Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2022 május - június

A Hungarikum Ligetben megrendezett Buzánszky Footgolf kupára hat település Bugac, Nyárlőrinc, Szentkirály, Ballószög, Jakabszállás és Lakitelek iskoláinak csapatai kaptak meghívást. Minden településről szigorú rendben 7 fős csapatok nevezhettek. A mieink összeállítása a következő volt: 1 fő testnevelő -Rusvai Melinda, 2 fő III. korcsoportos fiú -Riczu Regő, Tóth Bence, 2 fő IV. korcsoportos fiú - Csikós Csanád, Eckschmidt Bence, 1fő III. korcsoportos lány - Tigyi Zsanett, 1 fő - IV. korcsoportos lány Lajkó Boglárka.

Az első napon szabályismertetés és gyakorlási lehetőség volt a 16:00-kor kezdődő egyéni verseny előtt. A lakitelekiek kiváló eredménnyel szerepeltek: A negyedik korcsoportos fiúk versenyében 1. Csikós Csanád, 2. Eckschmidt Bence. A negyedik korcsoportos lányoknál 5. Lajkó Boglárka. A harmadik korcsoportos fiúknál 1. Riczu Regő 5. Tóth Bence. A III. korcsoportos lányoknál 1. Tigyi Zsanett.

A második napon a csapatversenyt rendezték meg, ahol nagy küzdelemben sikerült megszereznünk az 1. helyet. A 2. helyen Nyárlőrinc, 3. helyen pedig Bugac végzett. Gratulálunk a kiváló eredményhez Rusvai Melindának és csapatának!

 

Örömmel számolok be róla, hogy idén 5 csapattal vettünk résztországos angol országismereti, illetve tavaszi témájú versenyeken, melyeken szép eredményeket értünk el – írta Kókai-László Tünde tanárnő.

 

1. Spring in the English-SpeakingCountries (A1 szint)

Borbély-Kalócz Tamara, Lendvai Adél, Tóth Dorina, Szécsényi Doroti (6. évfolyam) 1. helyezés

2. Spring in the English-SpeakingCountries (A2 szint)

Farkas Rebeka, Rácz Maja (7. évfolyam) 2. helyezés

3. Hello Canada! (A1 szint)

Milbich Zsombor Hunor, Riczu Regő (6. évfolyam) 4. helyezés

4. Hello Canada! (A2 szint)

Mócza Réka, Nagy Patrícia, Szabó Kata Anna (8. évfolyam) 5. helyezés

5. Spring in the English-SpeakingCountries (A0 szint)

Fialka Tibor Előd, Mócza Zselyke, Tamási Gréta (5.évfolyam) 11. helyezés

 

A HEBE Kft által szervezett országos német tavaszi országismereti projektversenyen - Frühling in den DACH-Ländern– Peszeki Anita tanárnő diákjai is kiválóan szerepeltek:

7. osztályosok: 1. helyezés( 100/99,5p) Molitor Gergő, Herczeg Vivien, Parádi Viktória

A hetedikes csoport összesen 3 versenyen indult, mindhárom esetben az első 10-ben végeztek.

5. osztályosok: 5. helyezés ( 100/95p) Szőnyi Vivien, Horváth Dorina, Raisz Árpád, Sallai Barnabás

Gratulálunk a tanárnőknek és diákjaiknak a remek eredményekhez!

 

Május utolsó hetében ötödikeseink a Lázár Ervin Program keretében Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban vettek részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon, Kecskeméten, a Katona József Nemzeti Színházban pedig a Jegesmedve szerelMese című rendhagyó előadást tekintették meg.

 

            Május 29-én a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat tőserdei állomása sok vendéget vonzott a Hol-Tisza partjára. A fellépők között voltak diákjaink is.

 

Június 4-én, A nemzeti összetartozás napján diákjaink emlékeztek a trianoni békediktátum 102. évfordulójára. A műsort Szabados Zoltán állította össze és rendezte.

 

            Június 16-án bankettel kedveskedtek hetedik osztályosaink a búcsúzó nyolcadikosoknak. A gyönyörűen feldíszített tornateremben – ahogyan az elmúlt harminc esztendőben – Belicza András és barátai szolgáltatták a táncra hívó muzsikát, ami hatalmas sikert aratott.

