Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

2022 szeptember

Szeptember 19-tőlnyolcadikos diákjaink az interneten pályaorientációs mérésen vehettek részt. A különböző készségeket, képességeket, érdeklődési területeket feltáró kérdéssor arra kereste a választ, milyen szakmák, hivatások felé érdemes elindulni. Október 20-án (lapzártánk után) pályaválasztási kiállításra visszük végzőseinket Kecskemétre. Itt a megye középiskoláinak kínálatával ismerkedhetnek meg a diákok. Október 27-én, csütörtökön 17 órakor hetedikeseinket, nyolcadikosainkat és szüleiket pályaválasztási szülői értekezletre várjuk iskolánkba. Eddig közel húsz intézmény képviselői jelezték, hogy szívesen bemutatják intézményüket az érdeklődőknek.

 

Szeptember 23-án SzínesKert szakkörünk nyílt napjára vártuk a környező települések és minden érdeklődő iskola képviselőit. A Szelesné Kása Ilona által vezetett szakkör kimagasló eredményeket mutatott fel idáig is – bízunk benne, hogy a jövőben is így lesz.

 

Szeptember 26-én hétfőn délelőttre a Lakiteleki Népfőiskola meghívta az iskola 7. évfolyamának tanulóit is aPetőfi Sándor Művelődési Házba egy színházi előadásra – kezdi beszámolóját a 7.a osztályos Szécsényi Doroti. Az előadás előtt köszöntötte a nézőket Lezsák Sándor, a Népfőiskola alapítója és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.  Tamási Áron: Vitéz lélek című művét láthattuk a Békéscsabai Jókai Színház feldolgozásában. A darab Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából került színre.

 

Az osztályommal már többször voltunk színházban, de ez volt idáig a legjobb. Egyik osztálytársam, Riczu Regő látványosnak nevezte a darabot. Neki is élmény volt a színészek alakítása, s szerintem is fantasztikusan játszottak a szereplők, és a színdarab rendezése is fergetegesre sikerült. Volt benne vicces és drámai rész is. Nekem az nagyon tetszett, hogy a szereplők minden egyes percet élveztek, és a szerepekbe beleélték magukat. Én ezeket a színészeket rettentően tisztelem, mert rengeteg gyakorlással, tanulással, alázattal és persze sok-sok próbával érték el, hogy élvezhessük a három felvonást.

 

A helyszínen kapott szórólapban olvashattuk, hogy a darab, a Jászai Mari-díjas rendező, Kiss József szavai szerint „a hit és a hűség erejéről, a helytállásról, az akaratról és a szeretetről szól”.

 

Az előadást követően ebéddel vártak bennünket a Népfőiskolán, így nem csupán a lelkünk, a hasunk is tele volt, amikor haza indultunk. Másnap elmondhattuk élményeinket iskolatársainknak is. Én mindenkinek csakis ajánlani tudom ezt a művet. Nézzék meg, mert nagyon jó darab és tanulságos is! Köszönjük a meghívást és a vendéglátást a Lakiteleki Népfőiskolának!

 

Negyedik osztályosaink szeptember 26-28-ig Zánkán Erzsébet-táboroztak. A programokban nagyon gazdag három nap maradandó élményt jelentettek mindannyiuk számára.

 

Szeptember 29-én készségfejlesztő órán vehetett részt az 1. b osztály tagjai Szelesné Kása Ilona tanárnő vezetésével. Az agyag megmunkálása során, térbeli formák másolása volt a cél. Az íráskészség kialakítását segítő fejlesztést a művészeti munkaközösség ajánlotta fel.A folytatást is tervezik, Kakó Andrea osztályfőnökkel.

 

Iskolánkat márciusban kereste meg a Ferencvárosi Torna Club, hogy egy labdarúgó tornarendszer kialakítását tervezik Bács-Kiskun megyében. Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Lakitelek és Nyárlőrinc közösen állított ki egy 15 főből álló csapatot. Az első fordulóra szeptember 30-án, pénteken Kecskeméten a Tóth László Általános Iskolában került sor. A megnyitó ünnepségen dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő mondott beszédet, majd Máté Bálint a Ferencvárosi Torna Club nemzetközi osztályának vezetője mondott pár szót az eseményről. Utána a gyermekek pólót és kulacsot kaptak ajándékba. A rendezvénysorozat célja, hogy népszerűsítse a sportot, az egészséges életmódot, a fair-playt, mindemellett drogprevenciós és bűnmegelőzési előadásokon is részt vehettek gyermekeink. A lebonyolítás során minden jócselekedetért, jó magaviseletért, helyes táplálkozásért, ügyes válaszokért, aktív részvételért, nyertes meccsekért plusz pontokat lehet kapni. Baranya, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye legjobbjai 2023-ban összemérhetik tudásukat Budapesten egy nagy rangadó keretében. Csapatunk remekelt az első fordulóban, végig fegyelmezetten viselkedett, az előadásokat csöndben végig hallgatták, jó válaszaikkal sokszor meglepték az előadókat is. Előbb a Bácsalmás csapatával játszottunk és sikerült 5-1 re győznünk, utóbb a Kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskolásokkal mértük össze tudásunkat, és szoros mérkőzésen 5-4-re kikaptunk. Idén még Kiskunfélegyházán, jövőre pedig Szabadszálláson és Soltvadkerten kerül sor a további fordulókra – számolt be az eseményekről Boros Kornél, nyárlőrinci tagintézményünk vezetője.

