és bukovinai, valamint feketelaki népzene szólalt meg a citerázó gyermekek hangszerein. A Pöszméte Citerazenekar tagjai közül többen más csoportokat is kisegítettetek, nem kevés kihívás elé állítva megtanulták azt a zenei anyagot is.

 

A délutánok színes programokkal várták a gyermekeket, a hagyományos tábortűz körül nem maradhatott el az ének, a tánc sem. Gyógynövényekkel, különleges kézműves szörpökkel ismerkedhettek meg, teákról tanulhattak és álompárnát készítettek a Natúr Műhely foglalkozásán. Rápolti Tibor pékkel kenyerek, péksütemények készítésébe tekinthettek bele az érdeklődők. Emellett a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendett a kavicskép készítés is Asztalos Sándor és felesége Detti irányításával.

 

Az délutáni-esti programokat népi hangszer bemutató színesítette Asztalos Sándorral és barátjával, Bakos Norberttel. Ellátogatott a táborba Dömény Krisztián is interaktív improvizációsworkshopjával. Koncertet adott az inárcsi Tremoló citerazenekarLéczné Urbán Bernadett közreműködésével, ahol a hagyományos népzenén át a klasszikus művek és még a pop is felcsendült a zenekar húrjain.

 

A tábor zárásaként az érdeklődőkkoncertben hallgathatták meg az egész héten tanultakat, aminek szintén a festői környezetű Kontyvirág Erdei Iskola hátsó kertje adott helyet. A koncertvideóanyaga nemsokára elérhető lesz a Rózsatábor youtube csatornáján.

 

A beszámolót örömmel egészítem ki azzal, hogy a Pöszméte citerazenekar a IV. Nemzetközi Citerafesztiválon tradicionális zene kategóriában második helyezést ért el, a KÓTA Aranypáva Országos Minősítőjén pedig ARANY fokozatot teljesített. Szeretettel gratulálunk Léczné Urbán Bernadett tanárnőnek és a zenekar tagjainak!

 


 

2022 március-április hírek


Március 28-án volt a hivatalos átadása a polgármesteri hivatal felújított épületének. Az eseményen fellépett iskolánk minizenekara is Szőke Ferenc tanár úr vezetésével.

 

Kis hegedűseink fellépéseiről Szabó János Bence tanár úr így számolt be: Április 1-én, pénteken zeneiskolásaink a kisteleki hegedűsök tavaszi vonós hangversenyén, április 9-én pedig a Csongrád-Csanád Megyei Vonós Kamara és Zenekari Találkozón léptünk fel. Mind a két alkalommal a kisteleki hegedűsökkel, és csellistákkal közösen alkottunk egy zenekart, és így adtunk elő műveket. Ez afféle kisiskolák koprodukciója volt, mert így társulva megfelelő létszámmal tudtunk kiállni, sokkal szebb és teltebb hangzás szólalt meg, és a gyerekeknek is élmény volt, egy kis ismerkedés más zenészekkel és az ő tudásukkal. A kisteleki koncertet a városi televízió rögzítette. A felvétel a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=0iYXJimUXns&feature=share&fbclid=IwAR0115E7CwG1-jnoKpDyBLZPksiA72fEfc5LYUoOE1ZCII5_K-PPJmZuWgs


 


 

2022 februári hírek

 

A Lakiteleki Önkormányzat által meghirdetett A Tőserdő kabalaállata rajzpályázatrólSzelesné Kása Ilona tanárnő küldött összefoglalót: Huszonhat pályaművet adtunk be.Hat alkotónk összesen hét pályaműverészesült díjazásban a szakmai zsűri döntése alapján:

 

 

 

Jégmadár kategóriában:

 

korosztályi legjobb: Fialka Boglárka Dóra 3.b; Verebély Emese Márta 6.b

 

művészi kivitelezés legjobbja: Miski Márkó Attila 6.b

 

 

 

Skarlátbogár kategóriában:korosztályi legjobb: Miski Márkó Attila 6.b

 

művészi kivitelezés legjobbja: Egeresi Sára 6.a

 

 

 

Mocsári teknős kategóriában:művészi kivitelezés legjobbja:Felföldi Boglárka 2.c

 

 

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Különdíjasa:Tamási Gréta 5.b

 

 

 

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak!

