Akadálymentesítési lehetõségek

Akadálymentesítési lehetõségek

Szöveg nagyítása
Szöveg kicsinyítése
Fekete-Fehér mód
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Olvasható betűtípus
Helyreállítás
Lakitelek, Kiss János u. 1. (76) 449-077 lakitelekiskola@gmail.com

EFOP 3-3-5

EFOP 3.3.5. tematikus hét

 

2019. június  4. hetében került megszervezésre a „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program Kísérleti megvalósítása a Kecskeméti Tankerületi Központban”
EFOP-3.3.5-17-2019-4-64 projektszámú  - Német tábor a Lévai iskolában.
25 tanuló vett részt a programban. A tematikus hét megtervezésekor arra törekedtünk, hogy  változatos játékokkal, mozgásos tevékenységekkel bővítsük a tanulók szókincsét felhasználva a kapott eszközöket. A  várva várt programja azonban a kimozdulás volt, melynek keretében ellátogattunk a Kerekdombi Termálfürdőbe vonattal.
A hét utolsó napján, a záró foglalkozáson szinte csak pozitív visszajelzést kaptunk a résztvevőktől.

 


 

 

2019.06 24.- 2019.06.28.

Közlekedés, KRESZ, Sport és egészségre nevelés témamodul (napközis tábor)

 

A tanév második felétől folyamatosan dolgoztunk az EFOP-os pályázat által meghirdetett tábor előkészítésén, melyet 25 fő 2. évfolyamos gyermekkel bonyolítottunk le érintve a sport, egészséges életmód és közlekedés témaköröket. A tábor helyszínét iskolánk biztosította.

A hétfői napunk a tábor helyszínének elfoglalásával, a tábor szabályainak megbeszélésével és a téma bevezetésével kezdődött. Ezen a napon osztottuk ki a tisztálkodáshoz szükséges csomagot, illetve a kulacsot, sapkát, esőkabátot és sok mást tartalmazó hátizsákokat, melyek nagy boldogságot okoztak.

Mint minden másik napot, ezt a napot is egy reggeli frissítő tornával indítottuk, majd megnyitottuk az úgynevezett „Nagy játékos könyvet”, ami a hét minden napján végigkísérte tevékenységeinket. Ennek borítóját minden gyermek saját maga tervezte meg, kapcsolódva a tábor témájához. A nyitó oldalára mindenki megfogalmazhatta, mit vár a tábortól, milyen élményekkel szeretne gazdagodni általa. Ezen a napon kezdtük meg a táboros közös táncunk megtanulását is, amely jól összekovácsolta a csapatot. A nap számottevő részében ismerkedő játékokat játszottunk és elkészítettük a táborunk közös címerét is.

Kedden a reggeli torna után a Tiszakécsei Egészségfejlesztési Irodától látogattak el hozzánk és leptek meg minket jobbnál jobb programokkal. Kis csoportokba rendeződve indulhattak a gyermekek egy-egy állomásra, ahol többek között megismerkedhettek az elsősegély rejtelmeivel, az egészséges táplálkozással kapcsolatos kísérletekkel, az oxigén fontosságával, mozgásos játékokkal. Vendégeink még egy rajzversenyt is hirdettek az egészséges életmód jegyében, melyre a gyermekek buzgón készítették  rajzaikat. A nap végét a másnapi kimozdulással kapcsolatos játékokkal, megbeszélésekkel zártuk.

Szerdán elérkezett a gyermekek által legjobban várt esemény. A Kerekdombi Termálfürdőbe látogattunk, ahol egy csodás napot töltöttünk el együtt. A gyerekek nagyon élvezték a csúszdázást, a flamingómatracon való utazást és a strandolás minden percét.

A csütörtöki nap egy egész napos vetélkedő volt, ahol a gyermekek fejtörő és ügyességi feladatokban mérettettek meg egymással. Csoportokba rendeződve teljesítették a feladatokat, melyek között szerepelt többek között a hét témájával kapcsolatos totó, keresztrejtvény, szólások, közmondások párosítása és KRESZ puzzle. Az ügyességüket például kapura rúgással, kosárra dobással, pingponglabda pattogtatással kellett bizonyítaniuk. A vetélkedőn pontozásra került továbbá egy-egy csapat által készített reklámplakát is, amelyen minden csoportnak egy meghatározott terméket kellett úgy bemutatnia és azt prezentálnia, hogy az mindenki számára megnyerő legyen. Meglepődésünkre a gyermekek nagyon kreatívan, precízen készítették el a hirdetéseket és vettek rá minket, hogy miért az ő biciklijüket, fogkrémjüket vagy vitaminjukat válasszuk, ha vásárolni megyünk. A vetélkedő feladataiban szerepelt még egy Activity, ahol sporttal, táplálkozással, közlekedéssel kapcsolatos szavakat kellett csapattársaiknak elmutogatniuk. Olyan „számháborút” is játszottunk, ahol a fejpántjainkon egy-egy sporteszköz képe szerepelt. Az állomásokon szerzett pontokat a csapatok által készített menetlevelekbe adminisztráltuk. A nap végén kihirdettük az eredményeket és mindenki egy-egy oklevéllel térhetett haza.

