Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

Hírek, pályázati és versenyeredmények

A Pöszméte Citerazenekar az elmúlt héten 3 felkérésnek is eleget tett. 2023.09.21-én a Kecskemét-Hunyadivárosban található Őszikék Társasház Szüreti mulatságán szórakoztatta a lelkes közönséget. Majd 2023.09.23-án a zenekar a nyárlőrinci hagyományos Szüreti felvonulás megállóiban zenélt a felvonuló tömegnek. Az esti Szüreti Bálra szintén színvonalas műsorral készültek a zenekar tagjai.

 

           

 


Idén hatodik alkalommal adott otthont a Kontyvirág erdei iskola a Tőserdőben a Rózsatábornak, a citerazene művelőinek és kedvelőinek. A fiatalok a szakmai fogások gyakorlásán, elmélyítésén túl néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon, erdei túrán is részt vehettek. A hetet gyönyörű koncerttel zárták, amely számos érdeklődőt vonzott. Iskolánk zenepedagógusa, Léczné Urbán Bernadett is a szervezők között volt, s az Eötvös Iskola nyárlőrinci tagintézményének citerásai, a Boróka zenekar tagjai is részesei voltak a rendezvénynek.

 

 

 


Az emeletes iskola 60. évfordulóján megrendezett Eötvös-napoknak nagy sikere volt a tavalyi tanévben, így az idén is megrendeztük június 12-13-14-én.

 

Június 13-án tartottuk a művészeti napot.  Az osztályok  kézműves és egyéb foglalkozásokon vehettek részt, melyek a következők voltak: fenntartható divat, homokasztal, ZEN kert, gyöngyfűzés, szekrénydekorálás, élményfestés, batikolás, növényi festés, szappankészítés, levendula illatpárna, agyagozás, baranta bemutató, videó készítés, mézeskalács díszítés, gasztronómia, zenei kvíz, megzenésített versek, szabadulószoba, hangszerbemutató, bábelőadás.

 

Ezután a délelőtt folyamán az alsó és felső tagozat két nagy csoportként vett részt a programokon. Míg az alsósok a művelődési házban a Brémai muzsikusokat nézhették és hallhatták a zeneiskolás gyermekek és tanárok előadásában, addig a felsősök a tornateremben Csüllög Edina és zenész társai műsorán vehettek részt. 11 órától csere történt, a felsősök a művelődési házban a grafikás kiállítás képeit nézhették meg, majd a zeneiskolások koncertjét hallgatták meg, az alsósokat pedig Edina és zenésztársai szórakoztatták a tornateremben.

 

Ebéd után a művelődési házban Gulyás László vándormuzsikus szórakoztatta a tanulókat, majd 14 órától a Mákvirág Galériában a  grafika tanszakosaink Léptékváltás 2023 című kiállítása nyílt meg, amely augusztus végéig tekinthető meg.

 

17 órakor a hegedűs vizsgakoncert zárta a napot.

 

Köszönjük igazgató úrnak, hogy pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírására, s nyert 1,5 millió Ft-ot, amelyből finanszírozni tudtuk ezeket a programokat.

 

Köszönjük minden foglalkozást megvalósító művésznek, tanárnak és diáknak, hogy újra élményekkel gazdagodtunk ezen a napon.

 


Össznépi DINÓ a MÜPA-ban

Az „Össznépi Szaurus Parádé ” országos képzőművészeti pályázaton, 1055 pályaműből 80 alkotást állítottak ki a MÜPA kiállító termében 2023. május 30-án Budapesten. A 80 pályamű között 4 lakiteleki grafikás alkotását emelte ki a zsűri. BódorImola  Díjazott alkotó, Tamási Gréta, Tóth Zsófia, Szabó Abigél Különdíjas lett.

A Művészetek Palotájában megtartott díjátadó ünnepségre a lakiteleki önkormányzat kisbuszával mehettünk el, amelyet ezúton is hálásan köszönünk.

