Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2022 október

A Kutatók éjszakája programról Busáné Kiss Anita tanárnő számolt be: Harmincöt gyermekkel, Kozmáné Vincze Éva tanárnővel és Csató Tamás tanárúrral látogattunk el a Bányai Júlia Gimnáziumba.

 

Interaktív foglalkozás keretében érdekes kémiai és fizikai folyamatokat figyelhettünk meg szabad szemmel és mikroszkóppal. Kipróbálhattuk és le is töltöttük a MateKIT elnevezésű díjnyertes matematikai oktatóprogramot, mely könnyebbé és élményszerűbbé teszi a tanulást a diákok számára. Részt vettünk egy Albániáról szóló növényföldrajzi élménybeszámolón is. A tudományos játszóházban az elektromos meghajtású robotok programozása sok diákunkat érdekelte.Láthattuk, hogy milyen előremutató szerepe van a robotoknak a környezettudatos közlekedésben. A gyerekek is kipróbálhatták az elektromos járművek egyszerű programozását. A jó időnek köszönhetően az udvaron is izgalmas bemutatók vártak bennünket. Ezekben folyamatosan égett, füstölt, robbant vagy repült valami. Hetedikeseinknek ez a program tetszett a legjobban.

 

Előadásokat hallgathattunk Norvégia és a tenger kapcsolatáról, a társadalmi nemekhez kötött sztereotípiákról. A hagyományos ördöglakat program a gyerekeket, és minket israbul ejtett.

 

Biztos vagyok benne, hogy a játékos és látványos programok keretében hasznos tudnivalókat sajátíthattak el a gyerekek. Jövőre is szeretnénk megszervezni ezt a tanulmányi kirándulást!

 

Október 23-i községi ünnepségünk szónoka, Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő rendhagyó történelemórákat tartott nyolcadik osztályosainknak. Családja sorsán, személyes életútján keresztül mutatta be a magyar kisebbség helyzetét Kárpátalján és a Magyarországtól elszakított területeken. Az elhangzottakat verseivel nyomatékosította, s arra is jutott idő, hogy a diákok kérdéseire válaszoljon.

 

Október 27-én rendeztük meg hagyományos pályaválasztási szülői értekezletünket hetedikes és nyolcadikos diákjaink és családjaik számára. A rendezvényt közel húsz középiskola igazgatói, igazgatóhelyettesei, továbbtanulási felelősei tisztelték meg jelenlétükkel Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Tiszakécskéről, Csongrádról. Az intézmények bemutatkozása után lehetőség nyílt a személyes beszélgetésekre, kapcsolatfelvételekre is.

 

Szakvezetéses meghívást kaptunk a kecskeméti Arborétumba, Siposné Barát Mónikától, az Arborétum vezető munkatársától – kezdi beszámolóját Szelesné Kása Ilona.

Ez a tanulmányi kirándulás szélesítette ökológiai ismereteinket. Megtanultuk, hogy miről ismerhetők fel a szárazságtűrő növények. Megismertünk néhány, vadon termő, ehető növényt. A fekete diófa lepotyogott terméséből hozhattunk el, amelyből itthon festéket készítünk. Valamint a kaptunk egy üveg, tartósított varjútövisbenge bogyót, festéshez. Az Arborétum folyamatosan támogatja szakkörünket fontos festőnövényekkel, amelyeket a SzínesKertben gondozunk a mai napig is. Köszönjük az élményt és a mentorálást.

 

„Közösségi kategóriában Magyarország legszebb konyhakertje országos díjban részesült a lakiteleki iskola Színeskertje, amely Magyarország legszebb iskolai konyhakertje különdíjat is kiérdemelte. A kert gondozói hozzájárultak a magyar nemzet kertkultúrájának gazdagításához, hagyományaink ápolásához és értékeink továbbörökítéséhez – olvasható az Agrárminisztérium elismerő oklevelén.” A SzínesKertről a BAON hírportálon találnak hosszabb beszámolót az érdeklődők: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2022/11/az-orszag-legszebb-kertjei-koze-valasztottak-a-lakiteleki-iskola-szineskertjet

 

Szeretettel gratulálunk Szelesné Kása Ilona tanárnőnek és a szakkör tagjainak az elismeréshez!

 

Újabb gyalogtúra Nyárlőrincen

A tavalyi sikeres gyalogtúra után, ahol Nyárlőrinc nevezetes épületeit, látványosságait jártuk körbe, most a település természeti kincseit kutattuk fel – írta Boros Kornél tagintézmény-vezető.Legfiatalabb túrázónk másféléves, míg a legidősebb hetvenkét éves volt. Százhatvannégyen indultunk útnak Horváth Tibor tanár úrral, túravezetőnkkel, ez duplája a tavalyi létszámnak. Első állomásunk a vasúti megálló melletti füves rét volt, ahol egy hatalmas szekéren óriási szénaboglyák sorakoztak. A sínen átkelve a nyárlőrinci kiserdőbe vezetett utunk, ahol a gyermekek felfedezhették az őszi erdő varázsát, leveleket, ágakat, gombákat gyűjthettek. A túra olyan jó hangulatbantelt, hogy növeltük a távot, s a rétre vezetett utunk. Közben az egyik tanyán három egyforma pej lovat láttunk önfeledten játszani, nyeríteni. Rövid pihenővel a magányosan álló szilfához vettük az irányt. Ekkor már besötétedett, így előkerültek a világító játékok, fejlámpák, zseblámpák is. Végezetül a tehenészeten keresztül jutottunk ki a műútra. Több száz tehén bőgése kísért minket, s hallatszódott tova a messzi pusztaságban. A hangulat végig remek volt. A tervezett 5-6 kilométer helyett 9-10 kilómétert tettünk meg, de ezt senki nem bánta. A Szülői Munkaközösség a megfáradt túrázókat az iskola aulájában forró teával, innivalókkal, zsíroskenyérrel, és muffinnal várta. Úgy hiszem, ezt a hagyományt őrizni fogjuk és minden októberben túrázni fogunk egyet, akkor is, ha már nem lesz erre külön esemény meghirdetve, ez a program beépült az iskola életébe. A programról itt láthatnak kisfilmet: https://www.youtube.com/watch?v=45gZAyf6Wjg