A hét záró napján, pénteken délelőtt az olimpiai játékokat ismerhettük meg közelebbről, akadálypályán mentünk végig kerékpárral, rollerrel vagy akár görkorcsolyával, volt lehetőség zsákban ugrálva versenyezni, plüssfelkapós játékot játszani. Ebéd után tartottunk egy záró körbeszélgetést, ahol mindenki elmondhatta, hogyan érezte magát, mi tetszett neki a legjobban a héten vagy esetleg mit hiányolt. Minden gyermek ragyogó arccal mondta el, mennyire jól érezte magát és ez minket is nagyon boldoggá tett. Ezt követően készültünk a szülők fogadására, akiknek előadtuk a héten jól begyakorolt közös táncunkat, elmeséltük nekik, mik történtek velünk a hét folyamán és megleptük őket egy képekből összeállított zenés videóval. A gyermekeknek búcsúzóul osztottuk ki az édességcsomagokat, melyeknek hasonlóan örvendeztek, mint a hét elején kapott ajándékoknak. A napot egy közösen elkészített gyümölcssalátával és annak közös elfogyasztásával zártuk.

A feladatok lebonyolításában nagyon nagy segítségünkre volt iskolánk szociális segítője, Tamási-Hegedűs Rita, aki önkéntesként vett részt a táborban. Sikerült jól összedolgoznunk, kölcsönösen segítenünk egymást. Összességében egy nagyon eseménydús, élményekkel teli hetet tudhatunk a hátunk mögött.

 

Táboroztató pedagógusok: Kapuváry Krisztina, Győri Piroska

 

 


 

 2019.06.17.-2019.06.22.   

 

A kortárs mesék világa-Művészeti modul (bentlakásos tábor)

 

A 2017-ben meghirdetett EFOP-os projekt keretein belül folytattuk munkánkat. Ezúttal a 3. évfolyamra meghirdetett művészeti témájú tábort készítettük elő egészen februártól. A bentlakásos tábort 17 gyermekkel bonyolítottuk le. Ehhez a Lakiteleki Népfőiskola biztosította a helyszíneket.

 

A tábor témája a Kortárs mesék világa volt, melyen belül Berg Judit: Lengemesék című sorozatát dolgoztuk fel.

 

A hétfői napunk a tábor helyszínének elfoglalásával, a tábori szabályok megbeszélésével és a téma bevezetésével telt. Ezen belül csoportokra osztódtunk, amik lehetőséget adtak a közös alkotásra. Először is minden csapat kitalált magának a mesék alapján egy-egy csapat nevet, csapatlogót. Ezt saját maguknak kellett megtervezni. Nagy örömmel kezdtek neki a munkának, gyönyörű menetlevelek születtek.

 

Kedden a mese alaposabb megismerése után csapatonként memória kártyákat kellett készíteni, melyeket az alkotás után ki is próbáltak. Délután a vízi élővilág hangjai közül kellett felismerni néhányat. Majd szalagtánc, székfoglaló, buli tette ki a délutánunkat. A vacsorát követően kipróbáltuk a sportszereket.

 

Szerdán elutaztunk Kecskemétre. Először a Szórakaténusz Játékmúzeum és Játékműhely biztosította számunkra az önfeledt alkotás örömét. Tutajokat készítettük gyékényből. Nagyon szép és használható kis tutajok készültek. A délutánunkat a Benkó Zoltán Szabadidő Központban múlattuk az időt. Kipróbáltuk a hófánkot, majd az ott található szabadtéri játszóteret. Este még játszottunk is a számunkra biztosított társasjátékokkal, illetve a Hotel Club Tisza klub szobájában található játékokkal.

 

Csütörtökön az animációs filmekkel ismerkedtünk, melynek következményeként minden csoport készített egy-egy papírszínházat a Nyár a Nádtengeren című animációs film alapján. Nagyon nagy sikere volt a sok előadásnak a gyerekek körében. Délután elmentünk a Gyarmati Dezső Tanuszodába, vacsoráig ott voltunk. A vacsorát követően szabad játékfoglalkozás volt.

 

Pénteken megismertük a helyet, ahol egész héten éltünk, körbe vezettek minket a Népfőiskola egész területén. Miután ezzel végeztünk, neki álltunk a héten elkészített műveinket egy kiállításba rendezni. A délutánunk a hét záró délutánja volt. Megtekintettük egyben, összerendezve a hét alkotásait. Képeket nézegettünk az elmúlt néhány napból. És a promóciós csomagot is átvettük.

 

A péntek éjszakát még ott töltöttük. Este még társasjátékoztunk: Activity, Érzelmek birodalma.

 

Szombaton reggeli után már izgatottan vártuk a szüleinket, tele élményekkel haza mehettünk.

 

Élményekben és eseményekben gazdag hetet tudunk magunk mögött.

 

Táboroztató pedagógusok: Balog Erika, Kissné Nagy Krisztina

 

Közösségi szolgálatot teljesítő diákunk: Tóth Réka