 

         

 


Június 4-én, vasárnap a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan építették fel műsorukat a néptánc gálán. A táncos, verses műsorban citerásaink is helyet kaptak. Az énekes produkcióban  Szécsényi Doroti és Rózsa Hanna erősítette a citerás társaságot.

 

Csikós- Molnár Boglárka és szolfézsosai is elénekelték az év folyamán megtanult dalaikat. A záró műsorszám a táncosok és a szolfézsosok közös éneke volt. A műsor gyönyörű és egyben megható volt, méltán fejezte ki, hogy határok választják el egymástól a magyarságot, de mégis egyek vagyunk.

 

     

 


2023. május 23-án, kedden  az óvoda tornatermében a művészeti iskola zeneiskolás tanárai és néhány növendéke megtartotta hangszerbemutatóját a nagycsoportos óvodások részére. A gyerekeket először a muzsika birodalmába invitáltuk, ahol megismerkedtek a zenetündér és a manók történetével. A meséhez kapcsolódó zenei aláfestést a tanárok és diákok szolgáltatták. Ezután hangszercsoportonként mutattuk be a hangszereket. Ismert zenéket adtunk elő, így a gyerekek énekeltek, tapsoltak, táncoltak a felcsendült muzsikákra. Végül a grafikások ajándékát adtuk át, a képeket  a grafikások elkezdték megrajzolni, de az óvodások feladata lesz a befejezés.

 

Reméljük  felkeltettük az érdeklődést a zenetanulás és a grafika iránt. Szeretnénk, ha jövőre a leendőbeli elsősökből már jónéhányan bekapcsolódnának művészeti oktatásunkba.

 

   

 

     

 

 

 


 

2023. május 21-én, vasárnap a Tőserdőbena ,, Muzsikál az erdő” rendezvényen a gyermekrajzpályázat nyertes rajzaiból rendezett kiállítás ünnepélyes eredményhirdetését a Lakiteleki Eötvös Iskola Ifjúsági Zenekara nyitotta meg Zrínyi Apor vezénylésével.

 

Felkészítő tanáruk: Arnold Flóra és Zrínyi Apor.

 

 

 

 


 

Május 19-én a  felújított egészségház átadó ünnepségén nagy örömünkre újra megmutathatták zeneiskolásaink hangszeres tudásukat.

 

Földvári Korina és volt zeneiskolás növendékünk Kissebestyén Petra Mozart: Varázsfuvoláját adták elő. Klarinétos nagylányaink: Parádi Viktória, Rózsa Hanna és Szécsényi Doroti egy svéd gyermekdalt játszottak el.

 

 

 

 


 

2023. május 11-én  a tiszaugiPetőfi emlékév keretébenmeghirdetett alkotópályázatra érkezett alkotásokat bemutatókiállítás megnyitóján kiváló szereplést nyújtottak zeneiskolásaink. Petőfi Sándor: Fa leszek, ha fának vagy virága című versének megzenésített változatát adták elő. Paulin Bertalan énekelt, Kerekes Jázmin és tanára, Somogyi Károly zongorázott, Molnár Kolos és Tasi János pedig gitározott.

 

Lakiteleki grafikásainkra is büszkék vagyunk, hiszen sok pályamunkát adtak be erre a pályázatra is.

 

Köszönjük a felkészítést Csikós- Molnár Boglárkának, Szelesné Kása Ilonának, Somogyi Károlynak és Spirkó Károlynak!

 

 

 


 

A lakiteleki gyerekeknek a PETŐFI200 emlékév alkalmából hirdetett rajzverseny közönségszavazatát Kovács Zofia  grafikás  nyerte meg.

Gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Szelesné Kása Ilonának!

 

 


 

Május első vasárnapja, anyák napja-ebből az alkalomból május 2-án, kedden délelőtt művészeti iskolásaink anyák napi műsorral köszöntötték a gondozási központ édesanyáit, nagymamáit, dédmamáit.

