Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2022 június-július

A nyári szünetben diákjaink számára több Erzsébet napközis táborban és az Önkormányzat szervezésében július végéig napközis táborokban biztosítottunk elfoglaltságot, izgalmas programokat. Szeretném megköszönni minden résztvevő kollégánk és azok munkáját, akik érdekessé tették ezeket a napokat a gyermekek számára. A teljesség igénye nélkül: sok-sok kézműves foglalkozás, valamint a Községi Könyvtár, a Művelődési Ház, a Tősfürdő, a Népfőiskola, a Tiszakécskei Egészségfejlesztési Iroda programjai, tiszai csónakázás, a Nyugdíjas Klub kenyérlángos sütése, a Pulai-gyűjtemény meglátogatása tették színessé az együtt töltött időt.

 

Az Ifjúsági Néptánccsoport és utánpótlás csoport a Csoóri Fesztiválon is bemutathatta tudását Kecskeméten. Sallainé Győri Csilla számolt be az eseményről:

 

Egy különleges élményben lehetett részünk június 11-én. Ekkor került megrendezésre az I. Kárpát- medencei Csoóri Népművészeti Fesztivál. Ugyanabban az időpontban 33 helyszínen folytak az események. Mi Kecskeméten voltunk. Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a nap, majd 800 néptáncossal együtt vonultunk, táncoltunk Kecskemét főterén. A hivatalos megnyitóra egy közös énekkel és tánccal készültünk, amely egy időpontban történt a Kárpát-medencében minden helyszínen. Ezután egy kijelölt ponton flashmobszerűen táncoltunk. A MTV közel egy órás filmet készít erről a napról, amely a Duna TV-n lesz látható.

 

Kozmáné Vincze Éva tanárnő egy népfőiskolai programsorozatról, és a Múzeumok éjszakájának kecskeméti eseményeiről is beszámolt:


Júniusban a Hungarikum Liget meghívására a felsős osztályok kipróbálhatták a Nagy-Magyarország Tájolót. Ez a létesítmény aHungarikumok Háza mellett fa cölöpökből kiépített, 230 négyzetméteres Nagy-Magyarország térkép, ami interaktív vaktérképként funkcionál.Csinger Andrea vezetésével játékos feladatok segítségével adhattak számot a gyerekek történelem-és földrajztudásukról, rátermettségükről.Igazán jó hangulatú, vidám, ugyanakkor rendkívül értékes ismereteket átadó foglalkozáson vehettünk részt, ami a Hungarikum Liget jóvoltából közös palacsintázással zárult. Köszönjük szépen!

 

Egy kisebb csapat gyermekkel indultunk a múzeumok éjszakáján kalandtúrára, Kecskemétre Csató Tamás tanár úr kíséretével.

 

A szervezést kissé bonyolította a jelenleg is folyó útépítés, de így legalább egy kis vonatozásra is sort tudtunk keríteni. További váratlan eseményként az indulás előtti órában óriási vihar támadt Lakiteleken is, de Tiszaugon főleg, mert ott valóságos égiháború dúlt jégesővel egyetemben, így páran le is mondták a kirándulást, amit sajnálattal vettünk tudomásul.

 

Kecskemétre érvén először a vasútállomástól a színházig útba eső nevezetességeket tekintettük meg, ezután kicsit nézelődtünk a városközpontban, ahol Street food fesztivál is zajlott, de sajnos minden meglehetősen drága volt.

 

Elsőként a görögkeleti templomba tértünk be, majd az ikonmúzeumba. Ezt követően a Lego kiállításra látogattunk, amelynek helyszínén a gyerekekről karikatúrákat is készítettek. Innen az Orvostörténeti Múzeumba mentünk, ahol a látnivalók megtekintésén túl gyógyteákat és szörpöket kóstolhattunk. Itt egy interaktív előadást is meghallgattunk a gyógynövényekről. Az előadó hölgy nagyon megdicsérte a gyerekeket, hogy ennyi mindent tudnak a témával kapcsolatban. Hála ezért Szelesné Kása Ilona tanárnőnek.