 

 

 

A zenei tanszakok félévi vizsgái a vírushelyzet, a gyermekek betegsége miatt csak nehezen voltak megtarthatók, épp ezért öröm volt látni és hallani a növendékeket és tanáraikat.

 

 

 

Amint már beszámoltunk róla, Jokhel Mónika Lili az I. Országos Bartók Béla online kürtversenyen első díjat nyert. Szőke Ferenc tanár úr tanítványának és a többi győztesnek díjátadó gálakoncertje a következő linken érhető el az interneten:https://www.youtube.com/watch?v=V_RDIsp5NPU Gratulálunk a remek eredményhez!

 

 


Népzenei tanszakunk növendékei mozgalmas és tartalmas napokat élt át az elmúlt héten.Először a művelődési ház szervezésében Márton-napi Libaságokon Sallainé Győri Csilla és párja Sallai András vezetésével liba napi népi játékokat jártak a táncoslábúgyermekek, amelyhez a muzsikát diákjaink Bóklászó citerazenekar biztosította Csüllög Edina tanárnő irányításával. Másnap reggel a csapat Kecskeméten mutatta meg zenei tudását a Kálmán Lajos születése 100. évfordulója előtt tisztelgő népzenei találkozón. Negyven résztvevő versenyző közül végül a Bóklászó citerazenekar Arany minősítést hozott haza Lakitelekre. Sipos Dorina, aki szintén a mi növendékünk szóló kategóriában indult és egyszerre két versenyen is remekelt. A Kálmán Lajos Népzenei verseny Arany fokozatát, illetve a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége, a KÓTA által harmincharmadik alkalommal megrendezett minősítő versenyen pedig Arany és AranyPáva minősítést nyert el. Nyárlőrinci diákjaink, a Pöszméte citerazenekar tagjai Léczné Urbán Bernadett vezetésével a népzenei versenyen Arany, a KÓTA minősítőjén Területi Kiváló minősítés értek el, ezzel tovább léphetnek az országos minősítőre. Gratulálunk a remek eredményekhez!

 

Művészeti iskolás grafika tanszakosaink Szelesné Kása Ilona tanárnő vezetésével a Ménteleki Általános Iskola „Állatok hónapja” rajzversenyére közösen készített nagy tablóval neveztek. Alkotásuk különdíjban részesült. Gratulálunk munkájukhoz!

 

Galéria megtekintése az oldal alján.
 

 

A HELYI KULTURÁLIS ÉLETBEN TÖRTÉNŐ SZEREPVÁLLALÁS

 

Két fellépésen nagyszerűen játszott a Mini Zenekar tagjai: május 30-án a „Muzsikál az Erdő” rendezvényen és június 12-én a „Lakiteleki Művelődési Ház Nyitás” rendezvényen!

 

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven 2021. július 5-10 között Rózsatábor- citerás és kézműves tábor szerveződött Tőserdőn, amelyre a nyárlőrinci citerás tanszakról 6 fő bejárós és 5 fő bentalvós citerás növendékkel táboroztak, majd színvonalas táborzáró koncertben gyönyörködhetett a közönség.

 

A lakiteleki citerások a Tőserdei Népzenei Táborban vettek részt, aminek a végén megtartották a III. Lakiteleki Gyergyó-Hétvégét.


 

A MEGYEI, TERÜLETI SZAKMAI BEMUTATÓKON, VERSENYEKEN ELÉRT EREDMÉNYEK

 

Grafika tanszakosaink 4 díjat hoztak el a Ménteleki Általános Iskola által kiírt "Állatok világnapja – Főszerepben a majom" területi képzőművészeti pályázatról: 20 főt díjaztak, ebből 4 fő iskolánk tanulója


- 1. díj Kovács-Fejér Ádám 2. o. (1-2. osztály)
- 2. díj Szabó Márk 5.a (5-6. osztály)
- 3. díj Verebély Emese Márta 5.b (5-6. osztály)
- Különdíj Dobecz Bese 7.c (7-8. osztály)

KATEDRA Művészeti Iskola Kecskemét-képregény pályázaton Dobecz Bese Különdíjas lett.