 

Vargáné Darabos Márta versei adták a keretet az egész műsornak. Fúvós, pengetős, billentyűs hangszereink mellett énekszóval és Szelesné Kása Ilona grafikásai  által készített könyvjelzőkkel szereztünk örömet  az időseknek és a dolgozóknak.

 

Krokavecz Andrásnak, Somogyi Károlynak, Lakatos Bencének, Polyák Albertnének, Csikós-Molnár Boglárkának köszönjük a tanulók felkészítését.

   

 

 

 

 


 

A Csongrád és Térsége Általános Iskola Bokrosi Általános Iskolája idén 150 éves. Ennek alkalmából került megrendezésre a „150 éves a Boksuli!” programsorozat, melynek zárásaként került sor a "Csongorádi gulyajárás…" I. Országos Népzenei Tehetségkutató Versenyre. A verseny megrendezése azzal a céllal történt, hogy Csongrád-Bokros és környékéhez kapcsolódó néphagyományok és a népzenei örökség megőrzése és továbbadása a következő nemzedékek részére, valamint Magyarország fiatal tehetséges népzenészeinek és népdalénekeseinek bemutatása.

 

A nívós zsűri Sebestyén Márta, Szerényi Béla és Virágvölgyi Márta döntésének eredményeként kiváló díjakban részesültek művészeti iskolásaink:

 

Szabó Soma szóló ének kategóriában arany minősítést ért el.

 

A Pöszméte Citerazenekar csoportos hangszer kategóriában ezüst minősítést ért el.

 

Szécsényi Doroti szóló ének kategóriában bronz minősítést ért el.

 

Gratulálunk a gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak, Csikós Molnár Boglárkának és Léczné Urbán Bernadettnek!

 

     

 


 

Magyar Tűzoltó Szövetség elismerés átadó ünnepi rendezvényén lépett fel 2023. április 28-án, pénteken a "Lakiteleki Ifjúsági Tűzoltó Zenekar" - azaz a Minizenekar.

A zenekar tagjai: Hencz Lajos, Sváb-Kovács Kolos, Jokhel Mónika, Anka Domonkos, Herczeg Vivien, Parádi Viktória, Mócza Zselyke, Csille Vivien, Mócza Csenge, Rózsa Hanna.

Köszönjük a felkészítést tanáraiknak, Arnold Flórának és Zrínyi Apornak!

 

 

 

 


 

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet szerkesztősége és a Lakiteleki Eötvös Iskola  Kárpát-medencei történelmi versenyt hirdetett 2023-ban is az általános iskolás és középiskolás korú diákok számára.  Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek életét és a XX. század történelmének sorsfordító esztendeit vették górcső alá.

 

A verseny mindkét napját zeneiskolásaink szereplésével kezdték meg:

 

Április 21-én Kerekes Jázminés Major Máté zongorázott, Paulin Bertalan tanárával, Somogyi Károllyalugyancsak zongorán adtak elő egy négykezest, Szécsényi Doroti pedig népdalokat énekelt.

 

Április 22-én Anka Borbála és Tóth Máté tanárukkal, Krokavecz Andrással alakítottak egy kis együttest; Anka Luca, Herczeg Vivien és Parádi Viktória pedig klarinéton játszottak.

 

Köszönjük a felkészítést Csikós- Molnár Boglárkának, Krokavecz Andrásnak, Lakatos Bencének és Somogyi Károlynak!

 

   

 


 

A magyar Dinoszaurusz Alapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Őslénytani Tanszékének védnökségével és szakmai támogatásával indult a National Geographic  Magyarország pályázata, az Össznépi Szaurusz Parádé. 1055 pályamunkát küldtek be, ebből 10 alkotást jutalmaztak. Egyik grafikásunk, Bódor Imola alkotását is díjazták. Jutalma egyéves National Geographic Magyarország előfizetés.

 

Büszkék vagyunk a díjazottra, gratulálunk  a felkészítő tanárnak, Szelesné Kása Ilonának!