 

Iskolánk meghívást kapott a Hungarikum öttusa bajnokságra a Hungarikum Ligetbe. A verseny október harmadika és ötödike között került lebonyolításra – írta csapatunk vezetője, Rusvai Melinda tanárnő.A rendezvényre 6 település kapott meghívást: Kiskunfélegyháza, Kerekegyháza, Nyárlőrinc, Szentkirály, Bugac és Lakitelek.

Hét fős csapatok küzdöttek egymással: 6 diák és a testnevelő tanár. IskolánkatRiczu Regő, Tóth Bence, Rácz Maja, Herceg Vivien, Tóth Gergő, Horváth Pál és Rusvai Melinda képviselték.

 

A háromnapos rendezvényen 5 rendhagyó sportágban mértük össze tudásunkat: futás, footgolf, petanque, darts és szellemi vetélkedő. A tanárok footgolfban, dartsban és petanquebanversenyeztek.

 

Korcsoportonként egyéni, összetett valamint csapatversenyben is eredményt hirdettek. A tanárok eredménye is beleszámított a csapatverseny eredményébe.

 

Egyéni összetett versenyben két dobogós helyet sikerült elérnünk. A IV. korcsoportos fiúknál Horváth Pál második lett, a III. korcsoportos fiúknál Tóth Bence pedig harmadik. A pedagógusok között egyéni összetettben Rusvai Melinda a harmadik helyet szerezte meg.

 

Csapatversenyben: futásban 2. helyezést, footgolfban 4. helyezés, dartsban 6. helyezést, petanqueban 1 helyezést, szellemi vetélkedőn pedig 2. helyezést értük el.

 

A csapatversenyben ahol az összes diák és a pedagógus által megszerzett pontok egyesítették az előkelő második helyet szereztük meg.Gratulálok a szervezőknek is a gördülékeny lebonyolításért, és a kiváló vendéglátásért. Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, részt vehetünk máskor is ilyen rendezvényen.

 

Mi is gratulálunk csapatunknak, és felkészítő tanárnőjüknek!

 

A Szülői Munkaközösség idén is sulizsák programot szervezett intézményünkben. A már nem használt, de jó állapotú ruhákból annyi gyűlt össze, hogy október 5-én egyszerre el sem tudták szállítani. A befolyt összeg az osztályokhoz kerül.

 

Október 6-án – sokéves hagyományaink szerint akadályversennyel tisztelegtünk az aradi vértanúk emléke előtt. A Muraközy János Honvéd Hagyományőrző Egyesület által szervezett játékban az alsó tagozatosok közül első helyen végzett a 2.a osztály csapata. Második a 4.a, a harmadik pedig a 4.c osztály. A felsősök közül az első helyet  7. a osztály szerezte meg, második lett a 7.b, a harmadik pedig a 6.b osztály csapata. Köszönjük Heinrich Gábor parancsnok úr és vitézei munkáját!

 

Hetedikeseink a Községi Könyvtár jóvoltából október 7-én Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából a költő szerelmi költészetét feldolgozó előadást hallgathattak meg. Köszönjük szépen Judit néninek a szervezést!

 

Október 13-án Hornyák István volt vendégünk, aki a Tanulj cirkuszt program utazó nagykövete. A kiváló artista négy felsős osztályunk diákjaival ismertette meg a labdazsonglőrködés alapjait. A Fővárosi Nagycirkusz művészei által megálmodott sorozat az ország számos iskolájában aratott már méltó elismerést. Mi is visszavárjuk Istvánt!

 

Október 14-én és 15-én papírgyűjtés volt a Szülői Munkaközösség szervezésében. Két nagy konténert nem volt elég, annyi papírt hoztak a szülők és a gyermekek.

 

Mint bizonyára mindannyian értesültek róla, idén nem lesz őszi szünet, a téli szünidő viszont meghosszabbodik. Az új esztendőben január 9-én várjuk majd ismét iskolába a gyermekeket.