A ballagásra és a tanévzáróra június 18-án került sor. Hetedikeseink és szüleik itt is kitettek magukért a díszítésben, rendezésben. Idén 52 diákunk harangozta ki magát az iskolából. A jövő tanévre beiratkozott 69 elsőssel már 460 fölé emelkedik tanulóink létszáma. A ballagáson adtuk át A lakiteleki iskola kiváló tanulója díjat Szabó Katának (8.c) és Erdős Boldizsárnak (8.a), akik nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredményükkel, szorgalmukkal, versenyeken való eredményes szereplésükkel, közösségformáló tevékenységükkel a tantestület egyhangú döntése alapján erre érdemesnek találtattak. Lakitelek Önkormányzata idén is számítógéppel jutalmazta nyolc éven át kitűnő bizonyítványt szerző diákjainkat. Kata és Boldizsár mellett Tóth Dániel (8.c) is örülhetett a laptopoknak, melyeket Madari Róbert polgármester úr adott át. Gratulálunk teljesítményükhöz, nekik és minden ballagó diákunknak sok örömöt, sikeres középiskolai tanulmányokat kívánunk!

Az iskolai ballagás alkalmával köszöntünk el nyugdíjba vonulókollégánktól, Boros József Zoltánnétól, aki negyven esztendőn keresztül volt egyetlen intézmény, a lakiteleki iskola pedagógusa. Neki, s a már nyugdíjas óraadóként dolgozó Kocsis Józsefnének Pedagógus szolgálati emlékérmet és A miniszter elismerő oklevele kitüntetést is átadhattuk. Nyugdíjas éveikre jó egészséget, sok-sok örömöt, jó pihenést kívánunk!

 

            Országgyűlési képviselőnk, Lezsák Sándor öt esztendeje alapította Dobos Krisztina, az Antall-kormány helyettes közoktatási államtitkára emlékére választókerülete pedagógusai számára a „Pedagógusok a kistelepülésekért” díjat. A kitüntetést minden esztendőben három olyan pedagógus kaphatja meg, akik nevelő-oktató munkájukkal, a település életében betöltött szerepükkel az iskolai munkán túlmutatva végeznek példaértékű tevékenységet. Ebben az esztendőben Vargáné Darabos Márta személyében lakiteleki kitüntetettje is volt az elismerésnek. A díjat Márta betegsége miatt leánya, Réka vette át. Szeretettel gratulálunk kollégánknak, s mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!

 

 

Eötvös napok a lakiteleki iskolában

 

Június 12-én a művelődési házban néptáncosaink gálaműsorával vette kezdetét az Eötvös napokrendezvénysorozata. Az „emeletes iskola” hatvanadik tanévének zárásaként az egymást követő napokon a művészeteké, a tudományé és a sporté volt a főszerep. Sallainé Győri Csilla és Sallai András közel száz néptáncosa a legkisebbektől a középiskolás korúakig telt ház előtt mutatta be műsorát, melyet Inoka Győző és barátai zenekarának muzsikája kísért és Lénárth László színművész történetei színesítettek.

 

Hétfőn a Leskowsky Hangszergyűjtemény zenepedagógusa, Szilágyi Áron kápráztatta el diákjainkat ritkán, vagy épp soha korábban nem látott zeneszerszámokkal, amelyek a múzeum 1800 hangszert tartalmazó gyűjteményének különlegességei.

A felsősök számára művészetiskolásaink adtak koncertet a művelődési házban, amelynek előterében a nyárlőrinci grafika tanszakosok, Fajka József növendékei kiállítását tekinthették meg a gyermekek. A lakiteleki grafikások alkotásai a Mákvirág Galériában láthatók. Szelesné Kása Ilona növendékei Léptékváltás 2022 címmel összegezték az esztendő munkáit.

Alsó tagozatosaink zongoratanárnőnk, Polyák Albertné mesefonalát gombolyíthatták fel a következő koncerten. Az út a zene és a hangszerek világába kalauzolta őket.