 

 


 

Április 15-én, szombaton a Petőfi 200 költészet napi programon kiállításra kerültek Petőfi Sándor: A Tisza című verséhez kiírt pályázati anyagok. Különdíjban részesült két grafikásunk:

 

Dányi Gyöngyvér Abigél és Németh Lili

 

Gratulálunk  tanítványainknak és felkészítő tanáruknak is, Szelesné Kása Ilonának!

 

 


 

Somogyi Károly kiváló zongora tanárunk egy előadás sorozatot indított a 6. és 7. osztályosaink számára. Az előadás sorozat 1. része a zongora történetéről, megjelenéséről szól, a zongora belső részéről mesélt érdekességeket, valamint a felhangok játékos megismerését kísérlettel bizonyította. Tanulóink érdeklődve  hallgatták és figyelemmel kísérték az előadást, majd mosolygós smiley-val értékelték a végén.

 

        

 


 

 

A Lakiteleki Közösségi Térben április 15-én, szombaton a Petőfi irodalmi délutánon zeneiskolásaink szerepeltek. Petőfi Sándor Fa leszek, ha… című versét adták elő megzenésítve. Kerekes Jázmin és Paulin Bertalan zongorázott, Szőnyi Vivien, Forgó Dénes, Tasi János gitározott, Buda Rebeka énekelt.

Felkészítő tanáraik: Somogyi Károly zongorán,  Spirkó Károly gitáron játszott.

 

   


 

2023.április 15-én, szombaton nyárlőrinci citerásaink Budapestre a Papp László Sportarénába mentek, mert Táncháztalálkozón vettek részt.

 

 


 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat és a Neumann János Egyetem által meghirdetett KÉP - SZÖVEG - PETŐFI című illusztrátori pályázaton kiemelkedően szerepeltek a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI grafika tanszakos növendékei. A 640 beküldött pályamunkát értékelve a zsűri a különböző kategóriákban összesen negyvenhárom díjat osztott ki. Szelesné Kása Ilona kollégánk tizennyolc növendéke készített versillusztrációt a költeményekhez, s a gyermekek közülük tízen kaptak elismerést a díjátadón. Dobecz Bese a 9-12. évfolyamosok között első helyezést ért el, a 3. osztályos Tamási Áron korosztályában második, évfolyamtársa Szabó Abigél pedig harmadik lett. Az alsós korcsoport csoportos különdíját hét diákunknak ítélték oda. A zsűri külön is megköszönte a tanárnő munkáját, s kiemelte a lakiteleki diákok ötletességét, tehetségét.

 

       


 

 

Március 25-éna Hungarikum Ligetben ’’Kunokról, nem csak kunoknak’’ című  műveltségi vetélkedő megnyitóján a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti iskolájának tanítványai segítették a versenyre hangolódást.

 

Szereplők:

-Szécsényi Doroti7. b osztályos tanulónk Zoborvidéki népdalokat énekelt

 

-Komisz Kumisz Együttes játéka :Krokavecz András, Krokavecz Zsombor Bandó, Tóth Máté

 

Köszönjük a felkészítő tanárok, Csikós- Molnár Boglárka és Krokavecz András munkáját!

 

    

 

 


 

,,Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján”…

 

Március 12-éhez, Gergely-napjához kapcsolódóan hagyomány az óvodában a Gergely-járás. Ennek időpontja ebben az évben március 10-e volt a Lakiteleki Szivárvány Óvodában. Az első osztályos tanulók köszöntőikkel, dramatikus játékaikkal, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola citerásai által kísért énekeikkel verbuválták az iskolába az első osztályba  készülő nagycsoportosokat. Ezután a óvodások jelképesen felkötötték szalagjaikat az iskola botjára, jelezve, hogy ősztől iskolába mennek. Végül a szereplők megvendégelésével zárult az esemény.

 

 

 


 

2023 január 22-én, A magyar kultúra napján emlékeztünk arra, hogy Kölcsey Ferenc 200 esztendővel ezelőtt tisztázta le nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát. A művelődési házban zenei tanszakosaink muzsikájával, szavalóversenyünk győzteseinek versmondásával, a Himnusz közös szavalásával köszöntöttük a kerek évfordulót.