 

Utunkat folytatva egy fotó erejéig bemásztunk a tűzoltóság előtti családi fészekbe, majd a Ráday múzeum felé vettük az irányt, ahol az ásványgyűjteményt és egy a kontinensek kialakulását bemutató kisfilmet tekintettünk meg.

 

Utolsó állomásunk az egykori zsinagóga épülete volt, ahol a Michelangelo szobormásolatokat vettük szemügyre.

 

Szedni kellett a lábunkat, hogy le ne késsük az utolsó, 20.45-kor Lakitelekre induló buszt.

 

A gyerekek rettenetesen elfáradtak, ami nem is csoda, ugyanis a telefonom szerint több mint 14000 lépést tettünk meg.

 

Bízom benne, hogy a gyerekekben nem csak a nagyon vidám hangulat és sok nevetés emléke maradt meg, de tudásuk is bővült, látókörük szélesedett a kirándulás folytán. Csató Tamás tanár úrnak hálásan köszönöm, hogy velünk tartott és mindenben a segítségemre volt ezen a napon.

 

Az V. Rózsatáborról Léczné Urbánbernadett tanárnő küldött élménybeszámolót:

 

2022. július 4-től 9-ig az Eötvös Lóránd Általános Iskola és Zeneiskola nyárlőrinci Buzás János Tagintézményének Pöszméte Citerazenekara sok élménnyel és tudással gazdagodott a már ötödik ízben megrendezett Rózsatábor- Citerás és Kézműves táborban.

 

A tábor helyszíne a Lakitelek-tőserdei Kontyvirág Erdei Iskola volt, mely felnőtteket és gyermekeket is lenyűgöz csodálatos környezetével. A citerát tanulni vágyók tudásszintjüknek megfelelően délelőttönként hat kiscsoportban ismerték meg a hangszer rejtelmeit. Varga Julcsás dalok, somogyi dallamok, baranyai kapkodós játéktechnika, bácskai dallamok, szilágysági és bukovinai, valamint feketelaki népzene szólalt meg a citerázó gyermekek hangszerein. A Pöszméte Citerazenekar tagjai közül többen más csoportokat is kisegítettetek, nem kevés kihívás elé állítva megtanulták azt a zenei anyagot is.

 

A délutánok színes programokkal várták a gyermekeket, a hagyományos tábortűz körül nem maradhatott el az ének, a tánc sem. Gyógynövényekkel, különleges kézműves szörpökkel ismerkedhettek meg, teákról tanulhattak és álompárnát készítettek a Natúr Műhely foglalkozásán. Rápolti Tibor pékkel kenyerek, péksütemények készítésébe tekinthettek bele az érdeklődők. Emellett a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendett a kavicskép készítés is Asztalos Sándor és felesége Detti irányításával.

 

Az délutáni-esti programokat népi hangszer bemutató színesítette Asztalos Sándorral és barátjával, Bakos Norberttel. Ellátogatott a táborba Dömény Krisztián is interaktív improvizációsworkshopjával. Koncertet adott az inárcsi Tremoló citerazenekarLéczné Urbán Bernadett közreműködésével, ahol a hagyományos népzenén át a klasszikus művek és még a pop is felcsendült a zenekar húrjain.

 

A tábor zárásaként az érdeklődőkkoncertben hallgathatták meg az egész héten tanultakat, aminek szintén a festői környezetű Kontyvirág Erdei Iskola hátsó kertje adott helyet. A koncertvideóanyaga nemsokára elérhető lesz a Rózsatábor youtube csatornáján.

 

A beszámolót örömmel egészítem ki azzal, hogy a Pöszméte citerazenekar a IV. Nemzetközi Citerafesztiválon tradicionális zene kategóriában második helyezést ért el, a KÓTA Aranypáva Országos Minősítőjén pedig ARANY fokozatot teljesített. Szeretettel gratulálunk Léczné Urbán Bernadett tanárnőnek és a zenekar tagjainak!

 


5