„10 éves az IT Pavilon” területi pályázaton nyerteseink: Kovács-Fejér Ádám, Dobecz Bese, Mokos László, Verebély Emese Márta, Paulin Viola, Kalló Alexandra, Egeresi Sára.

„Muzsikál az erdő pályázaton” Kovács-Fejér Ádám alkotását kiállításra érdemesnek tartotta a zsűri.

 


 

AZ  ALAPFOKÚ  MŰVÉSZETI ISKOLA RENDEZVÉNYEI, HAGYOMÁNYAI

 

A szokásos karácsonyi koncertünk sajnos a koronavírus miatt elmaradt, de a zeneiskolásokról készült videó felvételekkel  és a grafikások műveiről készült fotókkal próbáltunk kedveskedni és örömöt szerezni a szülőknek, hozzátartozóknak, a falu népének az adventi időszakban.

https://eotvosiskola.hu/tartalom/karacsonyi_koszonto/

A féléves és év végi tanszaki vizsgákat januárban, február 1. hetében és júniusban nagyrészt zárt körben tartottuk meg (kivétel a nyárlőrinci udvarkoncert).

A grafikások félévi alkotásaikat online adventi naptár formájában  tettük közzé honlapunkon.

 

Május végén és júniusban már engedélyezték a fellépéseket, így a ballagáson csodaszép dallamokkal búcsúztak a 8. évfolyamos hegedűs és gitáros növendékeink,  az évzárón pedig egy 5. évfolyamos tanulónk, aki a Jeney Zoltán Országos Fuvolaverseny 2. helyezettjeként bűvölte el zenei tudásával az évzáró ünnepségünk résztvevőit.AZ ORSZÁGOS, NEMZETKÖZI ÉS EGYÉB SZAKMAI BEMUTATÓKON, RENDEZVÉNYEKEN, VERSENYEKEN, FESZTIVÁLOKON, KIÁLLÍTÁSOKON VALÓ RÉSZVÉTEL

 

Zeneművészet


Örömteli a számunkra, hogy az Országos In Medias Brass kamarazenei verseny megrendezésre került és az iskola jelenlegi együttese az „Eötvös Kvintett” készülhetett a következő megmérettetésre.
Ennek eredménye képpen, az „Eötvös Kvintett” a nemzetközi versenyen az előkelő „Ezüst Diplomát, azaz a II. helyezést érte el.

Grafika
XVII. Egri Csillagok Országos Tehetségkutató Rajzversenyen Demeter Anna Különdíjas lett, Egerben az Eventus Művészeti Iskolában.
Dobecz Bese egy zenére alkotott munkája bekerült egy videóklipbe.
A nyárlőrinci grafikások több helyezést értek el a "Tíz évesek lettünk" című pályázaton.”

 


 

A Lakiteleki Önkormányzat által meghirdetett A Tőserdő kabalaállata rajzpályázatról Szelesné Kása Ilona tanárnő küldött összefoglalót: Huszonhat pályaművet adtunk be.Hat alkotónk összesen hét pályaműverészesült díjazásban a szakmai zsűri döntése alapján:

 

Jégmadár kategóriában:

korosztályi legjobb: Fialka Boglárka Dóra 3.b; Verebély Emese Márta 6.b

művészi kivitelezés legjobbja: Miski Márkó Attila 6.b

 

Skarlátbogár kategóriában:korosztályi legjobb: Miski Márkó Attila 6.b

művészi kivitelezés legjobbja: Egeresi Sára 6.a

 

Mocsári teknős kategóriában:művészi kivitelezés legjobbja:Felföldi Boglárka 2.c

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Különdíjasa:Tamási Gréta 5.b

 

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak!

 

A zenei tanszakok félévi vizsgái a vírushelyzet, a gyermekek betegsége miatt csak nehezen voltak megtarthatók, épp ezért öröm volt látni és hallani a növendékeket és tanáraikat.

 

Amint már beszámoltunk róla, Jokhel Mónika Lili az I. Országos Bartók Béla online kürtversenyen első díjat nyert. Szőke Ferenc tanár úr tanítványának és a többi győztesnek díjátadó gálakoncertje a következő linken érhető el az interneten:https://www.youtube.com/watch?v=V_RDIsp5NPU Gratulálunk a remek eredményhez!