 

 

 

 


 

Zeneiskola

 

Július 26-27-28-án hat koncertet adott a Minizenekar az NMI felkérésére a Művelődési Házban, ahol az ország minden megyéjéből, kb.70. településről voltak hallgatói a koncerteknek, és mindnyájan elismeréssel nyilatkoztak a zenekar színvonalas előadásáról.

 

Augusztus 4-7-ig  zenei táborban tanult új darabokat, a fellépéseken már elő is adták.

 

-Augusztus 6-án Szentkirályon, szeptember 10-én Jakabszálláson, szeptember 24-én Kunszálláson, október 1-én Rákóczifalván adott színvonalas koncertet a Minizenekar.

 

Október 12-én a Lakiteleki Községi Könyvtárban Agócs Sándor könyvbemutatóján klarinétosaink kamara együttesének műsora varázsolta el a közönséget.

 

Pöszméte Citerazenekar a Buzás Iskola avató ünnepségén színvonalas koncertet adott.

 

Jokhel Mónika Lili kürtös növendék a II. Országos Online Kürtversenyen a 6. korcsoportban „Különdíjban részesült, Mócza Réka pedig III. helyezést ért el.

 

Január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából Földvári Korina fuvolán adta elő Bartók: Este a székelyeknél című művét a művelődési házban, valamint Major Dominik, Major Máté és Kammerer Erick zongorázott ezen az ünnepségen.

 

Grafika

 

-Kiemelt Különdíjasok lettünk az „Állatok hónapja” regionális versenyen, melyen több, közös munkával jelentünk meg.

 

-„Alpári rét” területi versenyen minden korosztályban hoztunk el kiemelkedő díjat

 

-Kültéri órákat tartottunk a SzínesHázban, amíg az időjárás engedte

 

-Félévi online kiállítás a művészetis napon

 

-Fialka Boglárka alkotása került a decemberi, helyi újság címlapjára

 

-Japánba 4 diákkal pályáztunk a nyáron. Üdvözlő levelet és naptárt kapott decemberben: Tamási Gréta, Dobecz Bese, Németh Lili, Miski Márkó

 

-Tőserdei, vezetéses, jutalom kiránduláson vettünk részt 20 fő grafikással

 


 

 

2022 júliusi hírek

 

Az V. Rózsatáborról Léczné UrbánBernadett tanárnő küldött élménybeszámolót:

 

2022. július 4-től 9-ig az Eötvös Lóránd Általános Iskola és Zeneiskola nyárlőrinci Buzás János Tagintézményének Pöszméte Citerazenekara sok élménnyel és tudással gazdagodott a már ötödik ízben megrendezett Rózsatábor- Citerás és Kézműves táborban.

 

A tábor helyszíne a Lakitelek-tőserdei Kontyvirág Erdei Iskola volt, mely felnőtteket és gyermekeket is lenyűgöz csodálatos környezetével. A citerát tanulni vágyók tudásszintjüknek megfelelően délelőttönként hat kiscsoportban ismerték meg a hangszer rejtelmeit. Varga Julcsás dalok, somogyi dallamok, baranyai kapkodós játéktechnika, bácskai dallamok, szilágysági és bukovinai, valamint feketelaki népzene szólalt meg a citerázó gyermekek hangszerein. A Pöszméte Citerazenekar tagjai közül többen más csoportokat is kisegítettetek, nem kevés kihívás elé állítva megtanulták azt a zenei anyagot is.

 

A délutánok színes programokkal várták a gyermekeket, a hagyományos tábortűz körül nem maradhatott el az ének, a tánc sem. Gyógynövényekkel, különleges kézműves szörpökkel ismerkedhettek meg, teákról tanulhattak és álompárnát készítettek a Natúr Műhely foglalkozásán. Rápolti Tibor pékkel kenyerek, péksütemények készítésébe tekinthettek bele az érdeklődők. Emellett a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendett a kavicskép készítés is Asztalos Sándor és felesége Detti irányításával.