Mindeközben az iskola tantermeiben, udvarán forgószínpad módjára kézműves foglalkozások sokasága várta diákjainkat. Szelesné Kása Ilonánál a növényi festékekkel való festés, Takács István az agyagozás, Knopf Andreánál a tájművészet, Lendvai Editnél a nemezelés, Vidák Istvánnál a kékfestés, Kéri Károlynál a batikolás, Fajka Józsefnél az élményfestészet, Trungel Arankánál a levendula illatzsák készítés, Pongrácz Mártánál a falfestés alapfogásait sajátíthattak el a gyermekek. Dr. Egeresi László Sándor, a Károli Gáspár Református egyetem docense a faragás rejtelmeibe vezette be diákjainkat. Neki köszönhetjük nyolcadikosaink tablójának gyönyörűen faragott keretét is.

A nap végén, fejlesztős tanulóink bemutatója után Héjja Bella Emerencia, Mató Adrienn, Csüllög Edina és Vadas László adtak fergeteges koncertet a művelődési házban, amely még a pünkösdi királylány és királyválasztás szokását is felelevenítette.

Hálásak vagyunk a szülői közösség felajánlásáért is, akik fagylalttal látták vendégül a gyermekeket.

 

Kedden a tudományok napját tartottuk az iskolában. Természettudományos munkaközösségünk tagjai Nagyné Nádudvari Ilona tanárnő vezetésével egyszerű eszközökkel mutattak be látványos kisérleteket. Diákjaink megismerhették a háztartási eszközök felépítését, láthattak belsejüket, elektronikai szerelőkészletekkel, társasjátékokkal, logikai feladványokkal, ügyességi és memóriajátékokkal, kvízkérdésekkel, mikroszkópos megfigyelésekkel tehették próbára képességeiket. Dombiné Szendrei Emese, Bagó-Balla Izabella és Tamasi-Hegedűs Rita az önismeret rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket. Mindeközben a művelődési házban természetfilmeket vetítettek a diákoknak. Vendégeink voltak Bagány Mihály tanár úr, a Kecskeméti Egyetem nyugalmazott oktatója és Kutasi Zoltán is, akik A tudás a jövő üzemanyaga címmel tartottak előadásokat.

Sok-sok érdeklődőt vonzott a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Tiszakécskei Rendőrőrs munkatársainak jelenléte is. Akadálypálya és eszközbemutató színesítették programjukat.

 

Szerdán alsó és felső tagozatosaink is megmérethették magukat a sorversenyeken, floorball és futball mérkőzéseken. Az alsósok számára Heinrich Gábor, honvéd hagyományőrzőink parancsnoka alapított labdarúgó kupát, testnevelőink pedig a többi versenyszám szervezésében, a játékvezetésben jeleskedtek. Az iskola udvarán ugrálóvár, élő csocsó, szumó birkózás várta az érdeklődőket.

A délelőtt folyamán a művelődési házban beszéltek életútjuk állomásairól, s tartottak élménybeszámolót olimpiai bajnokaink, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai. Vendégeink voltak minden idők egyik legjobb vízilabdázója, Faragó Tamás és a kenuban olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok Vaskuti István.

Az Eötvös napok zárásaként hatalmas tortát megszegve köszöntöttük a 60 esztendős iskolát.

 

PÁLYÁZAT

Kedves Olvasóink!

Idén 60 esztendős az „Emeletes iskola”. Az évforduló alkalmából kiállítással, évkönyv megjelentetésével és irodalmi pályázattal is emlékezni szeretnénk az elmúlt 60 esztendő történéseire.

1. Tisztelettel kérjük azokat, akiknek az „Emeletes iskola” 60 esztendős történetét megörökítő fotó van a birtokukban, hozzák be a titkárságra, hogy lemásolhassuk azokat, s megjelentessük az évkönyvben! A képeket munkaidőben bármikor szeretettel várjuk, rögtön másoljuk és vissza is adjuk.

2.„Így tanultunk az emeletes iskolában” címmel visszaemlékezéseket várunk az egykor itt tanuló diákoktól elményeikről, tanáraikról, iskolatársaikról. A legjobb pályaműveket díjazni fogjuk, és a Lakiteleki Újságban is megjelentetjük.

3. Diákjaink számára „Szüleim, nagyszüleim iskolája” címmel hirdetünk pályázatot. Arra kérjük őket, készítsenek riportot szüleikkel, nagyszüleikkel lakiteleki iskolaéveik emlékeiről. A legsikerültebb alkotásokat díjazzuk és a Lakiteleki Újságban megjelentetjük.

A pályaművek beadási határideje 2022. augusztus 31.