 

Az délutáni-esti programokat népi hangszer bemutató színesítette Asztalos Sándorral és barátjával, Bakos Norberttel. Ellátogatott a táborba Dömény Krisztián is interaktív improvizációsworkshopjával. Koncertet adott az inárcsi Tremoló citerazenekarLéczné Urbán Bernadett közreműködésével, ahol a hagyományos népzenén át a klasszikus művek és még a pop is felcsendült a zenekar húrjain.

 

A tábor zárásaként az érdeklődőkkoncertben hallgathatták meg az egész héten tanultakat, aminek szintén a festői környezetű Kontyvirág Erdei Iskola hátsó kertje adott helyet. A koncertvideóanyaga nemsokára elérhető lesz a Rózsatábor youtube csatornáján.

 

A beszámolót örömmel egészítem ki azzal, hogy a Pöszméte citerazenekar a IV. Nemzetközi Citerafesztiválon tradicionális zene kategóriában második helyezést ért el, a KÓTA Aranypáva Országos Minősítőjén pedig ARANY fokozatot teljesített. Szeretettel gratulálunk Léczné Urbán Bernadett tanárnőnek és a zenekar tagjainak!

 


 

2022 március-április hírek

 

Március 28-án volt a hivatalos átadása a polgármesteri hivatal felújított épületének. Az eseményen fellépett iskolánk minizenekara is Szőke Ferenc tanár úr vezetésével.

 

Kis hegedűseink fellépéseiről Szabó János Bence tanár úr így számolt be: Április 1-én, pénteken zeneiskolásaink a kisteleki hegedűsök tavaszi vonós hangversenyén, április 9-én pedig a Csongrád-Csanád Megyei Vonós Kamara és Zenekari Találkozón léptünk fel. Mind a két alkalommal a kisteleki hegedűsökkel, és csellistákkal közösen alkottunk egy zenekart, és így adtunk elő műveket. Ez afféle kisiskolák koprodukciója volt, mert így társulva megfelelő létszámmal tudtunk kiállni, sokkal szebb és teltebb hangzás szólalt meg, és a gyerekeknek is élmény volt, egy kis ismerkedés más zenészekkel és az ő tudásukkal. A kisteleki koncertet a városi televízió rögzítette. A felvétel a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=0iYXJimUXns&feature=share&fbclid=IwAR0115E7CwG1-jnoKpDyBLZPksiA72fEfc5LYUoOE1ZCII5_K-PPJmZuWgs

 

 


 

2022 februári hírek

 

A Lakiteleki Önkormányzat által meghirdetett A Tőserdő kabalaállata rajzpályázatrólSzelesné Kása Ilona tanárnő küldött összefoglalót: Huszonhat pályaművet adtunk be.Hat alkotónk összesen hét pályaműverészesült díjazásban a szakmai zsűri döntése alapján:

 

 

 

Jégmadár kategóriában:

 

korosztályi legjobb: Fialka Boglárka Dóra 3.b; Verebély Emese Márta 6.b

 

művészi kivitelezés legjobbja: Miski Márkó Attila 6.b

 

 

 

Skarlátbogár kategóriában:korosztályi legjobb: Miski Márkó Attila 6.b

 

művészi kivitelezés legjobbja: Egeresi Sára 6.a

 

 

 

Mocsári teknős kategóriában:művészi kivitelezés legjobbja:Felföldi Boglárka 2.c

 

 

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Különdíjasa:Tamási Gréta 5.b

 

 

 

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak!

 

 

 

A zenei tanszakok félévi vizsgái a vírushelyzet, a gyermekek betegsége miatt csak nehezen voltak megtarthatók, épp ezért öröm volt látni és hallani a növendékeket és tanáraikat.

 

 

 

Amint már beszámoltunk róla, Jokhel Mónika Lili az I. Országos Bartók Béla online kürtversenyen első díjat nyert. Szőke Ferenc tanár úr tanítványának és a többi győztesnek díjátadó gálakoncertje a következő linken érhető el az interneten:https://www.youtube.com/watch?v=V_RDIsp5NPU Gratulálunk a remek eredményhez!

 

 

 

Népzenei tanszakunk növendékei mozgalmas és tartalmas napokat élt át az elmúlt héten.Először a művelődési ház szervezésében Márton-napi Libaságokon Sallainé Győri Csilla és párja Sallai András vezetésével liba napi népi játékokat jártak a táncoslábúgyermekek, amelyhez a muzsikát diákjaink Bóklászó citerazenekar biztosította Csüllög Edina tanárnő irányításával. Másnap reggel a csapat Kecskeméten mutatta meg zenei tudását a Kálmán Lajos születése 100. évfordulója előtt tisztelgő népzenei találkozón. Negyven résztvevő versenyző közül végül a Bóklászó citerazenekar Arany minősítést hozott haza Lakitelekre. Sipos Dorina, aki szintén a mi növendékünk szóló kategóriában indult és egyszerre két versenyen is remekelt. A Kálmán Lajos Népzenei verseny Arany fokozatát, illetve a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége, a KÓTA által harmincharmadik alkalommal megrendezett minősítő versenyen pedig Arany és AranyPáva minősítést nyert el. Nyárlőrinci diákjaink, a Pöszméte citerazenekar tagjai Léczné Urbán Bernadett vezetésével a népzenei versenyen Arany, a KÓTA minősítőjén Területi Kiváló minősítés értek el, ezzel tovább léphetnek az országos minősítőre. Gratulálunk a remek eredményekhez!

 

Művészeti iskolás grafika tanszakosaink Szelesné Kása Ilona tanárnő vezetésével a Ménteleki Általános Iskola „Állatok hónapja” rajzversenyére közösen készített nagy tablóval neveztek. Alkotásuk különdíjban részesült. Gratulálunk munkájukhoz!

 

Galéria megtekintése az oldal alján.
 

 

A HELYI KULTURÁLIS ÉLETBEN TÖRTÉNŐ SZEREPVÁLLALÁS

 

Két fellépésen nagyszerűen játszott a Mini Zenekar tagjai: május 30-án a „Muzsikál az Erdő” rendezvényen és június 12-én a „Lakiteleki Művelődési Ház Nyitás” rendezvényen!

 

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven 2021. július 5-10 között Rózsatábor- citerás és kézműves tábor szerveződött Tőserdőn, amelyre a nyárlőrinci citerás tanszakról 6 fő bejárós és 5 fő bentalvós citerás növendékkel táboroztak, majd színvonalas táborzáró koncertben gyönyörködhetett a közönség.

 

A lakiteleki citerások a Tőserdei Népzenei Táborban vettek részt, aminek a végén megtartották a III. Lakiteleki Gyergyó-Hétvégét.


 

A MEGYEI, TERÜLETI SZAKMAI BEMUTATÓKON, VERSENYEKEN ELÉRT EREDMÉNYEK

 

Grafika tanszakosaink 4 díjat hoztak el a Ménteleki Általános Iskola által kiírt "Állatok világnapja – Főszerepben a majom" területi képzőművészeti pályázatról: 20 főt díjaztak, ebből 4 fő iskolánk tanulója


- 1. díj Kovács-Fejér Ádám 2. o. (1-2. osztály)
- 2. díj Szabó Márk 5.a (5-6. osztály)
- 3. díj Verebély Emese Márta 5.b (5-6. osztály)
- Különdíj Dobecz Bese 7.c (7-8. osztály)

KATEDRA Művészeti Iskola Kecskemét-képregény pályázaton Dobecz Bese Különdíjas lett.

„10 éves az IT Pavilon” területi pályázaton nyerteseink: Kovács-Fejér Ádám, Dobecz Bese, Mokos László, Verebély Emese Márta, Paulin Viola, Kalló Alexandra, Egeresi Sára.

„Muzsikál az erdő pályázaton” Kovács-Fejér Ádám alkotását kiállításra érdemesnek tartotta a zsűri.

 


 

AZ  ALAPFOKÚ  MŰVÉSZETI ISKOLA RENDEZVÉNYEI, HAGYOMÁNYAI

 

A szokásos karácsonyi koncertünk sajnos a koronavírus miatt elmaradt, de a zeneiskolásokról készült videó felvételekkel  és a grafikások műveiről készült fotókkal próbáltunk kedveskedni és örömöt szerezni a szülőknek, hozzátartozóknak, a falu népének az adventi időszakban.

https://eotvosiskola.hu/tartalom/karacsonyi_koszonto/

A féléves és év végi tanszaki vizsgákat januárban, február 1. hetében és júniusban nagyrészt zárt körben tartottuk meg (kivétel a nyárlőrinci udvarkoncert).

A grafikások félévi alkotásaikat online adventi naptár formájában  tettük közzé honlapunkon.

 

Május végén és júniusban már engedélyezték a fellépéseket, így a ballagáson csodaszép dallamokkal búcsúztak a 8. évfolyamos hegedűs és gitáros növendékeink,  az évzárón pedig egy 5. évfolyamos tanulónk, aki a Jeney Zoltán Országos Fuvolaverseny 2. helyezettjeként bűvölte el zenei tudásával az évzáró ünnepségünk résztvevőit.


 

AZ ORSZÁGOS, NEMZETKÖZI ÉS EGYÉB SZAKMAI BEMUTATÓKON, RENDEZVÉNYEKEN, VERSENYEKEN, FESZTIVÁLOKON, KIÁLLÍTÁSOKON VALÓ RÉSZVÉTEL

 

Zeneművészet


Örömteli a számunkra, hogy az Országos In Medias Brass kamarazenei verseny megrendezésre került és az iskola jelenlegi együttese az „Eötvös Kvintett” készülhetett a következő megmérettetésre.
Ennek eredménye képpen, az „Eötvös Kvintett” a nemzetközi versenyen az előkelő „Ezüst Diplomát, azaz a II. helyezést érte el.

Grafika
XVII. Egri Csillagok Országos Tehetségkutató Rajzversenyen Demeter Anna Különdíjas lett, Egerben az Eventus Művészeti Iskolában.
Dobecz Bese egy zenére alkotott munkája bekerült egy videóklipbe.
A nyárlőrinci grafikások több helyezést értek el a "Tíz évesek lettünk" című pályázaton.”

 


 

A Lakiteleki Önkormányzat által meghirdetett A Tőserdő kabalaállata rajzpályázatról Szelesné Kása Ilona tanárnő küldött összefoglalót: Huszonhat pályaművet adtunk be.Hat alkotónk összesen hét pályaműverészesült díjazásban a szakmai zsűri döntése alapján:

 

Jégmadár kategóriában:

korosztályi legjobb: Fialka Boglárka Dóra 3.b; Verebély Emese Márta 6.b

művészi kivitelezés legjobbja: Miski Márkó Attila 6.b

 

Skarlátbogár kategóriában:korosztályi legjobb: Miski Márkó Attila 6.b

művészi kivitelezés legjobbja: Egeresi Sára 6.a

 

Mocsári teknős kategóriában:művészi kivitelezés legjobbja:Felföldi Boglárka 2.c

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Különdíjasa:Tamási Gréta 5.b

 

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak!

 

A zenei tanszakok félévi vizsgái a vírushelyzet, a gyermekek betegsége miatt csak nehezen voltak megtarthatók, épp ezért öröm volt látni és hallani a növendékeket és tanáraikat.

 

Amint már beszámoltunk róla, Jokhel Mónika Lili az I. Országos Bartók Béla online kürtversenyen első díjat nyert. Szőke Ferenc tanár úr tanítványának és a többi győztesnek díjátadó gálakoncertje a következő linken érhető el az interneten:https://www.youtube.com/watch?v=V_RDIsp5NPU Gratulálunk a remek eredményhez!